用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報30間幼稚園多唔多?
go

報30間幼稚園多唔多? [複製鏈接]

九成都係明校, 因為想漁翁撤網, 仲未計其他8間半紅不黑果d, 我唸總有一間收阿囡掛? 因為佢係細囡, 七月出世, 仲係超慢熱型, 有d怕佢無人收, 我會不會誇張左d呢
   0    0    0    0

而家講緊佢一世人o既將來, 辛苦2-3個月, 都唔係太過份o者

原帖由 KPKmama 於 10-5-20 13:04 發表
唔係呀麻,你玩自己定玩你個囡呀, 大人辛苦, 細佬又辛苦.

本身我返緊果份工唔係太忙, 所以填form交表呢d根本都唔係問題, 而且間間kg來來去去都係叫係copy果幾樣野, 完成一份app form根本唔需要好多時間

反而我仲擔心撞期, 我就係驚, 所以先要報多幾間

原帖由 iantsang 於 10-5-20 13:13 發表
First of all, July born is not consider small B except for very very few kindergartens' consideration (e.g. SPK)

I think the problem is not whether applying for 30 kindergarten is too much.  The pare ...

如果安排得到的話, am一轉, pm一轉, 我估都仲acceptable掛 ?!

原帖由 JoJo 於 10-5-20 13:14 發表
七月出世, 唔算細女.

十間我都覺好多. 更何況係 30 間.. 個人有感. 一定會有些學校既 interview Date 相撞的. 以一位兩歲半的小朋友去Interview, 一下子見咁多間也會累呢. (大人都會倦)

其實小朋友一定有書讀, 問 ...

講真, 我唔係好知我個囡究竟係suit活動教學or傳統教學, 我本身都可以afford佢12年私立/宜資, 所以咩小學/幼稚園budget都唔係我要考慮的因素, 我知活動教學係buy開心, 傳統故學係buy academic, 當然我想每一個家長都想小朋友又開心返學, 又鐘意讀書啦, 但係又有幾多間學校係咁完美 (except SC)

小朋友本身係超慢熱, 唔係活潑開朗型, 但係我知佢本質係聰明的, 佢鐘意觀察後再模仿, 本身都係一個聽教的小朋友, 但係就受軟唔受硬, 總之一打佢, 佢就反而變本加利, 反而同佢慢慢講道理, 佢仲會聽下你話, 我都唔知究竟咩幼稚園先至suit佢, 有無人可以比小小意見?

原帖由 tammyhw 於 10-5-20 13:35 發表
我個人認為, 唔好盲目因為"名校" 而報名, 你可以簡單了解一下心儀學校的特點/ 學校地區 等各方面的因素, 再決定報那一間kg, 你諗下, 你要填30份報名表, 有些仲要答問卷, 而且面試都係集中係oct - dec,好多時會撞期,  ...

其實30間, 其中有10間都係九龍城d名校, 其他係分散在港九新界都有

原帖由 foreverfriends 於 10-5-20 13:38 發表

Can you tell me which are they? I want to know which are the 30 famous kindergarden.....

我就係驚有你呢一d的suitation (報30間都係得3間收, sorry, 唔係有惡意的), 所以先同佢報咁多間, 都好彩, 原來我都有知音人的

原帖由 heidi0653 於 10-5-20 14:45 發表
我囡囡係06年12月尾既超細b,我前年都交左近30間幼稚園既form,當中有九龍塘熱選名校(搏佢位多),港島學校(因熱心既親戚既囡囡就讀中),近家(屯門)既幼稚園。面試日,有好幾間麵相撞,要從中選其一去見,最後都見左大約20間,最後只 ...

york & 啟思小學附幼 , 呢2間都在我的list內, 2間都係3千幾學費o者, 又唔係好貴o丫, 讀得kln tong 都係呢個價錢架啦, york有錢就入得我就一早知, 不過反而收過風, 啟思小學附幼都唔係咁易入 wor

反而我最想知以我所講的situation, 我個女究竟arm讀咩類型的學校呢?

你講果間有十幾間分校的啟思幼稚園, 同我講果間啟思小學附幼, 好似好大分別wor

原帖由 brrbaby2007 於 10-5-20 15:12 發表

啓思都幾乎係

好多kinders睇中大家驚死冇位都即刻開新校加新班

咁我又未至於有錢到可以比佢讀8000幾蚊果d, 就算真係有, 我又唔甘心要比levy & deb , 更何況 kingston 都唔係有錢就唔洗in唔洗爭的

原帖由 brrbaby2007 於 10-5-20 15:29 發表

你有錢不如讀IS啦,唔使爭唔使in,Kingston、TT果類都係8000蚊到,教得都唔錯架

cpsk其實都好唔哂, 因為primary又唔係英小, 反而再上到中學又行ib, 好似英又英唔哂, 中又中唔哂, 就算佢收, 我都唔知比唔比佢讀

我都明你講咩, 問題係, 一線果d唔收, 我要再響二線果批選一d比較top的出來, 所以先要報咁多間

原帖由 brrbaby2007 於 10-5-20 15:49 發表
其實係咪真係o甘冇位?

假設1間學校一班26人,上下午8班計都200人了,Kln Tong都成十幾間學校,再加上St Cat, KV果d每間收成6、700人,Kln Tong已有4000幾學位,非kln Tong學校重多,點會冇書讀 ...

教育局講明kg一定要係活動教學 (kg做唔做係另一件事, 好似kv咁), 名牌小學九成九都係注重academic (即傳統教學), 有幾多間活動教學的小學係名校呢? 又要小朋友開心上kg, 又要佢銜接到名牌小學課程, 又有幾多間kg做得到呢?

原帖由 heidi0653 於 10-5-20 15:49 發表
其實報30間完全無問題,只係用多一點金錢,但經過一輪interview之後,我學會左揀學校....

囡囡係獨立個體,係佢未識表達時,有時做父母都唔知可以點做...

當時我地留意囡囡對學校既反應,用"直覺"比較學校既環境、設施、清潔、 ...

題外話, 我一直都想讚一讚你個囡, 佢好靚女呀

原帖由 sheffield 於 10-5-20 16:02 發表
其家樓主都有左決定,大家比乜理由佢都已考慮過…
如樓主唔怕小朋友辛苦和in到悶唔想in,咁報30間咪冇問題囉。

但我一定要講講,幼稚園唔等將來/一世…
今天考唔到名校幼稚園的小朋友將來也可以是一條龍,今天讀名校幼稚園 ...

我都明白你講o既野, 我亦相信好的開始, 一定係成功的一半, 如果唔係都唔會咁多家長去仆心仆命去為個子女去入名校啦, 我唔係要搞對抗, 我出呢個topic最主要都係想睇下係咪真係有人好似我咁唸, in 30間都無一間心儀的收, 呢個情況係最差的

其實我同我先生都係要返工, 本身最想最想就係幫囡囡入到一間口啤好的全日kg, 講真又真係唔多, 我唔想請工人, 親人又唔可以幫手湊, 如果真係有一間好好的半日kg收阿囡, 我真係分分鐘會resign, 我反而好羨慕你地有62,99 幫手湊小朋友, 呢d我真係痕都痕唔到

sorry, 太多題外話

原帖由 sheffield 於 10-5-20 16:02 發表
其家樓主都有左決定,大家比乜理由佢都已考慮過…
如樓主唔怕小朋友辛苦和in到悶唔想in,咁報30間咪冇問題囉。

但我一定要講講,幼稚園唔等將來/一世…
今天考唔到名校幼稚園的小朋友將來也可以是一條龍,今天讀名校幼稚園 ...

我又無得罪你, 你無端端咁罵人, 好無禮貌o者, 你唔滿意可以唔答咀, 我唔需要你呢d惡意的批評

原帖由 subb 於 10-5-20 16:34 發表
SORRY...有D覺得係咪痴左線上腦  全港九新界 

全日的名校kg一定報 (8間), 仲有九龍城區的半日名kg (11間), 一條龍的kg (15間), 其中有d係重覆的

原帖由 christy87750 於 10-5-20 16:36 發表
我反而想知你打算會報邊30間

great, 等我都試下先

原帖由 NICOLE123 於 10-5-20 16:42 發表

為左亞仔肯同外人講野..我轉登去搵d酒樓可以搭檯

我講緊k1, 你真西利, 比你一眼就睇出我有bad exp, 我上年同佢去考大埔一間超出名的一條龍n1學校, 心去清的一定知我講邊間, 果日interview我個囡表現都中規中舉, 前前後後寫左3, 4 封信比個校長, 都係唔收, 所以k1我唔會再比我個囡入到一d我唔想入的學校架啦, 不過你真係好勁, 咁都比你睇得出

原帖由 brrbaby2007 於 10-5-20 16:48 發表
Btw 9284你係報N1定K1?係咪考N1時有bad experience?
‹ 上一主題|下一主題