用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學是否需要買快譯通?
go

中學是否需要買快譯通?

各位bk家長,你們有買快譯通俾小朋友方便查英文生字嗎?因我心大心細,唔知有冇必要.有家長分享下嗎?thank

原帖由 dobbybabie 於 10-5-19 10:23 發表
各位bk家長,你們有買快譯通俾小朋友方便查英文生字嗎?因我心大心細,唔知有冇必要.有家長分享下嗎?thank

好多手机都內置字典,且發聲一流。

F1 就要我買左, 幾年來都冇乜見佢用  有生字淨係識問我唔查

原帖由 dobbybabie 於 10-5-19 10:23 發表

我都有買比個女,F1好有用唔會浪費
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

原帖由 瑄婷 於 10-5-19 16:32 發表
我都有買比個女,F1好有用唔會浪費
thank各位家長,我覺得它有埋成語和普通話發音幾好.只是太貴了些.

有買,買d簡單功能就算,千幾蚊到..

手機唔可是帶返學校用...是否需要,都係睇你小朋友la....
我個d 返學、補習都用...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

Sure ! especially your son / daughter will study Band one school, it saves the time for them by using paperback Dictionary,  so as to spare time for doing other homework, you know, it may be so busy for him / her within first year in secondary education.

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 88muimui 於 10-5-19 15:18 發表
F1 就要我買左, 幾年來都冇乜見佢用  有生字淨係識問我唔查

無買,
問我 or 上網查

原帖由 ZZdaphne 於 10-5-20 22:51 發表

無買,
問我 or 上網查

人肉字典機

我個女而家中一有用辭典機(二千蚊左右),佢好多時溫習時候唔識就用查,作文又會帶返學校用,真係方便好多架!