用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 媽媽怎樣放心給他第一次搭車?
go

媽媽怎樣放心給他第一次搭車? [複製鏈接]

小兒今年升中,但每次上車後就睡着了,真不知怎樣,同時現在的公共駕駛司機,比起我的年代差很遠,擔心有事時,小兒不知所措。煩請大家教教我!!!!
   0    0    0    0

請問小朋友係唔係要好早起身呀 真係好唔夠訓咩 ...........

你係唔係每次同佢坐車都訓呀 如果係,我覺得佢太依賴你,等你叫佢囉!不如先試下搵次你咋病陪佢坐車,依後你話要休息,叫佢唔好訓,睇下佢得唔得,有時d野迫出來既!!試下試下就得..........
如期想司機提佢落車,不如恨恨地比個教訓佢,落錯車咪行路返轉囉,路在口邊,唔識就問人,遠既坐的士囉,我估佢唔會唔識講自己住係邊or 係邊到讀書掛!洗唔洗咁擔心, 最多咪返學遲到一次.......但佢會學識如果解決問題.......

原帖由 Evahonam 於 10-5-18 12:48 發表
小兒今年升中,但每次上車後就睡着了,真不知怎樣,同時現在的公共駕駛司機,比起我的年代差很遠,擔心有事時,小兒不知所措。煩請大家教教我!!!! ...

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

原帖由 Evahonam 於 10-5-18 12:48 發表
小兒今年升中,但每次上車後就睡着了,真不知怎樣,同時現在的公共駕駛司機,比起我的年代差很遠,擔心有事時,小兒不知所措。煩請大家教教我!!!! ...

你個仔都就嚟升中, 係時候放手架喇!唔洗太擔心既!

我個仔今年F.5, 下個月話同幾個同學去台灣自由行, 我咪仲擔心!

都要比佢試架,緊有第一次。
你比個手提電話同佢傾到落車lor, 第二次就傾短D, 第三次就叫佢落車先比電話你.....

對佢有信心,對自己有信心
唔驚就假既, 但始終都會有第一次

第一、二次陪佢,之後最好有同學仔一齊啦;乜都總有第一次架啦。
然後比個電話佢,叫佢翻到學校(或放學)比電話你報平安。
之後你仲陪佢返學實比其它同學笑。

教佢如錯過站,識路就落車,唔識路就到总站,問司机點搭回就得!

好多謝各位比的建議。

凡事總有第一次。我家少爺小六時第一次自己坐巴士返學,只三個車站。但佢掛住睇Road Show,過咗一個站,在6月大熱天時下,行到佢隻濕水雞咁,仲比我哋笑左成個月 。此次教訓後,至今兩年,再無第二次了。

媽媽又怎會放心?瞓到總站最多搭返轉頭和遲到,罰得幾次自己肯定會改。馬路如虎口才最擔心,現在的司機駕駛態度十分惡劣,朝早繁忙時間坐專線小巴可以在50km/h路段,佢個超速警報器可以不停咁響!啲司機大佬(各種車輛一樣)如果見有人衝出馬路,佢哋大多數第一時間不是立即收油拖brake,而是第一時間響銨鬧人,照踏油門。

小朋友始終都要自立,家長只能教他們留意交通安全,我個人認為小朋友要緊記以下幾點:
- 盡量避免「捐」車罅過馬路,由其是大車,如果不能避免,「捐」出車罅前一定要停低望吓左右兩邊。不要靠近停泊路邊車輛的車尾停留。
- 見到行人綠燈而車停定先至過。
- 安全島並非真正安全,係路邊等一定無企係安全島等咁危險。
- 在行人路行走不要靠路邊,最好能夠逆車流方向在行人路上行走。
- 上落車小心書包背囊帶等鈎住車門,如果不小心鈎住一定要大聲呼叫。
- 扣安全帶和盡量避免在車上睡覺。
- 打風落雨,如果雨傘遮擋視線切勿冒險亂衝,注意路滑。
- 走路不要夢遊、聽耳筒、玩手機、追逐、jaywalking、衝燈等,遲到總好過無到!

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100404&sec_id=4104&art_id=13894005

http://www.hkdailynews.com.hk/news.php?id=97697

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100429&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=13978045
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

醒目開學勳章

原帖由 greendotdot 於 10-5-19 03:32 發表

媽媽又怎會放心?瞓到總站最多搭返轉頭和遲到,罰得幾次自己肯定會改。馬路如虎口才最擔心,現在的司機駕駛態度十分惡劣,朝早繁忙時間坐專線小巴可以在50km/h路段,佢個超速警報器可以不停咁響!啲司機大佬(各種車輛一樣)如果 ...

Thanks your information!

回覆 2# greendotdot 的文章

多謝你的建議,真的,遲到不緊要,最重要是,現時的小巴司機,不理乘客上落安全,除時叫你落車轉隔離部,停馬路中心又叫你落車,落到一半未企定就開車,門都未關,又點會唔驚!!!

原帖由 TMMA 於 10-5-19 09:57 發表

Thanks your information!

TMMA and Evahonam,

不用客氣!
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

凡是要有第一次, 無第一次就永遠都會擔心, 我仔仔10歲,早幾個月有一次要帶佢睇e 生, 睇完我要番工, 我帶佢上bus, 佢自己坐bus ,落車要行一段路先番屋企, 我都要俾佢試, 雖然我有工人姐姐, but 都要train 定仔仔, 遲d 工人姐姐放假,佢都要自己出入架喇.
大女 p5. 時, 都係開始訓練佢自己去補習社, 補完食埋lunch ,跟手番學, 所以升中時, 佢自己番中學,都好放心.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

醒目開學勳章

我個仔一樣啦 次次搭車都訓
不過當要佢自己搭呢
就無試過唔記得落車
可能係依賴o者
比佢試下啦

回覆 1# Gobbie 的文章

多謝你:

我仔仔一樣有此情況,
佢肯定唔係依賴,因為佢E家都係自己搭巴士返學(只有3個站)...而係佢會暈車浪,
所以較遠少少都會瞓,
我都好擔心...
‹ 上一主題|下一主題