用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 香港嘉諾撒學校小一6月考完試之後變咗返半日?! ...
go

香港嘉諾撒學校小一6月考完試之後變咗返半日?! [複製鏈接]

真係怪!今日收到份六月份飯單,見到考完試之後成個六月都係"不用留校午膳",於是打去學校問。佢地話考完試之後新只係返到12:30,即係全日變咗半日!咁都得!

佢仲話因為飯單要早訂所以早出,學校會遲啲通知學長!我覺得好有問題,重有不足一個月都重唔通知家長,好多家長要返工,唔係自己照顧小朋友。而家咁搞法好多家長要急忙作出安排!

我好想咁樣教统局係咪要批咗先可以?無端端而家先决定都有嘅!
   0    0    0    0

原帖由 carriemommy 於 10-5-17 17:44 發表
真係怪!今日收到份六月份飯單,見到考完試之後成個六月都係"不用留校午膳",於是打去學校問。佢地話考完試之後新只係返到12:30,即係全日變咗半日!咁都得!

佢仲話因為飯單要早訂所以早出,學校會遲啲通知學長!我覺得好有問題,重 ...

以我所知,有些學校也是這樣安排的.

回覆 2# vanyau 的文章

但係係咪都係咁遲通知呢?

仲有係6月11号已經考完,足足成两個半星期都係半日,仲有7月兩個星期都可能係...

原帖由 carriemommy 於 10-5-17 17:44 發表

佢仲話因為飯單要早訂所以早出,學校會遲啲通知學長!我覺得好有問題,重 ...

學校年年都是這樣安排的,有心理準備,今年都唔係第一年啦!

至於教统局,如果不是已經答允的話,學校又怎會這樣安排呢!

原帖由 carriemommy 於 10-5-17 18:05 發表
但係係咪都係咁遲通知呢?

仲有係6月11号已經考完,足足成两個半星期都係半日,仲有7月兩個星期都可能係...

等學校教真係蛇都死,好釆都係 6 月頭考試完就放半日和只是返學校睇下電視,呢 d 時間就係家長大展新手的好時候。

原帖由 happyvalley 於 10-5-17 23:01 發表

等學校教真係蛇都死,好釆都係 6 月頭考試完就放半日和只是返學校睇下電視,呢 d 時間就係家長大展新手的好時候。

真係剩係返學校睇下電視? 唔係重有堂上架咩?咁咪好浪費時間囉?

醒目開學勳章

我知道很多學校在六月考完大考都係返半天, 有試後活動, 有對卷, 這是很普遍的事, 相信每一年的六七月也是這樣安排, 你可能是p1的家長吧 !

agree - this is the truth. By the way, there may be some days off (due to the special activities / arrangement) in some school. So you may not be able to plan ahead until you get the notice from Schoool....

原帖由 早教媽媽 於 10-5-19 13:29 發表

我知道很多學校在六月考完大考都係返半天, 有試後活動, 有對卷, 這是很普遍的事, 相信每一年的六七月也是這樣安排, 你可能是p1的家長吧 !

我女就好小小, 6月最後個星期開始直至放暑假前, 放11:00, 我們要返全日工作媽媽就頭痛, 又要安排找人揍女

唔好意思! 想問下有無住杏花村的家長而小朋友返學係搭校車OR保母車, 小朋友要幾點搭車. 謝謝!!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業 / 個人 / 團體 廣告或宣傳推介成份之字句 / 圖片 / 超連結

原帖由 carriemommy 於 10-5-18 23:54 發表

真係剩係返學校睇下電視? 唔係重有堂上架咩?咁咪好浪費時間囉?

所以要 plan 好呢幾個月,睇電視係真的,對卷咪幾日都搞掂,就算有活動都係玩玩下, d 家長鍾意。

原帖由 happyvalley 於 10-5-17 23:01 發表

家長大展新手 - 展什麼?

樓主:真係間間學校都係咁,有時會有兩日唔使返添,但又唔敢plan去旅行,始終都係返學日,唔使返個兩日又好遲至知係邊日,好難plan。

有無人知啊? 萬分謝謝!!!

原帖由 Femo 於 10-5-19 17:53 發表
唔好意思! 想問下有無住杏花村的家長而小朋友返學係搭校車OR保母車, 小朋友要幾點搭車. 謝謝!!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業 / 個人 / 團體 廣告或宣傳推介成份之字句 / 圖片 / 超連結

好多學校都係啦!

大部份的小學都係會這樣安排的.

原帖由 早教媽媽 於 10-5-19 01:29 PM 發表

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

醒目開學勳章 王國長老

我囡囡個間唔係, 成個六月份都係返全日, 係得考試個四日返半日.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章

我個囡都係同教會, 6 月中後就會有專題- 學習週, 放 1 點.

我見有 d 直資, 6 月中開始放暑假, 但學費照交 !
‹ 上一主題|下一主題