用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門 灣仔區 聖若瑟小學
go

叩門 灣仔區 聖若瑟小學 [複製鏈接]

請問各位, 如想叩門灣仔區 聖若瑟小學 (上午/ 下午都想盡力一試), 我是否需要準備2份 Portfolio, 一份給上午校, 一份給下午校?  還是預備一份給譚敏儀女士就可以呢?

又此校有一個Principal, 一個headmistress, 有甚麼分別呢?  是否譚敏儀女士負責上午校, 梁彩燕女士負責下午校, 行政上是分開, 還是一個整體呢?

不好意思, 問題長又煩, 請各位幫幫忙, 謝謝!
   1    0    0    0

聽講叩門只限聖若瑟幼稚園生,如對學校有興趣應該一早入她的幼稚園增入讀機會。幼稚園那邊條叩門隊都好長。妳諗有多少位俾外人呢?

原帖由 haodimama 於 10-5-17 17:15 發表
請問各位, 如想叩門灣仔區 聖若瑟小學 (上午/ 下午都想盡力一試), 我是否需要準備2份 Portfolio, 一份給上午校, 一份給下午校?  還是預備一份給譚敏儀女士就可以呢?

又此校有一個Principal, 一個headmistress, 有 ...

SJPS P.1 only have pm class only!

Thank you very much! That means I only need to send my son's portfolio to Ms I. Leung, right?

I know the chance is slim, but still wants to try my best. My son's very good at English, and St. Joseph mainly uses English as the medium of instruction (am I right? )

I think he will find the school life much more enjoyable if subjects are taught in English (and I don't need to help him too much about his homework, ) ...

通常家中有姐姐的小朋友英文差極有限。讀SJP的小朋友要聽教聽話和守紀律,如覺得小朋友又聽話,文靜有超强記憶力,全職媽咪,那比較合適。

原帖由 haodimama 於 10-5-18 16:45 發表
Thank you very much! That means I only need to send my son's portfolio to Ms I. Leung, right?

I know the chance is slim, but still wants to try my best. My son's very good at English, and St. Joseph ...

學校係分高小 p.4-p.6(返上晝), 初小 p.1 - p.3(返下晝). 下晝的校長是梁校長, 所以求位信係比她.
我想問你有無參加抽奬, 都未有結果, 或者有機會尼!!
不過, 你唔好意為英文好, 就會讀得到, 你會輕鬆.  係尼間學校裡面, 英文叻的大有人在, 中文叻的又大有人在, 科科都叻的更加大有人在.  真係一山還有一山高, 唔知點解, 抽奬入去的學校, 都會有咁多叻人, 所以你要有心理準備, 唔好意為, 到時個仔會搞得掂, 你唔洗粗心.

無論點, 天下父母心, 每個父母都想比最好的給自已兒女.  我好明白你的心情, 儘能力吧!!  可以做的都幫小朋友去做,
努力! 加油!

衷心的預祝你:成功!

我覺得小一叩門都幾難, 除非:
1) 有人事
2) 附屬幼稚園學生
因為小一真係好少位, 如有人give up, 都留比自己幼稚園學生啦.

不過唔好放棄, 小二以上年級都應該有chance, 只要
1)有好成績, 英文叻係唔夠, 必須所有主科都要勁, 再加上special talent就最好, 音樂或sports是但一樣好都不可小.

好多朋友講學校應付英文唔難, 而且學生大部分英文都唔錯, 最難攪係中文科, 相對會較深.

可能係番半日, 小朋友多左時間去補習, 操papers, 成績自然會好啦, 而且中學位咁小, 家長一定早d谷定小朋友, 唔係點上番自己中學, 讀st. joe壓力係好大架!

原帖由 GogoCheung 於 10-5-18 20:20 發表

學校係分高小 p.4-p.6(返上晝), 初小 p.1 - p.3(返下晝). 下晝的校長是梁校長, 所以求位信係比她.
我想問你有無參加抽奬, 都未有結果, 或者有機會尼!!
不過, 你唔好意為英文好, 就會讀得到, 你會輕鬆.  係尼間學校 ...

"如覺得小朋友又聽話,文靜有超强記憶力,全職媽咪,那比較合適"

請問st. jo 係咪適合文靜既小朋友呢?  我個仔係好動型,咁會否不適合呢?  又學校會有咩課外活動可參加?  請指教。

如果好動得嚟肯自動做功課,鐘意做練習、看書。有超強記憶力,因小學課程大多鬥記憶力。默書是其之一。

wa wa wa, 即刻感受到0個種壓力tim....gum, 番禺會所華仁小學 又點呢? 會唔會好d ya? 請比意見, many thanks!

不如請教吓邊位家長知道:  "邊間會無壓力?"

原帖由 haodimama 於 10-5-19 14:18 發表
wa wa wa, 即刻感受到0個種壓力tim....gum, 番禺會所華仁小學 又點呢? 會唔會好d ya? 請比意見, many thanks!

回覆 4# haodimama 的文章

This is what I thought too but I phoned in and asked already.  Nope, only English, Grammers, and Maths are in English.. All others are in Chinese.  Until P3/P4, some Sci/GS will be in English/Chinese.  I have also confirmed with my colleagues who have kids studying over there. The Chinese is extremely hard for sure.

Sorry, No La. "邊間會無壓力?" 會殺校la!!!

原帖由 overview 於 10-5-19 15:00 發表
不如請教吓邊位家長知道:  "邊間會無壓力?"

大部分官津都有壓力。如果成績唔好容乜被殺校。我都想知邊間會.無壓力。學校要分BANDING好難會無壓力

yes, P 1-P3===>pm class, P4-P6==> am class!
Agree! i think St jo. also "strong" at Chinese or even every subjects!
boys seldom keep silent but i think strong memory is the most important point!

i applied SJK because i want to train my son to have a "tough, disciplinary school life" even he can not enter SJPS, i think he has already got the basic training of tough school life!

Luckily he will be K2 next year

good luck

Wah Yan壓力細d,比較平民d,但講明要八字尾九字頭以上先入到中學.

原帖由 haodimama 於 10-5-19 14:18 發表
無知是福
‹ 上一主題|下一主題