用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園話要出信, 校長才會寫推介信, 請問有冇信sample? ...
go

幼稚園話要出信, 校長才會寫推介信, 請問有冇信sample? [複製鏈接]

要怎樣寫信給幼稚園校長,有冇sample可以看看.
   0    0    0    0

竟然有d校長咁吋,白交4年學費比佢啦.
無知是福

而且說只是出一封 我覺得太小啦 如果叩門 一般都唔會只是叩一間 我覺得校長出二/三封推介信就差唔多。

又有分行貨版和老死版,行貨版就有冇都冇所謂.

原帖由 冰紫嫣 於 10-5-17 21:10 發表
而且說只是出一封 我覺得太小啦 如果叩門 一般都唔會只是叩一間 我覺得校長出二/三封推介信就差唔多。
無知是福

唔係喎, 我個仔間幼稚園個校長都講明係出一封, 佢既理由係唔想封信周街派, 我覺得好有道理喎.  本來學校話 k3 開學會比通告, 自己填心儀既學校名, 校長會寫, 但因為我報嗰間學校係 9 月收 form, 怕趕唔切, 所以 k2 中段我就寫信比校長請佢寫推薦信, 學期完就收到封信 lu, 封信抬頭係寫比心儀學校既校長, 寫得好 ok 喎

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

請問寫比幼稚園校長要求佢寫推薦信, 有冇sample參考呀 ??

原帖由 ladykin 於 10-5-17 23:45 發表
唔係喎, 我個仔間幼稚園個校長都講明係出一封, 佢既理由係唔想封信周街派, 我覺得好有道理喎.  本來學校話 k3 開學會比通告, 自己填心儀既學校名, 校長會寫, 但因為我報嗰間學校係 9 月收 form, 怕趕唔切, 所以 k2  ...

原帖由 RalphYuki 於 10-5-18 01:29 發表
請問寫比幼稚園校長要求佢寫推薦信, 有冇sample參考呀 ??

等我番屋企揾揾先, 因為係我自己作既

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

醒目開學勳章

叩門信,唔係申請時的推薦信
派得唔好時,大部份家長都唔會去一間啦
除非已經派了一間好,或有一間私校在手的,才會百尺杆頭,更進一步的找一間超好的試

原帖由 ladykin 於 10-5-17 23:45 發表
唔係喎, 我個仔間幼稚園個校長都講明係出一封, 佢既理由係唔想封信周街派, 我覺得好有道理喎.  本來學校話 k3 開學會比通告, 自己填心儀既學校名, 校長會寫, 但因為我報嗰間學校係 9 月收 form, 怕趕唔切, 所以 k2  ...

從前我的校長是講明不出信的,個個問也如是,有幾位三年過得好開心的家長都爲呢個問題不歡而散 ; 但我又知道校長有爲派得真很不好同學親自做「溝通」,後來都叩門成功。

校長的原則冇變,但會彈性處理。

但肯出信,家長心理上會好 d ,家校關係會好 d,謝師宴時面口又會鬆容 d。諗返轉,我校長呢方面都好堅挺。

醒目開學勳章

同意的,其實做父母的要求很簡單,只希望小朋友能入到適合的小學,只要入到,寫唔寫信,有什麼所謂

原帖由 VeryHappyMum 於 10-5-18 10:26 發表
從前我的校長是講明不出信的,個個問也如是,有幾位三年過得好開心的家長都爲呢個問題不歡而散 ; 但我又知道校長有爲派得真很不好同學親自做「溝通」,後來都叩門成功。

校長的原則冇變,但會彈性處理。

但肯出信,家長心理 ...

原帖由 brian61950 於 10-5-17 19:00 發表
竟然有d校長咁吋,白交4年學費比佢啦.

我相信學校這樣要求也只是方便存檔,自己叫公司出放假信/在職証明,也要填表或send 個 email 比 HR 啦。

揾張白紙寫幾隻字表明來意咪囉,你措詞幾淒厲,都是比番封 standard letter 你。
‹ 上一主題|下一主題