用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Portfolio 面頁係咪真係寫 Portfolio ??
go

Portfolio 面頁係咪真係寫 Portfolio ?? [複製鏈接]

準備自制Portfolio, 請問面頁係咪真係寫英文字 Portfolio做標題, 定或已經係寫小朋友個名, 相片呀等資料呢??

可否指教一下!? 唔該~~
   0    0    0    0

原帖由 RalphYuki 於 10-5-17 10:28 發表
準備自制Portfolio, 請問面頁係咪真係寫英文字 Portfolio做標題, 定或已經係寫小朋友個名, 相片呀等資料呢??

唔駛再寫 Portfolio 呢個字啦, 好多學校都有頁數限制, 唔好 sai 咗一版啦

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

哦....通常限制幾頁啊? 咁面頁通常係寫咩呢? 我完全冇經驗, 希望能指教一下....  

原帖由 ladykin 於 10-5-17 10:31 發表

唔駛再寫 Portfolio 呢個字啦, 好多學校都有頁數限制, 唔好 sai 咗一版啦

原帖由 RalphYuki 於 10-5-17 10:41 發表
哦....通常限制幾頁啊? 咁面頁通常係寫咩呢? 我完全冇經驗, 希望能指教一下....  

限制頁數就間間學校都唔同喎, 睇您想報邊間就上番佢個網或者簡介會都會講. 第一頁梗係小朋友既個人資料同相片啦

ladykin, 真係唔該晒呀!
仲有冇提點呢!? 等我易上手d... 唉~~

原帖由 ladykin 於 10-5-17 10:46 發表

限制頁數就間間學校都唔同喎, 睇您想報邊間就上番佢個網或者簡介會都會講. 第一頁梗係小朋友既個人資料同相片啦

原帖由 RalphYuki 於 10-5-17 10:28 發表

其實隨你個人喜好,不過多數面頁都會放一些小朋友有代表性的相片,如得奘,旅行,學習等等...

這個是當年幫我仔仔做的面頁,給你作參考!

-5-17 10:55       

回覆                                                                                               

ladykin, 真係唔該晒呀!
仲有冇提點呢!? 等我易上手d... 唉~~引用:
原帖由 ladykin 於 10-5-17 10:46 發表

分享                                                                                                                                                                       

loklok0104               

how you prepare the cover page? word or powerpoint? thanks
原帖由 loklok0104 於 10-5-17 16:24 發表

其實隨你個人喜好,不過多數面頁都會放一些小朋友有代表性的相片,如得奘,旅行,學習等等...

...

原帖由 mimame 於 10-5-17 16:47 發表
-5-17 10:55   

我係用Illustrator

排版軟件除 Illustrator 外, 還可考慮 CorelDraw.   但如果不熟悉此類軟件,  Word / Excel / Powerpoint 一樣得。

原帖由 loklok0104 於 10-5-17 16:56 發表

我係用Illustrator

原帖由 yypapa 於 10-5-17 17:12 發表
排版軟件除 Illustrator 外, 還可考慮 CorelDraw.   但如果不熟悉此類軟件,  Word / Excel / Powerpoint 一樣得。

對!又或者photoshop都可以

原帖由 loklok0104 於 10-5-17 16:24 發表

...

嘻嘻, 我冇您整得咁精美, 我祇係用 Word 打同 paste d 相入去咋, 仲要用白色 A4 紙咋

咁啱嘅,我都係好簡單咁用EXCEL打,同paste d 相落powerpoint,又係用A4白紙print出嚟咋!!

原帖由 ladykin 於 10-5-17 23:49 發表

嘻嘻, 我冇您整得咁精美, 我祇係用 Word 打同 paste d 相入去咋, 仲要用白色 A4 紙咋

唔該哂你, 面頁好精美呀....你內頁主要係用中文定英交寫呢?

...

原帖由 RalphYuki 於 10-5-18 01:33 發表
唔該哂你, 面頁好精美呀....你內頁主要係用中文定英交寫呢?

如你 interview係中文小學我建議你用中文打內頁"個人資料", 如interview英文小學, 最好用英文.

駛唔駛中英對照, 如in英華.

原帖由 loklok0104 於 10-5-18 09:21 發表

如你 interview係中文小學我建議你用中文打內頁"個人資料", 如interview英文小學, 最好用英文.

我覺得其實面頁點整都可以, 以個人喜好去做更可, 不過可以俾個提示大家, 前年我幫二家姐個仔做portfolio, 因為佢大抽獎抽唔到, 於是要去第一志願叩門, 當時真係超多人, 大約有二百幾人叩門, 但學校只有3個叩門位, 我二家姐仔仔有幸被學校取錄. 我事後從學校職員得知(因為我大仔讀緊, 所以認識呢位姐姐), 原來當年係由佢首先過濾後再選一批小朋友俾有關老師, 佢當年對我二家姐個仔portfolio好深刻印象, 因為好精美.

當然...我二家姐仔仔上年有幸係百人當中獲取錄, portfolio 只係一個見面禮, 個小朋友本身才是最大因素, 佢無報好多學術班, 無好多証書, 但佢本上係一個聰明仔.

Can you send your portfolio to me for reference?
Your portfolio is very nice.
I have to make this year, but I have no idea how to made it.
Thanks

my email- [email protected]
原帖由 RalphYuki 於 10-5-18 01:33 發表

hihi,我都要幫亞女整啦,可唔可以給我做參巧呀!!

thank a lot!!

[email protected]

原帖由 loklok0104 於 10-5-18 09:59 發表
我覺得其實面頁點整都可以, 以個人喜好去做更可, 不過可以俾個提示大家, 前年我幫二家姐個仔做portfolio, 因為佢大抽獎抽唔到, 於是要去第一志願叩門, 當時真係超多人, 大約有二百幾人叩門, 但學校只有3個叩門位, 我 ...
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

如唔想用電腦做,可以考慮用handmade,我唸誠意分高D!  

這是我舊年幫朋友做的其中一份的封面,針對投考的小學做的

原帖由 celialing 於 10-6-17 14:06 發表
hihi,我都要幫亞女整啦,可唔可以給我做參巧呀!!

thank a lot!!

Portfolio

可否send給我作參考?

Thanks!
‹ 上一主題|下一主題