用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 情報: S位 唔駛排 即刻入學
go

情報: S位 唔駛排 即刻入學 [複製鏈接]

心光  (南區 pok fu lam)

新 policy 、自閉BB 視力正常嘅都收 ,仲有位 。

祝好運!
   0    0    0    0
M@ggie :-D

心光係視障學校, 視力冇問題都收?
佢地教學方式同我地A仔有分別喎, 經驗方面....

原帖由 金瑪姬 於 10-5-16 15:47 發表
心光  (南區 pok fu lam)

新 policy 、自閉BB 視力正常嘅都收 ,仲有位 。

祝好運!

回覆 2# owl_2046 的文章

我個 case 都ok 可以接受,因為我18/3先開始排S位,社工話要排年幾。
早期都要排一年以上!
4月讀左耀能 Playgroup,三千六百元學費,我既經濟唔讀得幾多個月,仲要另外做ST。
心光有齊ST/OT /PT,另外會同我BB做 one-on-one,訓練專注力,外加游泳堂。係我目前最好的選擇!
如果狀况同我差不多,可以考慮!

我都係多口問句, 我住南區, 仔仔已入了協康.
見你寫"心光"都唔錯喎, 可能而家醫學發達, 視障問題比以前易攪, 所以有位可以比A仔.

原帖由 金瑪姬 於 10-5-19 16:40 發表
我個 case 都ok 可以接受,因為我18/3先開始排S位,社工話要排年幾。
早期都要排一年以上!
4月讀左耀能 Playgroup,三千六百元學費,我既經濟唔讀得幾多個月,仲要另外做ST。
心光有齊ST/OT /PT,另外會同我BB做 one-on-one,訓練專 ...

[quote]原帖由 owl_2046 於 10-5-19 14:25 發表
心光係視障學校, 視力冇問題都收?
佢地教學方式同我地A仔有分別喎, 經驗方面....

你嘅小朋友係未已經開始讀心光啦, 但我打電話去問位,有個姑娘話仍然未有自閉症小朋返學,因為如果你地返過OK的話,我都想試下.我的小朋友已經四歲幾,但仲未排到學校,.真係担心!!/quote]

原帖由 金瑪姬 於 10-5-19 16:40 發表
早期都要排一年以上!
心光有齊ST/OT /PT,另外會同我BB做 one-on-one,訓練專 ...

你嘅小朋友係未已經開始讀心光啦, 但我打電話去問位,有個姑娘話仍然未有自閉症小朋返學,因為如果你地返過OK的話,我都想試下.我的小朋友已經四歲幾,但仲未排到學校,.真係担心!!

我bb係試讀,好快會正式入學。
中心話9月可以有一班 special for A仔。
可以同視障學生分開。
過去2個月既試讀,令我知道心光的老師好好,我好放心。

我覺得心光是有機會讓小孩子入大學的其中一間特殊學校,這些學校在香港實在不多的啊!

原帖由 金瑪姬 於 10-7-9 20:16 發表
我bb係試讀,好快會正式入學。
中心話9月可以有一班 special for A仔。
可以同視障學生分開。
過去2個月既試讀,令我知道心光的老師好好,我好放心。 ...

我估計係因為心光之前只收視障學生, 佢地只係視力有問題, 思想行為與普通人一樣, 但A仔係溝通及社交比較多障礙...

原帖由 pattsui11@yahoo 於 10-7-10 13:41 發表
我覺得心光是有機會讓小孩子入大學的其中一間特殊學校,這些學校在香港實在不多的啊!

有人告訴我有盲的自閉兒在這裡讀書,所以他們對自閉症應有一定認識。

我認為在10歲之前處理能把A症嚴重障礙處理好,有90%的小朋友是可以讀主流課程,由於他們比其他學校多治療,所以我覺得心光是S位中最有利的。

原帖由 owl_2046 於 10-7-15 17:27 發表
我估計係因為心光之前只收視障學生, 佢地只係視力有問題, 思想行為與普通人一樣, 但A仔係溝通及社交比較多障礙...

~~~~~D E L E T E~~~~

They gave up their new policy. Their services will, again, confine to those visually impaired kids only. Sorry!

咁仲有無其他視障聽障收自閉小朋友架?

‹ 上一主題|下一主題