用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖瑪加利 VS 崇真 VS 德雅
go

聖瑪加利 VS 崇真 VS 德雅 [複製鏈接]

聖瑪加利男女英文中學 VS
基督教崇真中學 VS 德雅中學
   0    0    0    0

若論名氣和校風,似乎德雅較好
聖瑪加利男女英文中學: 在網上口碑好似不差

原帖由 ms-apple 於 10-5-15 10:57 發表
請比較:  VS

那間成續好d?
本人學歷唔高, 自已唔識教, 希望學校有教學輔導.
自已有2個囡, 所以亦考慮學費, 據知崇真最貴 (要$2x,xxx/年), 德雅係津校最平

t ...

基督教崇真中學校風同師資不錯

其他二間不清楚,但德雅中學今年要開一班中文班.

anyone help me, thx!

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 ms-apple 於 10-5-15 10:57 發表
請比較: 聖瑪加利男女英文中學 VS

那間成續好d?
本人學歷唔高, 自已唔識教, 希望學校有教學輔導.
自已有2個囡, 所以亦考慮學費, 據知崇真最貴 (要$2x,xxx/年), 德雅係津校最平

t ...

比較學費-----唔選祟真

比較校風----唔選聖瑪加利男女英文中學

so, 我會選擇德雅中學,慳番學費,
升中一時找個好的補習老師幫手教女.

只作參考

對於我黎講

比較校風----唔選聖瑪加利男女英文中學
比較成績/質素----唔選德雅中學 (呢間開始走下坡,今年又要開一班中文班)

基督教祟真學費係貴d, 不過都接受到, 雖然之前有少少負面新聞, 但同校風,質素,公開考試冇關
所以我同先生決定左選擇: 基督教祟真中學

德雅就算有中文班都好過其餘兩間,其餘兩間因是直資才有教學語言自由,若跟政府規定,這兩間可能只開得一班英文班。

德雅係一間唔錯的學校, 但新開年要中一要開一班中文班對間學校算係一個警號

btw, 德雅定係 華英好d?

當然德雅啦,須然一班中文班,但校風仍然很好,修女好好,老師好好.

If you're referring to the Wa Ying in Homantin, it's a Government school.  It's one of the Band 1 school in Kln Tong / Homantin.  Apparently, it may be better than Tak Nga.

原帖由 celiwong 於 10-6-9 23:19 發表
德雅係一間唔錯的學校, 但新開年要中一要開一班中文班對間學校算係一個警號

btw, 德雅定係 華英好d?

Do you mean "St. Rose of Lima's" in Shatin (which was previously in Kln Tong)?

I would prefer St Rose of Lima's.  Yet, no idea about Holy Family and Immaculate Heart of Mary College.

原帖由 peggyyau 於 10-7-1 03:46 發表
Tak Nga compare with St Rosa, 聖家 and Immaculate Heart of Mary College in Shatin, Which one is better?
‹ 上一主題|下一主題