用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有腦傷兒童的請進
樓主: mandy2009
go

有腦傷兒童的請進 [複製鏈接]

我個仔由歲半開始就去公立醫院專科睇, 佢哋開頭話冇事, 叫我個仔練吓先, 拖左兩個月, 醫院物理治療突然有位插隊先可以見物理治療, 係佢哋話我個仔有痙攣, 轉告轉告該醫院專科醫生, 佢哋立即幫我個仔做背部X-RAY, 同腦的CT SCAN 即腦掃描, 但都冇發現, 如是者都照吓等吓報告, 又拖左一兩個月, 但最後報告都冇發現. 我心急如焚, 追問醫生, 到底可以確診未, 佢就話係腦麻痺, 我都激到一肚氣.   後來再覆診見到一個有良心小小的醫生, 佢就解釋話, 腦麻痺只需要臨床診斷, 加上物理治療師同佢體能的評估, 就可以確診, 就算唔照, 都可確診係個腦有事. 只不過係咩事就要照埋磁力共振先, 睇吓驗唔驗到, 當然最後可以照埋都係冇發現, 最近資深的專科醫生跟我個仔, 就做埋驗血同驗屎, 睇埋會唔會係基因/免疫系統 或者 缺乏某些物質 OR 過敏所致.  最後又係O個句, 有D野現時的西醫科學都仲未可以解釋到, 更唔好講話醫唔醫得番.  佢只叫你 KEEP 住做 3T 啦.

原帖由 QQP 於 11-4-8 13:16 發表
我個仔由歲半開始就去公立醫院專科睇, 佢哋開頭話冇事, 叫我個仔練吓先, 拖左兩個月, 醫院物理治療突然有位插隊先可以見物理治療, 係佢哋話我個仔有痙攣, 轉告轉告該醫院專科醫生, 佢哋立即幫我個仔做背部X-RAY, 同 ...

下? 乜D醫生噤架.....? 噤唔負責既講埋D野?!!!!

我BB 因為發現有高張, 醫生就話佢有機會係CP, 原因也不肯定...但因為我係胎盤突然脫落, 所以懷疑bb 曾經缺氧....但係婦科個邊覺得bb 出世時唔覺得有缺氧..

bb 都做過MRI, 新陳代謝病 同遺傳test, report 都無野...唉....

原帖由 QQP 於 11-4-8 13:16 發表
我個仔由歲半開始就去公立醫院專科睇, 佢哋開頭話冇事, 叫我個仔練吓先, 拖左兩個月, 醫院物理治療突然有位插隊先可以見物理治療, 係佢哋話我個仔有痙攣, 轉告轉告該醫院專科醫生, 佢哋立即幫我個仔做背部X-RAY, 同 ...

原帖由 sohpinkss 於 11-4-10 13:30 發表

下? 乜D醫生噤架.....? 噤唔負責既講埋D野?!!!!

係呀, e+公立醫院醫生有d真係咁, 加上這個政府定立的醫療機刖冇彈性只懂浪費立稅人的金錢, 係浪費咗你好多時間, 分分鐘延誤咗你小朋友及早治療的黃金機會.

原帖由 esuperbaby 於 11-4-10 21:51 發表
我BB 因為發現有高張, 醫生就話佢有機會係CP, 原因也不肯定...但因為我係胎盤突然脫落, 所以懷疑bb 曾經缺氧....但係婦科個邊覺得bb 出世時唔覺得有缺氧..

bb 都做過MRI, 新陳代謝病 同遺傳test, report 都無野... ...

咁你的醫院算幫你跟得唔差, 最緊要係快d 做晒 d test, 要盡快確定bb 仲有冇其他未知的病症 or 惡化的情況, 重點係及早把握治療的黃金期.

我個仔就係俾醫生拖咗我半年, e+ 先開始做埋新陳代謝的test.

半年裡, 我個仔病情惡化咗好多.

原帖由 QQP 於 11-4-11 16:43 發表

係呀, e+公立醫院醫生有d真係咁, 加上這個政府定立的醫療機刖冇彈性只懂浪費立稅人的金錢, 係浪費咗你好多時間, 分分鐘延誤咗你小朋友及早治療的黃金機會. ...

你小朋友而家幾大? 而家係咪淨係做梗物治??

回覆 45# QQP 的文章

可能因為bb 一直係nicu, 所以佢地可以做既test 都有做..

遺傳科初部report 話基因無問題 (無大缺損), 但係4月尾會見醫生,  問多d info 再睇下會唔會係其中 一條染色體有d 輕問題而影响bb .....

.........我真係希望唔關基因事, 好想有機會再生一個健健康康的bb....

原帖由 sohpinkss 於 11-4-12 22:57 發表

你小朋友而家幾大? 而家係咪淨係做梗物治??

大仔 e+ 2歲3個月.  係只係醫院做 ot 同 pt. 言語治療死都話有好多 urgent 過我個仔的 case, 都要 2014 先有位.

原帖由 esuperbaby 於 11-4-13 13:11 發表
可能因為bb 一直係nicu, 所以佢地可以做既test 都有做..

遺傳科初部report 話基因無問題 (無大缺損), 但係4月尾會見醫生,  問多d info 再睇下會唔會係其中 一條染色體有d 輕問題而影响bb .....

.........我真係希 ...

係呀, 不過就算真係遺傳問題, 都要知清楚, 日後想生正常的bb都唔係冇機會的, 唔好太擔心. 以我好粗略的理解, 如果早知有遺傳問題, 好多可以在早/中期懷孕時做抽羊水/絨毛驗, 可以知道你個bb 遺傳這個病的機會大唔大架.

原帖由 esuperbaby 於 11-4-13 13:11 發表

.........我真係希 ...

每個人都想自己生出黎既BB健健康康........
唉!!!!!

原帖由 QQP 於 11-4-13 13:34 發表

大仔 e+ 2歲3個月.  係只係醫院做 ot 同 pt. 言語治療死都話有好多 urgent 過我個仔的 case, 都要 2014 先有位.

唔係MA, 噤都要2014???
你睇邊間醫院???

係呀, 最衰我個仔e+仲叫好精靈, 時常俾到醫生覺得佢係好輕微腦麻庳, 所以每次醫生都覺得佢唔係 urgent case.  我係瑪嘉烈跟架.

腦傷兒童係因為遺傳係好小好小好小機會, 我都有check, 但醫生話冇問題.

應該係馱個時身體發生左D咩事或是小朋友出細個時唔順利先會噤JA..

我個仔出世至歲半前都冇咩大病或意外, 精靈活潑, 識抓識叫人識聊人玩, 我地唔察覺佢有咩問題, 只係覺得佢太懶惰唔願學行. 但這大半年漸漸惡化至痙攣 - 抓都失衡, 豆雞眼, 流口水. 醫生話睇片係腦白質有問題, 我見網上的資料, 白質病變令腦退化, 係一些好恐佈的遺傳病, 冇咩有效方法去醫, 亦會好快退化致死.  我當然唔希望係咁, 但e+遺傳病發展得好覆雜, 就算你冇發病, 但亦會 carry 左 d 基困, 穩性遺傳俾下一代, 不過 lee 個病真係好罕見, 如果咁低機會率都中, 唯有認命.

髗底骨按摩

babytszkin, would you please kindly pm me 髗底骨按摩 contact, info and price?  Many thanks!

原帖由 QQP 於 11-4-16 02:46 發表
我個仔出世至歲半前都冇咩大病或意外, 精靈活潑, 識抓識叫人識聊人玩, 我地唔察覺佢有咩問題, 只係覺得佢太懶惰唔願學行. 但這大半年漸漸惡化至痙攣 - 抓都失衡, 豆雞眼, 流口水. 醫生話睇片係腦白質有問題, 我見網 ...

見到其他小朋友正正常常, 再見到自己個個....
真係幾灰, 我明白啊~~~~

原帖由 beptaule 於 11-4-18 01:16 發表
babytszkin, would you please kindly pm me 髗底骨按摩 contact, info and price?  Many thanks!

me2,, thxthx ^^

回覆 32# Jeffcity2003 的文章

請問邊度有得做高壓氧呀?? 有冇人試過呢? 有效嗎??

可唔可以pm我關於髗底骨按摩??
‹ 上一主題|下一主題