用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有腦傷兒童的請進
go

有腦傷兒童的請進 [複製鏈接]

大家好!我叫Mandy,是一位有腦傷bb的母親.bb最近接受左容鳯書的體能評估,醫生話bb以目前的情況,可能將來要進入特殊學校,我和先生現正發愁要選擇邊個機構的特殊教育較好,請有同樣興趣的你們可以加入,一起討論......請多指教
   1    0    0    0

如果兒子年齡還小~比他做下針灸~同顱邸骨治療~會幫到他的~

回覆 1# babytszkin 的文章

請問顱邸骨治療係咩黎架?

回覆 3# mandy2009 的文章

謝謝你們的回應!我的bb依家還不到1歲, 你所說的針灸, 適宜嗎? 是直接刺激個腦嗎? 可不可講得詳細點?

我女女9個月大開始針, 現在2歲, 針了160 次了
進步不少
但仍是比同齡慢
我已sent 了message 比你, 我的eamil, 是否看到?

原帖由 mandy2009 於 10-5-16 17:47 發表
謝謝你們的回應!我的bb依家還不到1歲, 你所說的針灸, 適宜嗎? 是直接刺激個腦嗎? 可不可講得詳細點?

回覆 1# hkgqueenie 的文章

你是在哪針的呢?我還沒收到你的訊息呢, 謝謝

回覆 2# hkgqueenie 的文章

Queenie, 請問你bb針灸前整體發展如何呢? 是不是單單就是言語方面的問題呢

我都想要針灸既資料,可否PM我?謝謝!

回覆 1# ChingMan1002 的文章

仁濟醫院中醫部 (荔景) $150/次, 這是Queenie給我的

http://www.ha.org.hk/visitor/ha_visitor_index.asp?Content_ID=10082&Lang=CHIB5&Dimension=100&Parent_ID=10042

現附上醫院管理局的網站
有關全港醫院中醫部資料作參考
你們可據你們居住地區作選擇
因初時針炙的次數比較密 (3 次 / 每星期)

在中醫部的好處 :
1. 醫師的質素有保證,全是在大學畢業和受過正統的訓練
2. 價錢合理 (大約 $150 / 次)
3. 預約方便 (大多可電話約)

不好處 :
可能你們覺得佢地比較年青、經驗好似不足;但只要你能遇上一位有愛心去醫病人的醫師,
我覺得不是問題,始終都要比點機會年青人去給取經驗

結論 : 總比坊間的傳聞中的神醫穩妥

溫馨提示 :
1. 不要當 "針炙" 是神針,一針必好;是需配合物理、職業、家居治療+父母(愛)的訓練才可有進步。
2. 而進步情況是每人不同的

原帖由 ChingMan1002 於 10-5-17 00:22 發表
我都想要針灸既資料,可否PM我?謝謝!

顱邸骨治療請看
(www.upledgerclinic.com)
我兒子2個月到被正實腦有內出血,e生一路check住都話他無嘢~但而家差不多7歲都未識講嘢~
咁多年我比了很多治療他~但發現能夠改善他最多的便是顱骨和針灸
針灸我而做了年半,仔仔講嘢同表達的意識明顯強了很多,而且我看過好多書做針灸無效都唔會對身體有影響,所以我鼓勵樓主您要親自去睇下~愈年紀小的小朋友係愈快見到效果架~
至於顱骨治療,我感覺兒子做了後認知強了很多,但hk的顱骨治療師level好低大部份係10級以下,所以大家要好小心選擇,幫我兒子做的治療師他們多數係鬼婆有20幾級LEVEL,雖然他們唔係成日黎HK但好快見效!
樓主唔好灰心~您兒子得一歲,慢慢黎咩都嘗試下~有得救架~

想問你小朋友去邊到做顱邸骨架,有無多d資料例如電話同收費.萬個唔該!

HI~~
我阿b都係腦傷小朋友!
或許我也向你講下我的經驗!
我阿仔而家2year 10month
不過仲未行得好同爬得好~
我地之前都有諗過帶佢針灸,不過問過好幾個中醫都唔覺得咁細個做針灸會有用!
我試過都叫做見效的方法如下:
1)食補健產品 (補腦)
2)睇中醫 (食一啲幫助通腦的中藥)
3)睇脊醫 (脊椎主導神經 - 對手腳活動會有改善)
4)做M6 (M6可以代替人手拉根,小朋友會無咁通同埋短時間減低肌張-做一次可以KEEP到3日)

希望可以幫到你!

原帖由 ChingMan1002 於 10-5-17 15:06 發表
想問你小朋友去邊到做顱邸骨架,有無多d資料例如電話同收費.萬個唔該!
其實每個黎hk治療師收費都唔同架~好像美國黎個d一搬係150~170美金一個鐘~澳洲黎收200澳洲元,但她們不會經常黎HK.如果您有興趣請PM您個EMAIL比我~我幫您比個搞手,有自療師黎她們會EMAIL比您,您自己話事想做幾個鐘~跟住每次D鬼婆會做完收錢,按次收費的!

想問你小朋友大概做左幾多次到先見到效用?因為都頗貴下,謝謝!

回覆 5# babytszkin 的文章

謝謝你的意見, 請問你的 孩子是在哪裡施針的呢?

原帖由 mandy2009 於 10-5-18 17:39 發表
謝謝你的意見, 請問你的 孩子是在哪裡施針的呢?

銅鑼灣慶鈺堂

原帖由 ChingMan1002 於 10-5-18 09:22 發表
想問你小朋友大概做左幾多次到先見到效用?因為都頗貴下,謝謝!
唉~講真呢d自療真係好貴架~我係hk做try了3個治療療師加埋有10幾次都無了到~平均30min收$600好想死~而家吖仔做了7~8次外國黎的治療師明顯情緒好了很多,同埋董事了點~但仍未到達我的要求,因他形未識講嘢~有時我都灰架~

請問有邊位的小朋友系仁濟醫院(荃灣)中醫部做緊針灸治療腦麻痺的, 效果如何呢?

請問m6是什麼?

Thanks

原帖由 tissue0522 於 10-5-17 15:45 發表
HI~~
我阿b都係腦傷小朋友!
或許我也向你講下我的經驗!
我阿仔而家2year 10month
不過仲未行得好同爬得好~
我地之前都有諗過帶佢針灸,不過問過好幾個中醫都唔覺得咁細個做針灸會有用!
我試過都叫做見效的方法如下:
1) ...
‹ 上一主題|下一主題