用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 你們會告知學校或親友子女是自閉的事嗎? ...
go

你們會告知學校或親友子女是自閉的事嗎? [複製鏈接]

你們會告知學校或親友子女是自閉的事嗎?
特別是學校,例如小一。
我覺得如果告知了,怕不是太多人了解,或標籤孩子。
若不告知,怕大家對他某些行為不瞭解。
P.S.若子女自閉不算很嚴重的情況下。
   0    0    0    0

我個人認為,你通知左老師,等老師可以作出適當既教學安排.

唔駛去諗人地點睇,個仔係你既.

人地點睇唔重要,最緊要你係已經接受.

回覆 2# nicolwong 的文章

是,最緊要我自己接受到先。另外我其實想如果告訴了而其實沒有適當的照顧,還不如不講。不過,我是好矛盾。

原帖由 xixi1218 於 10-5-14 13:46 發表
特別是學校,例如小一。
P.S.若子女自閉不算很嚴重的情況下。 ...

我覺得要告知學校,因為學校知道,教育局會有額外錢撥俾學校為學生提供額外訓練(當然要睇學校點用啲錢)。同埋學校老師如果知道,對小朋友公平一啲,如果唔係佢哋好容易誤解小朋友嘅行為是不合作。

原帖由 xixi1218 於 10-5-14 19:16 發表
是,最緊要我自己接受到先。另外我其實想如果告訴了而其實沒有適當的照顧,還不如不講。不過,我是好矛盾。

不要期望學校知道後會有什麼特別的照顧, 因那只是一間普通學挍, 但告訴了學挍/老師, 起碼他們不會誤會小朋友是「唔乖」, label 了他「唔乖」重大pan !

為你子女着想, 你要"放下身段及面子"
以上說話在講座中一位"自閉症"媽咪所講. 佢個女已15歲, 一家人活得很開心.

原帖由 xixi1218 於 10-5-14 13:46 發表
特別是學校,例如小一。
P.S.若子女自閉不算很嚴重的情況下。 ...

完全同意.仔仔今年小一,入了不錯的學校.我選擇了在九月一開始便和班主任講.

雖然學校沒有放額外資源在仔仔身上(包括教育局撥的錢).但老師安排仔仔坐較前的位置,又安排其中一位班長坐他隔離.這已是很好的幫助.

原帖由 SandraLo 於 10-5-15 23:05 發表

不要期望學校知道後會有什麼特別的照顧, 因那只是一間普通學挍, 但告訴了學挍/老師, 起碼他們不會誤會小朋友是「唔乖」, label 了他「唔乖」重大pan ! ...

回覆 7# Brian'sMom 的文章

我的仔仔就是今年讀小一,因為我是這段時間才確診孩子的癥,所以一下子不知怎樣處理。不過現在比較傾向和你的做法一樣。

看來大家都覺得說給老師聽比較好。
‹ 上一主題|下一主題