用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 2010-2011 K1新生開學安排
go

2010-2011 K1新生開學安排 [複製鏈接]

大家好, 小女將於今年入讀K1, 本人想問下各位舊生家長,

1. K1 開學初期會否有家長陪上學之安排?
2. 如有, 通常係幾多日?
3. 開學日一般係幾多號? ( 想提早向公司請假)

其實嘗試過打學校電話, 不過無辦法搵到"真人"直接查詢, 希望各位家長幫手問下, 多謝!!
   0    0    0    0

2/9開學啦...因為1/9禮小開學...
第一日返一個鐘,男女分開返,家長可以陪...
第二三日好似兩個鐘...唔係記得好清楚...三年前啦...

我細仔下年都會係禮幼讀下午班...多多指教

多謝晒,阿女都係下午班,請多多指教!

Hello, 你地好呀, 我囡囡都係禮幼K1下午班呀!!! Nice to meet u!!

大家好,我小朋友今年9月入讀K1上午班,而另一小朋友則插班K3下午班, 多多指教。

囡囡K1 上午班

好想睇多些 K3畢業班的回應, 但唔多.

你想知甚麼...我都係k3畢業班的家長...我大囡今年讀k3上午...12/6畢業禮啦...

我想了解下禮小收生比率, 妳個小朋友係咪讀返禮小呀~?

無記錯係陪第一日果一小時架咋,第2日開始要自己上堂架喇~

學校公佈係大約50%
即係 大約90個學位,有 大約45個禮幼學生...
不過禮幼有大約140個k3學生...

我囡囡都有考禮小,不過只係waiting
我地等緊大抽獎.

原帖由 大舊飯團 於 10-5-20 22:57 發表
我想了解下禮小收生比率, 妳個小朋友係咪讀返禮小呀~?

謝謝您, 就是想知道禮小收生資料, 這個資料很好嗯...
還是K3過來人資料比較讓人踏實.

另, 禮幼課程深嗎 ? 是不是同時還要上一下其他外面的補習班才能考得上禮小 ? 很多人說禮幼是開心不重讀寫, 但畢業生都多數能上心儀的學校... 但, 大抽獎是計分的吧...

大抽獎不用計分, 純粹好彩~!!

而第一輪"自行分配學位" 就需要計分, 越高分越有勝算~!!

詳情可參考政府文件 :

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/2010lftc.pdf

hi,

想知道KG大約幾時派K1 APPLICATION FORM? 幾時INTERVIEW? 是家長和小朋友一起IN/分開呢?
謝謝!

原來禮幼升禮小兢爭非常激烈,140(4K3?)只有45人能升禮小。比我預期中難得多,現在小朋友讀書真不容易(我知現實是這樣的)

原帖由 Smilesun 於 10-5-24 11:36 發表
學校公佈係大約50%
即係 大約90個學位,有 大約45個禮幼學生...
不過禮幼有大約140個k3學生...

我囡囡都有考禮小,不過只係waiting
我地等緊大抽獎.

各位媽咪好呀,囝囝o黎緊返禮幼下午班。

希望28日星期六家長會,有時間同各位媽咪交流吓。

另外,我想問各位媽媽,你地之前幫小朋友註冊時,有無覺得d校工態度好少少差呢?
我幫囝囝註冊2次,都覺得幫手辦註冊的校工態度麻麻,希望老師唔會係咁啦!

醒目開學勳章

原帖由 chingyeeyee 於 10-8-24 13:36 發表
各位媽咪好呀,囝囝o黎緊返禮幼下午班。

希望28日星期六家長會,有時間同各位媽咪交流吓。

另外,我想問各位媽媽,你地之前幫小朋友註冊時,有無覺得d校工態度好少少差呢?
我幫囝囝註冊2次,都覺得幫手辦註冊的校工態度麻麻,希望 ...
老師應該唔會, 因為學校老師出名有愛心。
‹ 上一主題|下一主題