用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Paul Co-Ed vs. St. Stephen (赤柱)
go

St. Paul Co-Ed vs. St. Stephen (赤柱) [複製鏈接]

我大女今年讀K2, 要開始揀小學啦!
她現在就讀KCS, 普通話完全無問題,英文都可以。 大女(1月), 有禮貌,喜歡readings, music & swimming. 基督徒

我就target了SPCC 和 SSCPS。 現有以下問題, 希望可題供作P1 interview 準備:

1) 各校喜歡那類型學生
2) 現在要開始做profile? 各校profile形式?
3) 各校面試形式
4) What kind of preparation should I do to train up my daughter?

請賜教, Thanks.

0    0    0    0

Thx. Big-head info.
Any others BK Mami get comments?

醒目開學勳章

你女女鍾意睇書,已經中咗一點,D學校都鍾意收愛睇書的小朋友。另外要train佢勇於發言,見到陌生人都唔驚去表達自己,講嘢時用得到佢睇書同日常生活體驗學到嘅嘢,show到父母有用心教佢。同埋反應要夠快,被人覺得佢好smart,咁就好有機會。不過好似都唔係咁易,亦好睇小朋友性格。

原帖由 ma記 於 10-5-13 00:16 發表
我大女今年讀K2, 要開始揀小學啦!
她現在就讀KCS, 普通話完全無問題,英文都可以。 大女(1月), 有禮貌,喜歡readings, music & swimming. 基督徒

我就target了SPCC 和 SSCPS。 現有以下問題, 希望可題供作P1 interview 準 ...

原帖由 traeh 於 10-5-17 12:21 發表
你女女鍾意睇書,已經中咗一點,D學校都鍾意收愛睇書的小朋友。另外要train佢勇於發言,見到陌生人都唔驚去表達自己,講嘢時用得到佢睇書同日常生活體驗學到嘅嘢,show到父母有用心教佢。同埋反應要夠快,被人覺得佢好smart,咁就 ...

多謝你的意見!

其實我都是用平常心來準備小一面試--不過做阿媽的也要為她做足準備工夫。其實這兩間都是超熱門的小學,考到便是bonus,考唔到是正常的(因為完全沒有人事關係)。再這便努力in蘇浙小學囉.....(阿女是蘇幼學生,希望可以多D機入番小學部啦)。

不過好大機會唔大抽獎啦,因唔想阿女普通話生完疏.....
‹ 上一主題|下一主題