用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 對聲音敏感是否資優
go

對聲音敏感是否資優 [複製鏈接]

我仔睡覺前要關掉電視機才能入睡,只要很小的聲音都不能入睡,是資優還是專注力強?
   0    0    0    0

要小心觀察,因有自閉症的小朋友很多都會有對聲音敏感!

原帖由 Johnny@Klnbay 於 10-5-12 17:43 發表
我仔睡覺前要關掉電視機才能入睡,只要很小的聲音都不能入睡,是資優還是專注力強?

醒目開學勳章

原帖由 lui-lui 於 10-5-12 18:14 發表
要小心觀察,因有自閉症的小朋友很多都會有對聲音敏感!

我個仔對聲音十分敏感, 經過評估後知道唔係自閉, 但有感覺統合問題.

回覆 1# 方麗娟 的文章

可否解釋一下甚麼叫做"感覺統合問題." ?
謝!

醒目開學勳章

原帖由 Johnny@Klnbay 於 10-5-13 15:39 發表
可否解釋一下甚麼叫做"感覺統合問題." ?
謝!

http://www.step-hk.com/2010/faq_ADD.htm

O個時我仔仔都有呢個問題, 成日跌, 平衡有唔得,條頸又無力, 之後ref 咗去做物理治療, 同埋再加自己私人去做感覺統合運, 而家只係仲有條頸唔夠, 我唸都係同佢bb 係8-10無爬行有關.

咁你要努力同佢做下運, 如果唔係到小一寫字都會有問題的.

原帖由 方麗娟 於 10-5-14 12:10 發表

http://www.step-hk.com/2010/faq_ADD.htm

醒目開學勳章

原帖由 wawa 於 10-5-14 14:50 發表
O個時我仔仔都有呢個問題, 成日跌, 平衡有唔得,條頸又無力, 之後ref 咗去做物理治療, 同埋再加自己私人去做感覺統合運, 而家只係仲有條頸唔夠, 我唸都係同佢bb 係8-10無爬行有關.

咁你要努力同佢做下運, 如果唔係 ...

多謝關心, 我囝囝15-16個月才可以唔駛扶佢自己行, 但一識行就好快識得跑, 好少跌, 條頸都好有力. 不過佢都係3個月大才能趴响度抬起頭, 8-10個月大時因屋企裝修搬咗去第二度, 地方淺窄所以好少爬, 幸好冇出現你所提及的情況(容易跌).

佢對聲音敏感, 我哋有時傾計佢會話好嘈, 唔該細聲d, 甚至叫人唔好傾計. 另外有時玩到忘晒形就唔記得吞口水, 姑娘話係口肌鬆, 而家响屋企同佢做住d簡單訓練. 另外姑娘話有感統問題小朋友, 遲d才能戒片都好正常喎~ 唔知係真定係安慰我呢?

係唔係資優我唔知, 亦唔係太在乎. 不過阿仔記性幾好, 同埋對於一d概念上事物的理解(空間, 形狀, 顏色, 邏輯等)就超越同齡小朋友.

it doesn't make sense for children to be sensitive to 'sound' and it's an indicator for being 'gifted'. noise/ music/ tone etc have different effect on children. I rather said your child is easily to be distracted rather than have strong attention to the sound.
‹ 上一主題|下一主題