用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 常欠交功課??
go

常欠交功課?? [複製鏈接]

啊女 P.1  常欠交功課??
欠交要留堂呀.. 無校車呀...
好辛苦呀! 我
其實罰佢定罰我呢!
   0    0    0    0
2005-Jan 有咗 2nd BB

一年班都仲細,你每晚睡前同佢一齊check 書包咪得囉

原帖由 tszching 於 10-5-12 17:19 發表
好辛苦呀! 我
其實罰佢定罰我呢!

點解?是否自己寫漏功課或把要做的作業帶漏回家?
8-)

原帖由 tszching 於 10-5-12 17:19 發表
好辛苦呀! 我
其實罰佢定罰我呢!

不如交足就有獎,不交足就理解下、鼓勵下。

好提議! 唉.. 啊女樣樣有d
又寫 漏功課, 又 帶漏 ... 老師揾同學對答案
啊女錯咗, 之後無收
又當係欠交....!
天啊....! 我已經...
2005-Jan 有咗 2nd BB

樓主, 你係全職媽媽定係要返工架? 邊個同亞女睇功課. 我依家已經好擔心呢個問題~ 因為我又要返工, 亞仔又唔肯自己做功課, 晚晚都要等我返去同佢做, 不過做做吓又話好眼瞓, 又話唔想做~ 唉! 都唔知點好?

原帖由 tszching 於 10-5-13 08:29 發表
好提議! 唉.. 啊女樣樣有d
又寫 漏功課, 又 帶漏 ... 老師揾同學對答案
啊女錯咗, 之後無收
又當係欠交....!
天啊....! 我已經...

想請問學校有權阻止乘校車嗎 ????

你已交晒車費  !

那住得遠的家長怎辦 ?

若我不去接, 那學校怎麼辦 ?????

老實講, 我同學校要坐兩程車 + 行路, 如果留堂要我親自接小朋友放學 = 罰我 , 我一定會嘈 。

好辛苦呀! 我
其實罰佢定罰我呢!

話時話, 學校可以強迫性令小朋友留下來嗎 ?

我知有些小學, 強迫性要小朋友多留一小時才可以放學, 為小朋友補課。而學校亦有第二轉校車配合接放學。

但家長反映, 她已有私人補習教師教, 不想在校補課, 回到家要接近六時, 但學校一口拒絕, 話全級學生要跟隨。

還不是一天, 是每天放學補課。小朋友約六時返家, 真係無晒溫書功課娛樂時間。

該家長可以如何應配呢  ?

謝謝。

原帖由 77777 於 10-5-13 14:55 發表
事實上係如果唔依放學時間放學的學生, 校車係唔會等您一個人, 好多學校都無第二輪校車, 我個仔因有課后活動, 四年級已學識自己搭車放學返屋企, 不過, 一個一年級的小朋友, 真係罰埋媽咪去湊佢, 住得遠或要返工的家長 ...

謝謝回答。

因為其他家長話, 學校有心搵人幫小朋友補習, 咁 jetso, 為何要拒絕, 我朋友一個人同學校反映, 但係學校拒絕, 仲話放學時個個留下, 難道只得你一個小朋友放學 !!!!!

但係我朋友話, 個補課老師不太好, 只是安排小朋友做練習, 所以希望小朋友回家後, 由個別的私人老師補習。

唉, 佢個囡每日近六時回家, 很趕食完飯, 就拿拿聲做功課沖涼訓覺, 跟本無時間睇課外書。

原帖由 77777 於 10-5-13 18:13 發表
學校應該唔可以強行要小朋友留低補課, 佢地有無連同其他家長同校長反映下??  六點先返屋企都幾慘, 又要做功課, 又要溫書, 做得邊樣??

醒目開學勳章

欠交功課,係學生同父母責任,受罰都好應該.
唔想罰留堂,係唔係應該檢討下自己先? 父母係要幫助小朋友去渡過學習上的問題,唔係推卸番學校點解要罰? 小朋友常常欠交功課,已經係大問題啦...小一通常會有網上手冊可以對;寫漏野,要不斷提醒自己小朋友要上心d;帶漏野,你可以幫好檢查多一次嗎?
其實,最好是你同班主任了解下同向她傾下你小朋友的問題和疑慮.

個間小學無網上家課冊???現在有好多小學在p.1 & p.2都有網上家課冊,可以給小朋友有一個過度期.在p.3就真是要小朋友自己負責了.

好辛苦呀! 我
其實罰佢定罰我呢!

P.1 已常欠交功課, 務必要馬上糾正, 否則打下不良基石, 影響往後十幾年學習.

若家長出手, 雖可免除他即時的留堂受罰, 但卻不免縱容了他不負責任, 更甚的是容易令小朋友產生僥倖心態.

其實, 作為家長, 我們要教導他們正確的價值觀, 小朋友做錯了, 必須要承擔後果, 並且找出問題根源來改過, 我們要在改錯的過程中花多點功夫幫助孩子.

找出欠交原因, 對症下藥:
  如漏寫家課冊
–    (1)
回家幫他check 網上功課冊; or (2) 請老師幫忙核對; or (3) 致電給同學家長查詢; or worst case (4) 每天跟老師通電 (我見我兒小學老師們常主動致電需要幫助的學生)

如漏做
–   
其實孩子還小, 我們是須要每天替他檢查功課, 一是看他做齊否, 二是若他做錯可即時提點. 同時, 我們要讓囡囡明白, 改正是功課的一種, 他是有責任完成所有功課

如漏帶書簿回家
–   
要令孩子明知道他是有責任自理的. 如許可應帶同他回校取回; 若不能, 則用練習簿完成功課, 之後再做回於學校功課簿中, 這不但可給孩子小小懲罰, 更重要是令他明白功課是必須要做的.

如漏帶功課回校
–   
就是我兒
(F.1 了!!)
現在也偶爾把溫習完的書留在桌上忘記帶回校, 樓主的只是小一生, 更須要我們提點. 只要每天與他一起收拾書包便可解決這問題了

努力吧….

醒目開學勳章

唔好意思, 其實罸留堂唔係好D咩

我仔四年級, 仲係成日大頭蝦, 點都唔改, 學校講一科欠交功課9次就記缺點, 小朋友點知記缺點有咩重要, 而家已7次了, 我係咁提心吊膽, 我寧可罸佢留堂.  但其實老師都應該唔like留堂, 因佢都要陪住小朋友.

4,5年級, 如果記咗缺點, 咁升中就

原帖由 雪文 於 10-5-19 11:11 發表
唔好意思, 其實罸留堂唔係好D咩

我仔四年級, 仲係成日大頭蝦, 點都唔改, 學校講一科欠交功課9次就記缺點, 小朋友點知記缺點有咩重要, 而家已7次了, 我係咁提心吊膽, 我寧可罸佢留堂.  但其實老師都應該唔lik ...

家長好大壓力!!
‹ 上一主題|下一主題