用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 放棄 St Cat 嗎
go

放棄 St Cat 嗎 [複製鏈接]

而家篩選到只剩下民生同 St Cat ,久久未能下定主意

2    0    0    0

如果你想你女去一間校風好,academic average既咪民生law。

如果你覺得個女真係叻又push得既咪St Cat

回覆 2# B.BB 的文章

原帖由 B.BB 於 10-5-12 16:47 發表
而家篩選到只剩下民生上午班,同 St Cat 下午班,久久未能下定主意
唔少朋友話:唔使諗啦,梗係讀 St Cat 啦,你個女考到咁多間學校,證明佢真係叻,梗係應該讀間最好的,俾 d 信心讀 St Cat ,三年後考直資私小都著數 d

我地兩公婆 ...
我就選擇了民生,因始終有back up比較穩當。

真係叻就只會諗spk/hy/sh

回覆 1# hkspiderman 的文章

若選民生, 或培正等一條龍學校, 要問問自己, 想讀這一所小學, 還是想BACKUP而已. 這等學校不容你所BACKUP, 因為若學校知你想抽獎, 就會取消學位. 其他學校知道你是一條龍的BB, 都唔會OFFER畀你.

唸ST CAT, 未必一定考到直資或私小. 這是一個事實, 尤其是這幾年出生率大增. 雖說有很多是大陸人的BB, 佢地的BB在普通話上已經優勝過本地人的BB.

如果, 你覺得民生都是你想小朋友唸的學校, 不會後悔, 當然選民生.

如果, 你心裡面始終想試下其他學校, 就選ST CAT.

而家篩選到只剩下民生上午班,同 St Cat 下午班,久久未能下定主意
唔少朋友話:唔使諗啦,梗係讀 St Cat 啦,你個女考到咁多間學校,證明佢真係叻,梗係應該讀間最好的,俾 d 信心讀 St Cat ,三年後考直資私小都著數 d

我地兩公婆 ...

原帖由 nicolemummy 於 10-5-13 06:39 發表
若選民生, 或培正等一條龍學校, 要問問自己, 想讀這一所小學, 還是想BACKUP而已. 這等學校不容你所BACKUP, 因為若學校知你想抽獎, 就會取消學位. 其他學校知道你是一條龍的BB, 都唔會OFFER畀你.

唸ST CAT, 未必一定 ...

你分析得好好, 很同意,

學校唔俾你大抽獎, 咁即係唔係back up, 而且考其他出名的直資/私校無乜著數, 因為學校會覺得你讀緊一條龍, 收你都未必accept offer, 不如揀其他無offer在手的小朋友更好, 起碼唔會三心兩意.

原帖由 shootingstar 於 10-5-13 07:33 發表

你分析得好好, 很同意,

學校唔俾你大抽獎, 咁即係唔係back up, 而且考其他出名的直資/私校無乜著數, 因為學校會覺得你讀緊一條龍, 收你都未必accept offer, 不如揀其他無offer在手的小朋友更好, 起碼唔會三心兩意 ...

唔抽獎係咪都可考直資?

原帖由 kcheng1328 於 10-5-12 23:31 發表
hy/sh  即係邊間???

HY 應該係協恩; SH 應該係聖心
我諗報得KLN TONG KG, 正常都會報埋 SPK / HY / SH 重有 GH, 呢4間差唔多係所有女生DREAM SCHOOL

因為唔會過海讀,所以無報 spk / sh

hy 幼稚園跟小學沒有一條龍 or 直屬關係,又唔係住o係 34校網區,又無分在手,根本無咩機會上到協恩小學。加上已有好多 offer 在手,所以無去到 interveiw

gh 考唔到,到而家都唔明以佢個 interview 到底點樣 or 以咩標準揀人

回覆 2# 仔仔錫錫你 的文章

請問如果申請的小学知道幼稚園有一條龍小学,被取録
機会真的会減低?因為所知有限,請各位賜教。身辺是否有朋友有這種経験?

原帖由 nicolemummy 於 10-5-13 06:39 發表

唸ST CAT, 未必一定 ...

好簡單, interview 時你覺得邊間 kg 給你/你囡囡的感覺好一些? 你囡囡在哪間表現得最開心, 就選果間, 應該冇錯. 因為人人要要求都唔同, 有人LIKE SC, 也有人LIKE MSC 的, 相信自己的感覺最重要.......再唔係, 攞果 5 蚊銀出來, 公就民生, 字就 SC 啦....

回覆 11# B.BB 的文章

B.BB, 我想問GH考啲咩啊? 我有興趣今年年尾同囡囡報k1呢.

我BB幾年前一條龍小學, 只有民生和培正. 依家有GH.

當年BB既N班同學仔, 入左民生KINDER(只有1個)既一直上民生, 入左培正KINDER(幾個)既一直上培正. 有些好BRIGHT既試過考一些直資如ST STEPHEN'S等小一, 但無OFFER. (咁我想, 都真係取綠機會低左).

至於GOOD HOPE小學, 當年沒有KINDERGARTEN. 第一輪有OFFER的BB和她3位同學仔, 兩個分別是K1和K2第一名加上校際比賽有藍紙. 另一個是公開機構的代表隊隊員. 另一個家境幾好但好低調的. 我想收KINDER都係差唔多.

原帖由 qwe2132007 於 10-5-13 13:11 發表
請問如果申請的小学知道幼稚園有一條龍小学,被取録
機会真的会減低?因為所知有限,請各位賜教。身辺是否有朋友有這種経験?

我哋都有這個煩腦,但我身边的朋友全部都反對考慮民幼而放棄St. Cat,如只有民幼就唔駛諗咁多la!

我地兩公婆 ...

原帖由 B.BB 於 10-5-13 10:02 發表
因為唔會過海讀,所以無報 spk / sh

hy 幼稚園跟小學沒有一條龍 or 直屬關係,又唔係住o係 34校網區,又無分在手,根本無咩機會上到協恩小學。加上已有好多 offer 在手,所以無去到 interveiw

gh 考唔到,到而家都唔明以佢個 i ...

gh 收左我個女,我女女7月出世,無宗教背景,我都無諗gh會收佢,因會試時真係好是但!後來從街坊口中得知,此校會收一些看來是好聽話,乖乖女的,修女們都想班女仔由k1細細個慢慢教起,且比起小一先開始教都易教些!無可否認,我女係老師面前真是很乖好聽話(雖然係屋企唔係>.<),但這些都可能不是事實,因都是聽聞得來的.

我會選SC.

‹ 上一主題|下一主題