用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

LH [複製鏈接]

請問有無人知道學之園有無學前適應班?
我知道8月13開學,但家長只能陪兩天,所以怕小朋友唔適應
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 mousegirl 於 10-5-12 11:10 發表

小朋友適應能力強過"小強", 係視乎家長肯唔肯放手啫, 如果你小朋友唔係有咩特別問題, 佢應該好快便會適應, 我都係第一次有小朋友入學, 我都有點緊張, 但我覺得大可以放心啦!  有驚我同你兩份分!

btw, 以我所知普通情況下, 家長好似只能陪兩天!

原帖由 lyhv 於 10-5-12 11:22 發表

小朋友適應能力強過"小強", 係視乎家長肯唔肯放手啫, 如果你小朋友唔係有咩特別問題, 佢應該好快便會適應, 我都係第一次有小朋友入學, 我都有點緊張, 但我覺得大可以放心啦!  有驚我同你兩份分!

btw,  ...

適應期唔好太長,家長留響到會影響其他冇家長陪既小朋友,做成惡性循環

個個小朋友性格唔同,有d頭幾日就唔喊,之後都唔喊,有d初初唔喊之後喊,因為環境唔要新鮮,有d喊足兩個月需要多少少時間去同環境/老師健立信任同安全感…
如你個小朋友係喊喊果種,你會好心痛,但話比你知,多數小朋友都係喊一下(分離一刻),入到課室或開左巴士(即你仲心痛緊同擔為緊嘅時候)佢就好似冇事發生過咁。只要老師話比你知佢係學校有投入或參與,咁你就唔使心痛,因為果少少喊都係"嗲嗲"啫!
唔好同小朋友講"唔驚驚"等安慰說話,因為學樣同"驚"係冇關係的,咪一陣佢地會associate"驚"with"學校",多d講老師好錫小朋友,大個仔/女叻叻返學可以同多d小朋友玩,又可以學唱歌仔等等…提多d學校嘅開心野啦!

原帖由 brrbaby2007 於 10-5-12 11:29 發表

適應期唔好太長,家長留響到會影響其他冇家長陪既小朋友,做成惡性循環

absolutely agree.
我仔3月插班, 學校一開始有一個week既適應週, 但家長冇得陪, 只係一個鐘, 個半鐘, 咁加時,第5日已經要正常時間啦.

我仔返全日, 即係第5日要 3:30先放學, 同埋佢都好痴身, 但估唔到佢只係喊左 2 weeks就冇喊 (係間中喊個隻, 同埋一諗起我地先喊一兩聲). 而家佢不知幾鐘意返學....

所以真係唔洗擔心, 要對小朋友有信心.

醒目開學勳章

原帖由 sheffield 於 10-5-12 11:37 發表
個個小朋友性格唔同,有d頭幾日就唔喊,之後都唔喊,有d初初唔喊之後喊,因為環境唔要新鮮,有d喊足兩個月需要多少少時間去同環境/老師健立信任同安全感…
如你個小朋友係喊喊果種,你會好心痛,但話比你知,多數小朋友都係喊一下(分 ...

同意sheffied所講, 你(佢)講得好好呀!

多謝各位媽媽嘅意見!
第一次當媽媽自己難免有d緊張
我小朋友會返海逸校,唔知大家會唔會做同學仔呢?

醒目開學勳章

原帖由 mousegirl 於 10-5-12 13:04 發表
多謝各位媽媽嘅意見!
第一次當媽媽自己難免有d緊張mouth:" />
我小朋友會返海逸校,唔知大家會唔會做同學仔呢?

我個仔都好好彩入到海逸, 你個係囝囝定囡囡呀?  am定pm呀?

我作為家長都會擔心個仔的適應問題, 惟有宜家就周不時同阿仔講佢8月要開始返學, 返學好好玩, 有老師陪佢地唱歌講故事, 有同學仔同佢一齊玩云云, 等佢心理有準備及對學校有正面感覺, 我諗都對佢適應有幫助.

唔好意思呀~我想問你個bb幾大呀? 同埋幾$學費呀? thanks~

原帖由 mianyang_99 於 10-5-12 11:52 發表

absolutely agree.
我仔3月插班, 學校一開始有一個week既適應週, 但家長冇得陪, 只係一個鐘, 個半鐘, 咁加時,第5日已經要正常時間啦.

我仔返全日, 即係第5日要 3:30先放學, 同埋佢都好痴身, 但估唔到佢只係喊左 2 ...

原帖由 mousegirl 於 10-5-12 11:10 發表

fully understand your worry but LH can handle the kids v. well. they will ve briefing session before the school term starts and the principal will give you more advice on how to tackle the adaptation smoothly.

don't worry :)

原帖由 cocobaby88 於 10-5-12 13:43 發表
唔好意思呀~我想問你個bb幾大呀? 同埋幾$學費呀? thanks~

My son is now 27months and the school fee for whole day class is $43XX per month. But he will change to another school for half day in coming Sept.
‹ 上一主題|下一主題