用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問如果英華收咗,仲有無得大抽獎?
go

請問如果英華收咗,仲有無得大抽獎? [複製鏈接]

請問如果英華收咗,仲有無得大抽獎?
   0    0    0    0

如果英華收咗,而你又take up個offer,就冇得大抽獎。

原帖由 carcar000 於 10-5-11 22:52 發表
請問如果英華收咗,仲有無得大抽獎?

Make it clear, 英華和政府1st round 同步放榜, 俾家長自由選擇.

不過如果accept 左英華offer, 由於直資與官津同受政府subsidy, 基於不能double benefit, 2nd round 就放棄了.

但是, 值得為2nd round抽獎而放棄英華的, 就只有La Salle, 但抽中的機會渺茫, 到時2個願望都落空了!!

1)那想問問是否所有直資都是一樣,
   唔接受 OFFER 可繼續抽獎 ?

2) 所有私小給 OFFER 並接受2 間以上並交留位費仍可大抽獎 ?

3) 聽聞有直資/私小收左您, 攪珠編號會較後, 是否真的 ?

4) 請問首輪跨區選校, 學校取選高分者優先外,
    同分數是否亦優先選本區生 或抽籤決定 ?

請多多指教, 因實在不清楚遊戲規則.

原帖由 chingchingb.ma 於 2010-5-11 11:17 PM 發表
如果英華收咗,而你又take up個offer,就冇得大抽獎。

醒目開學勳章

如果DSS係第1輪公布成績前offer俾你而你又注冊接受了,DSS會通知教育局將你小朋友從自行的名單抽起,唔會有機會

而如果是公布第一輪自行後,而你小朋友成功在自行獲派位,DSS 才offer你,你要選擇,基本上DSS唔會俾long long time你決定,你唔決定,DSS就會當你give up,將位俾第2個

所以基本上無論什麼階段,只要accept DSS offer and registered,你係沒有機會獲得官津學校的學位

除了叩門

原帖由 MMHH 於 10-5-12 12:37 發表
1)那想問問是否所有直資都是一樣,
   唔接受 OFFER 可繼續抽獎 ?

2) 所有私小給 OFFER 並接受2 間以上並交留位費仍可大抽獎 ?

3) 聽聞有直資/私小收左您, 攪珠編號會較後, 是否真的 ?

4) 請問首輪跨區選校, 學校 ...

2010年度入小一既放榜日期,已經推遲左響12月中,2011年都係,所以唔會同1st round同步啦,當時政府已經放左1st round啦.

原帖由 applemama 於 10-5-12 11:31 發表
Make it clear, 英華和政府1st round 同步放榜, 俾家長自由選擇.

不過如果accept 左英華offer, 由於直資與官津同受政府subsidy, 基於不能double benefit, 2nd round 就放棄了.

但是, 值得為2nd round抽獎而放棄英 ...
http://era-central.blogspot.com/

wa!! 如果英華收咗,仲會恨大抽獎咩? 入到YW已經超叻仔la ,仲會give up!?
‹ 上一主題|下一主題