用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田蘇浙公學 和 沙田培英中學 比较
go

沙田蘇浙公學 和 沙田培英中學 比较 [複製鏈接]

沙田培英中學沙田蘇浙公學   

那一间比较好?
英语
校风
功课
活动
成绩
环境
Band 上 中 尾
请帮忙比较!

心急人
   2    0    0    0

原帖由 ycmaid2007 於 10-5-11 13:08 發表
沙田培英中學 和 沙田蘇浙公學   

那一间比较好?
英语
校风
功课
活动
成绩
环境
Band 上 中 尾
请帮忙比较!

心急人

投培英一票!

Thanks, but any more comments?

我朋友話培英校風及成績都較好

我曾經都有呢個煩惱,所以都開過一個類似既TOPIC,好多謝很多家長比意見,其實兩間學校我都去過,真係各有所長!但係真係唔知點解好多人都鍾意pyc多d,我都曾經問過呢個問題,將兩間學校作比較,回應都係PYC比較受歡迎,但我最終都因為阿仔0既意願選擇了KCC,我去過KCC幾次,深信KCC都係一間好學校。

Thank  all of your comments!

趁吓熱鬧先。。。。
兩間嘢係各方面都幾相似,Banding,校風、地點、歷史。。。。。。
其實最後都睇番成績,培記公開試成績好過蘇記,咁咪揀培記囉。
好似你想買電視咁(雖然比喻唔適合),既然兩部電視都差唔多功能,睇起上黎又差唔多,咁咪揀部平個囉。你總要放棄是但一間架啦。

原帖由 Carman_mami 於 10-5-17 16:56 發表
最緊要適合個小朋友, 我揀左蘇浙, 佢讀開心又鍾意返學就得la.......

Carman_mami,可唔可以介紹吓 KCC 嘅特色呢?

原帖由 Carman_mami 於 10-5-17 16:56 發表
最緊要適合個小朋友, 我揀左蘇浙, 佢讀開心又鍾意返學就得la.......

請問是否有小朋友在KCC 讀, 讀中幾?
可否講吓你喜歡KCC 什麼??謝謝

Carman mami

(KCC五班英文科老師都係外籍老師,)你o既意思係每班都係外籍老師教,會唔會只係你個級?請問你讀form幾?程度深唔深?功課多唔多?考試辛苦嗎?我都睇過兩年o既Drama,不過都冇校長同老師做,請問你幾時睇?
  唔好意思,好多問題,因為我都係選了kcc做第一志願,所以想了解多d。

想請問如果加埋STMC, LKM 比較又如何?

我去年去過LKM,印象奇差,成個簡介會只係個女校長係度Hard Sell.. 仲話:[如果唔係全級五名之內,唔好黎叩門],唔知點解咁多人鍾意呢間學校,可能因為古巨基係校友,我將佢排係10位之外(大抽獎),而STMC則係一間好學校,校長好nice,學生都係讀書之人,只係地方較為隔涉而已。

唔記得講, 以上全是個人意見, 絕無抺黑LKM之意, 各位LKM
FANS 請多多見諒

原帖由 正能量 於 10-5-25 21:21 發表
我去年去過LKM,印象奇差,成個簡介會只係個女校長係度Hard Sell.. 仲話:[如果唔係全級五名之內,唔好黎叩門],唔知點解咁多人鍾意呢間學校,可能因為古巨基係校友,我將佢排係10位之外(大抽獎),而STMC則係一間好學校,校長好nice,學 ...

我覺得唔大問題喎,個女校長係由原校升上神檯,根本冇大場面ge經驗;佢照直講之嘛。遲D撞多D板咪世故D囉。
的確佢哋係唔憂冇 Band 1 頭報喎。
大家都係女校長,培記邱校長就世故好多,亦識做人。不過讀書其實主要睇自已。LKM交通好D。

原帖由 正能量 於 10-5-25 21:21 發表
我去年去過LKM,印象奇差,成個簡介會只係個女校長係度Hard Sell.. 仲話:[如果唔係全級五名之內,唔好黎叩門],唔知點解咁多人鍾意呢間學校,可能因為古巨基係校友,我將佢排係10位之外(大抽獎),而STMC則係一間好學校,校長好nice,學 ...

我親戚都講過, 佢前年個仔升中時, 去過LKM簡介會, 佢話個校長態度好串, 講明學生英文唔夠好, 就唔好申請. 親戚驚兒子讀得唔好, 學校會無支援, 所以雖然近屋企, 但都無揀.

LKM BAND2生都收, 係舊年2009年既事, 好肯定, 至於佢點入去, 就唔知, 一定唔係才藝.
老實說全級第5, 一定唔考佢, 除非間小學係就執, 而我都係網上搵到個留意係前幾年, 有個小6升中學生, 派了第5志願LKM, 但又唔知MUD野中學, 上網周圍問就人.

聖公會D中學一向都好好,好係指成績方面。印象中LKM係聖公會D中學中屬一般啦! 

我同事個妹今年都報了LKM,已去面試完, 佢係小3係廣西來,有好重大陸口音,不過同事說妹妹數學同中文好好,只係英文就唔係好好,妹妹係一間將殺校小學讀緊小6,因最初係大陸來既時候,無學校收佢。    

原帖由 正能量 於 10-5-25 22:02 發表
唔記得講, 以上全是個人意見, 絕無抺黑LKM之意, 各位LKM
FANS 請多多見諒

‹ 上一主題|下一主題