用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 適當年齡學適當嘅野
go

適當年齡學適當嘅野

有時會見到d媽咪好擔心某d學校唔夠深,又或者好希望小朋友N1或K1就識寫好多字,又或者期望在3年的幼稚園裡面學到好多野,甚至能掌握到某種second language。
請媽媽們relax唔好緊張。拔苗助長未必好,我唔排除有d小朋友較早成熟(cognitive & motor skills方面),能接受拔苗助長這套,但不第於個自己的小朋友就適合!
請媽媽不要聽到別的媽媽說她的孩子已懂什麼什麼就擔心自己的小朋友"墮後"或唔夠叻。在這forum活躍的媽媽,多是有約3歲寶寶的,他們都只不過是3歲,除個別學校會有些特別的方法催谷3歲的小朋友外,大部份(包括一些有牌名校)都是不會用特別方法去催谷3歲小朋友的。請相信大部份學校都採用的學習程度都為"合理"和"合適"的程度,不要給自己和小朋友太大壓力!
另外,很多PN班都是用K1的書,這不等如那PN班程度高。就是同一本書,教法都有唔同,小朋友可要學的都唔一樣。PN可能凈係睇下個本書嘅圖畫,而K1就要認下字…

我同意

贊成!!

絕對正確 !!!!!!

絕對同意, 有時覺得有d朋友成日問住你小朋友既程度, 其實我真係覺得好不爽.... 我覺得有d野小朋友總會識, 只係遲同早, 而且每個小朋友既天份都唔同, 無需要同人比較.....

Good Point !!!

................Agree! :)

回覆 1# sheffield 的文章

100% 同意。 另:你女女笑起來好甜。

因為我無迫佢學寫字,所以佢笑得特別笑囉!哈哈哈!

原帖由 Sumyeema1 於 10-5-11 16:49 發表
100% 同意。 另:你女女笑起來好甜。

great!!!

原帖由 sheffield 於 10-5-11 16:57 發表
因為我無迫佢學寫字,所以佢笑得特別笑囉!哈哈哈!

除左你講既之外,叩門我都覺得多鬼餘,求到又點,跟本都唔係學校要既STYLE,入倒去咪陪讀.

非常同意...

我身邊朋友們的子女...2歲就已經返學前班...我個人覺得2歲返學實在太早...縱使有朋友會關心地提點我...唔返2歲班...對小朋友考幼稚園會好蝕底...但我都係好堅持小朋友3歲才上學...:;pppp:

醒目開學勳章

well said, Sheffield!

The importance of the "development" of a child is not to expect a "model" set of training or "more is better".

Children are born with different talents, and as parents the best we can do is to observe and assess these natural gifts they possessed.

Finally, "sooner doesn't necessary mean better".  Trying to compare the development schedule of different kids simply don't make sense.  They SHOULD be in different pace in different areas.

Ian

原帖由 sheffield 於 10-5-11 12:28 發表
有時會見到d媽咪好擔心某d學校唔夠深,又或者好希望小朋友N1或K1就識寫好多字,又或者期望在3年的幼稚園裡面學到好多野,甚至能掌握到某種second language。
請媽媽們relax唔好緊張。拔苗助長未必好,我唔排除有d小朋友較早 ...