用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉大提琴分享交流區
樓主: pamelaywy
go

拉大提琴分享交流區 [複製鏈接]

He is right, they normally skip grade 1 and go to grade 3 directly, then 5, 7 and 8 or performance level. However, it is all depended on the kid as he/she needs to practice on a regular basis.  
原帖由 pamelaywy 於 10-5-28 20:32 發表
上星期學校的大提琴老師 (是學校的師兄哥哥), 突然同我講, 叫我可以考慮下年個囝讀P1 時試下考大提琴試.
我初時以為佢想叫我同個囝考一級, 點知佢話唔駛一級級咁考, 如果肯練, 出年可以直接考三級.
我想問下有經驗o ...

The following cello books for sales, pls pm me if interest:-

1. New School of Cello studies, book 3 (higher elementary grade)

2, Cello scales and arpeggios Book 1, grades 1-5

我囝囝都是P1直接考G3 cello, 考113分, 但他是K.2開始學, 都算有心機, 所以上年P3考埋G5, 又是113分. 不過他一直都是一對一學, 所以進度比較快. 若果打算考試就要花半年的時間, 因為CELLO考試要夾伴奏, 比較要多花工夫, 還在要背scale, site reading, oral, 都頗花時間, 不過凡事都要踏出第一步, 還有若果預算考試, 就要去參加校際音樂節, 吸收經驗, 考試時就可以鎮定點.
老實講考試真的很辛苦及很大壓大, 而且fail就唔見數千元, 所以我都很怕囝囝考cello, 但這又是必然的路, 冇得選擇! 不過見他拉得一天比一天進步, 又覺得值得!

原帖由 pamelaywy 於 10-5-28 20:32 發表
上星期學校的大提琴老師 (是學校的師兄哥哥), 突然同我講, 叫我可以考慮下年個囝讀P1 時試下考大提琴試.
我初時以為佢想叫我同個囝考一級, 點知佢話唔駛一級級咁考, 如果肯練, 出年可以直接考三級.

Hi Mshung,  請問你囡囡的老師是否可以上門? 男老師 or 女老師?

原帖由 mshung 於 10-5-14 16:45 發表
我女都學緊^^ 就$250一堂, 一堂45分鐘

Mshung, 我也想找大提琴老師,請給他/她的資料我好嗎?唔該晒!!
原帖由 lovelyec 於 10-6-4 11:52 發表
Hi Mshung,  請問你囡囡的老師是否可以上門? 男老師 or 女老師?

我住屯門, 真難找的, 我去了佐敦, 搭港鐵都好方便,初學$250(45分鐘)

原帖由 小豆媽 於 10-5-13 22:43 發表

我都好想安排個月學cello, 不過我住元朗, 識唔識人教呢 ?

It took me a year to find a group for my daughter to play cello.  But it is worth it as the group lesson mainly train her to play in a group which makes it easier for her to play in an orchestra.
原帖由 mshung 於 10-6-5 15:10 發表
我本來都想同女女報左小組課程, 但大提琴係咪都幾小人學...所以都好似幾難組班, 同埋大家學習能力又唔同, 所以E+都係報左一對一學~

醒目開學勳章

唔好意思,借借位,我有一個1/2大提琴出讓,上年考三級時換了靚弦線及碼。有相,請PM

醒目開學勳章

各位,

我仔仔快將8歲只在琴行學了一個月, 但我不滿意那個老師所以剛quit了. 上網搵了很多上門老師, 但價錢十分參chee. 想問除了有8級資力外, 還要有甚資歷比較好? 另外, 大提琴價錢也有很多種類, 你們買的約甚麼價錢? 謝謝

I will not spend too much on the cello, can even be a 2nd hand.  As your son grows taller, he will have to buy a bigger one.

原帖由 LongRyan 於 10-6-8 09:59 發表
各位,

我仔仔快將8歲只在琴行學了一個月, 但我不滿意那個老師所以剛quit了. 上網搵了很多上門老師, 但價錢十分參chee. 想問除了有8級資力外, 還要有甚資歷比較好? 另外, 大提琴價錢也有很多種類, 你們買的約甚麼 ...

醒目開學勳章

原帖由 Ling19 於 10-6-8 10:17 發表
I will not spend too much on the cello, can even be a 2nd hand.  As your son grows taller, he will have to buy a bigger one.

any requirement for the 2nd hand??? 老師話我地無經驗唔知音準唔準, 你個幾錢? 你小朋友幾大?

請問邊間通利學,是否間間都有得學?

It was less than $3000 for a brand new one (the cheapest one) for my daughter. She then changed to a 2nd hand which costs less than $4000 for a better cello.  I got this from her cello teacher as he has many students who grow taller and want to sell the old cellos.  You may want to get a cheap but new cello for your son. Kids like new things!

There were many cracks on my daughter's old cello as it was very big for her to carry and she did not get used to carry it and it bombed to the floor or wall all the time.  I was glad that it was a cheap one:
原帖由 LongRyan 於 10-6-8 10:23 發表

any requirement for the 2nd hand??? 老師話我地無經驗唔知音準唔準, 你個幾錢? 你小朋友幾大?

原帖由 longfung 於 10-6-3 00:17 發表
我囝囝都是P1直接考G3 cello, 考113分, 但他是K.2開始學, 都算有心機, 所以上年P3考埋G5, 又是113分. 不過他一直都是一對一學, 所以進度比較快. 若果打算考試就要花半年的時間, 因為CELLO考試要夾伴奏, 比較要多花工 ...

謝謝你的分享. 我也正猶豫是否讓囝囝明年考三級, 自己也想他從考試中得到多些, 但又怕常常練相同的東西又嚇怕了他. 畢竟他上一對一才四堂, 學校那小組上有點兒嬉, 所以也不知道當他學了一個月還是八個月.
我沒有跟一對一老師講及考琴的事, 不過這兩堂老師開始教我囝拉考試scales, 又剛買了考試書sight reading, 不知道他是不是也打算想我囝考試. (我沒有特別問, 畢竟只學了四堂)

原帖由 pin 於 10-6-8 11:40 發表

我囝係尖沙咀通利學, 唔係間間有, 據我所知, 黃埔同mega box 通利都有

原帖由 pin 於 10-6-8 11:40 發表

我囝係尖沙咀通利學. 不是間間都有大提 琴老師, 據我所知, 黃埔同mega box 通利都有
‹ 上一主題|下一主題