用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F.1女想拍拖?
樓主: chrisjones
go

F.1女想拍拖? [複製鏈接]

我唔係媽媽,仲係人地個女
以前都係讀一間band 1校風好既學校
不過我自己就好早拍拖,同你女女情況一樣,想被愛
因為父母都要工作,平時得自己,好易會出現呢個情況
其實呢D野擋唔到亦無得避,不過最緊要係比佢知道底線
錫下拖下手仔,呢個年代已經好普遍
不過要比佢知,係咪三兩個星期既相處就值得同個男仔有更進一步既關係呢?
究竟拍拖係為左愛人定被愛?

我本身有讀過下心理學,係度獻醜一下,學人拋下書包
其實男仔女仔係青春期有咁既表現好正常,生理上去睇,完全同人類進化與繁衍有莫大關係
同時地,係心理上,亦係青少年表對個人認知發展既一個關鍵階段
佢地需要人地認同,透過拍拖,佢地可以得到個人肯定,認同自己係人地眼中係重要既
就等同BB仔會用喊黎引daddy mami既注意,都係對認知及對世界信任既一個階段
所以父母過分阻攔,只會令小朋友缺少左對世界認知既經驗,導致兩個結果:1.對他人不信任 2.害怕與他人發展親密關係,對小朋友成長亦非好事

正所謂「無知才最可怕」,既然禁不了,不如同佢分享多D呢方面既知識
可能佢對拍拖同愛情呢樣野都唔係咁了解,心底裡好希望有人幫到佢
都係個句,要了解,首先要持開放態度
唔係要你接受同認同,不過你應該考慮佢地呢個年代既文化,同埋佢既感受
問心講,呢度有邊個家長第一次or第一日拍拖就咁清楚咩係愛情,完全了解自己對愛情既睇法同需要?

作為父母,不情願子女求學時期拍拖的心情,相信不難理解!
事情也發生在我身上,我的女兒自中四開始便偷偷地拍拖,還多次始講大話忍瞞。因為我愛錫她,加上体諒到感情易放難收的關係,我沒有比太大壓力他們。
這1年來,我從不間斷的担心, 無奈的心情,每天絆隨著我。 而我每當見到她唔開心唔岀聲,但個樣得番半條人命的時候,我又心痛又担憂。我知道很多事要她自己面對(例如:功課、考試上的壓力,跟異性及同學的相處問題等),我即使坐在家中也未能幫上。有時趁她得閒和去食下飯、買下衫,希望她心情好些後,跟我說些心底話。
做人阿媽係咪好艱難呢?

醒目開學勳章

agree~~
原帖由 CATHERINEAUNTIE 於 10-5-16 17:59 發表
就算唔讚成佢,你都唔好講出口反對囉.只話比佢知個利害關係.

其實許多小朋友拍拖是基於人有我有的心態。不過為什麼有些小朋友又不拍拖呢,是他們的外表有問題、或是他們特別害羞嗎?
在我十多年的教學經驗的觀察中,發現有兩類學生比較少在中學時期拍拖:
1. 他們十分感受到家人對他們的愛護
2. 他們很清楚看到自己未來的目標

每個父母都愛自己的子女,可惜不是所有子女都感受到。許多時候當小朋友缺乏愛,他們就會強烈渴望得到別人的愛,所以也容易去拍拖,當然,他們也特別容易受傷害。所以,父母們真要小心留意,找出問題核心,不要單方面怪責子女,否則很容易弄巧反絀呢!

當然有邊個做父母想子女咁早拍拖,就算平日同子女感情如何好、她都有情竇初開之時、這個是生理反應、而我應對我F.2女兒就是對她說媽咪都做過小朋友,你今天所做、我當年做女都做過,所以我好明白亦好理解你、不過這段情可能只係你人生一個小片段、唔好睇得太重、亦希望你要明白你現在是一個學生什麼才是你的責任,我亦好相信你,但係無論發生什麼事情、或者唔開心你都要同爸爸媽媽講。我地好愛你的。

樓主有時小朋友越逼她只會令佢對你講大話、做成更多磨擦、離你更遠,到頭來傷害大家親子關係真係唔值得。

在中學時期拍拖原因:

1.        缺乏家庭溫暖(自以為沒有父母的愛)
2.        太受朋輩影響(人有我有的心態)
3.        反叛及過份自信(覺得自己大個、深信自己可以handle到)
4.        緣份早註定(可能前世欠他/.她)

我當年都早戀,以上4樣中晒…
阿女就中2,3,4

原帖由 Alfababy 於 10-6-25 03:12 發表
在中學時期拍拖原因:

1.        缺乏家庭溫暖(自以為沒有父母的愛)
2.        太受朋輩影響(人有我有的心態)
3.        反叛及過份自信(覺得自己大個、深信自己可以handle到)
4.        緣份早註定(可能前世欠他/.她)

阿女就 ...

我都好認同你的講法
不過我認為最主要原因都係1,2

現今的初中生, 受朋輩影響很大, 佢地個個都係人有我有的心態!

原帖由 Alfababy 於 10-6-25 03:12 發表
在中學時期拍拖原因:

1.        缺乏家庭溫暖(自以為沒有父母的愛)
2.        太受朋輩影響(人有我有的心態)
3.        反叛及過份自信(覺得自己大個、深信自己可以handle到)
4.        緣份早註定(可能前世欠他/.她)

阿女就 ...

第二/三項影響"超勁"

在中學時期拍拖原因:

1.        缺乏家庭溫暖(自以為沒有父母的愛)
2.        太受朋輩影響(人有我有的心態)
3.        反叛及過份自信(覺得自己大個、深信自己可以handle到)
4.        緣份早註定(可能前世欠他/.她)

阿女就 ...
‹ 上一主題|下一主題