用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F.1女想拍拖?
go

F.1女想拍拖? [複製鏈接]

好閉翳!俾我睇到阿女係fackbook留言(chatroom),同校內同學(不同form)對話,話題是大概女的主動追男!好覺得阿女好想拍拖,好想被愛!我好驚!正所謂:身體成熟;心智未熟!我哋兩公婆管教已算嚴(限制上網,回家時間,傾電話...),加上學校又是出名好校風!都唔知可以點!有同阿女傾這問題,解釋俾她要先管理好自己,才有資格愛人!一路講佢一路哭!我好失敗!成日以為好瞭解佢,好想保護佢,由細到大佢都好信任我!我21歲生她,以為比其他同學的媽咪更加可以明白阿女,至少冇咁多generation gap,原來全錯!我明白這個年紀會對愛情有憧憬!我都經歷過啊!但最痛心阿女不斷講大話!佢話俾我知喜歡個男仔對她好!關心她!我理解因為阿女有ADHD+情緒問題,同班裡的同學容易有吵鬧,冇朋友!所以有男仔對她好一點就出事了!我諗個男仔未必對她有意!現在還可以有能力招架她的問題而見招拆招!但已冇信心去對將來!
   1    0    0    0

我個女都是六年級,快到F.1了。你有沒有返工,如沒有可以多些時間見到她,她放學回家時,你在家,她也不敢帶男同學回家。

放鬆d.....唔好覺得好大件事,平常心.......你愈緊張佢愈講大話,可必呢!

想拍拖好正常,但我會解釋比佢知咩叫拍拖.eg.拖下手仔、睇下戲、溫下書都得....但一定唔包sex....要得呢樣野佢就一定唔係好鐘意你....."處"對女人好重要架!唔可以隨便....

大個左唔係嚴就得,溝通好緊要,唔係要佢聽你講哂,係要明佢睇法,認同佢.....唔再係得呀媽講....雖然我有時都係,但佢會明白其實呀媽了解佢多過佢了解自己.........當佢咁諗...自然聽你講...........

如果我,今次既puppy love,我會同佢傾下個男仔靚唔靚仔,有咩好處,玩唔玩得等,我仲會比個男仔知呀媽都知,唔好亂來...........想玩野個d就只難而退 我會教佢天下大把男仔...唔好咁上心呢個唔好就下個囉!呀媽都係咁

我教仔都幾奇怪........但係我真係好了解佢地........唔想佢地諗埋一邊...

原帖由 chrisjones 於 10-5-11 00:34 發表
好閉翳!俾我睇到阿女係fackbook留言(chatroom),同校內同學(不同form)對話,話題是大概女的主動追男!好覺得阿女好想拍拖,好想被愛!我好驚!正所謂:身體成熟;心智未熟!我哋兩公婆管教已算嚴(限制上網,回家時間,傾電話... ...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

You're really an open-minded mother.  You should have a good relation with your kids.

我都同意motherlau看法, 輕鬆D應付 (不過這尺度真好難把握), 唔好搞到阿女第時有野都唔講比你知.

回覆 1# rfmc 的文章

我個女今年都係六年級,讀女校, 與一般青少年一樣,對於愛情都有憧憬。我同佢講呢d係好自然嘅事,佢遲早都會面對,等佢唔會覺得有何大不了。

我幾乎每晚都溫習阿女個facebook a/c 返工做野都無咁勤力, 阿女知我有佢password. 係以前幫佢開account 時已經協定, 我可以隨時login.
遇到有d敏感topic, 我會同佢一齊discuss. 早前有個舊同學開始拍拖, 我咪同阿女一齊傾下, comment 下果個男仔靚唔靚. 唔知讀書叻唔叻. 一齊日日追蹤住佢地發展成點. 互相討論.  當中緊係同阿女落下藥, 同阿女分析太早拍拖的影響啦.

真實情況是來勢洶洶,二日就可以令你一家風雲變色!之前的偉論統統不記得了

個男仔冇意思唔會追你個女啦, 你又唔好一開始就話人地個仔係唔好先, 唔應該認定人地個仔一定係衰人/色魔,

記著, 無論咩年齡, 拍拖都係你情我願的

為人母親, 唔係有女, 就有仔啦, 你咁講, 搞到中學拍拖的人,
罪魁禍首都係男仔最衰先, 有仔的亞媽見到都唔開心啦,

而且, 中學拍拖好平常事, 你越嚴, 佢就越想要自由, 家裡覺得冇自由, 得個"管" 字, 就出去搵自由, 搵人關心, 搵人愛,

你越反對佢中學拍拖, 佢就會偷偷拍拖, 越來越多大話,
你應該支持佢拍拖, 教識佢正確性觀念,
你個女就算今次唔拍拖, 未上中3, 我睇佢都一定會再拍,

對唔住都要講多句, 我覺得你管得佢 實在太嚴苛啦,
多多少少都係你做成的, 唔好將責任推在ADHD+情緒問題 , 數據係最準確的, 佔了 90%拍拖學生, 多數係因為父母方面管得太嚴苛 / 冇自由 / 冇人關心佢 / 和父母溝通出問題......等等, 先會好想拍拖,

在家裡好乖, 唔等於 真係乖的,
聽你話, 唔等於 真心受教, 佢只是冇辦法, 先迫著順從你

你以為21歲做媽媽就一定和女兒, 會易於溝通?????

初中真係好危險o既年紀, 我有個外甥女都係咁同我家姐嘈大交, 仲試過離家出走.
你越俾壓力佢, 佢真係會越反抗, 越講大話.
唯今之計真係只能夠陪佢多啲, 多啲引導佢, 唔好俾佢成日諗愛情
另外佢唔可以成世冇朋友, 你要諗下辦法

醒目開學勳章 王國長老

但最痛心阿女不斷講大話!佢話俾我知喜歡個男仔對她好!關心她!我理解因為阿女有ADHD+情緒問題,同班裡的同學容易有吵鬧,冇朋友!所以有男仔對她好一點就出事了!我諗個男仔未必對她有意!現在還可以有能力招架她的問題而見招拆招!但已冇信心去對將來!

佢話俾我知喜歡個男仔對她好!關心她!

佢咁講都好正常啊.

我理解因為阿女有ADHD+情緒問題,同班裡的同學容易有吵鬧,冇朋友!所以有男仔對她好一點就出事了!我諗個男仔未必對她有意!

呢點要佢自己找問案, 你要幫他從旁協助佢分析,
好似朋友咁

現在還可以有能力招架她的問題而見招拆招!但已冇信心去對將來!

冷靜d,唔好輸了母女關係

簽名被屏蔽

原帖由 cello147 於 10-5-13 12:41 發表
個男仔冇意思唔會追你個女啦, 你又唔好一開始就話人地個仔係唔好先, 唔應該認定人地個仔一定係衰人/色魔,

記著, 無論咩年齡, 拍拖都係你情我願的
為人母親, 唔係有女, 就有仔啦, 你咁講, 搞到中學拍拖的人, 罪魁 ...

妳講中晒我心中所想. 老實說, 我個仔比"四哥" 2個男孫更靚仔, 我都好怕人地D女埋身. 妳地知啦, 男人有 "衰11", 但女仔就無法律責任. 當然被人攪大個肚一定會好大鑊啦, 我都係女人會好明白!

但今時今日D女都好主動, 我都好怕個仔比人地個女"害", 我個仔由K2/ K3 開始已有女仔主動比紙仔佢. 不過, 暫時我個仔重好 BB (小六, 但未發育/ 暫未懂得男女關係), 不過升中一開始就會好擔心, 我已教他"衰11", 不要行差踏錯, 否則一生前途就無, 讀書幾叻都無用. 要同女同學保持距離...等

回覆 13# Joe媽媽 的文章

你掉轉頭講到而家個世界...男仔先至系"受害者"... 佩服你既新思維...

我都覺得自己個仔靚過吳彥祖

原帖由 Joe媽媽 於 10-5-17 14:00 發表

妳講中晒我心中所想. 老實說, 我個仔比"四哥" 2個男孫更靚仔, 我都好怕人地D女埋身. 妳地知啦, 男人有 "衰11", 但女仔就無法律責任. 當然被人攪大個肚一定會好大鑊啦, 我都係女人會好明白!

但今時今日D女都好主 ...

醒目開學勳章 王國長老

3-4年班---應該讓佢地知道早戀嘅後果, 特別是成績之外的其他後果, 因為佢地多數認為拍拖唔影響功課成績, 希望佢地唔好有拍拖的念頭,或早點撲滅.

5-6年班--已經有想拍拖嘅感覺, 已經萌芽, 父母還可以說教

f.1-2 --- 某部分已經會有行動, 無得阻止,都阻止唔到, 還傷了大家的感情, 阻力越大, 越想嘗試, 只可以好似朋友咁傾.

f.3-4--- 愛得難捨難離, 阻力越大, 反抗越大, 唉......今有有對小情人......

我自己覺得女仔比男仔早熟,  所以想拍拖的情況會女仔比較早發生!!  好似仔仔為例, 在小學的時候已有女仔主動約出行, 反而仔仔仲好似小朋友, 只著迷他的高達模型, 動漫.... 拍拖佢無興趣!!

但係一上到中學,  男仔開始發育, 開始有追女仔的思想, 而且身邊的同學話題都會離唔開拍拖,  我會從旁觀察, 又會比下意見, 最重要就係"衰11"呢野一定要同佢講得清清楚楚, 而且電視都有賣廣告 ----> 有位打機年青人做了爸爸, 個十幾歲的女仔抱住個b b 都唔知點算!!  呢個廣告好好, 比班細路睇到, 要佢地明白, 唔好因一時的好奇, 而做了自己終生抱憾的事!

作為家長的我們, 中學生要拍拖, 我們阻止得到嗎?   阻止越大, 他們的反抗就越大, 而且初中正正是他們的反叛期! 我無阻止阿仔拍拖, 不過我會提佢有什麼可以做, 有什麼不可以做, 要佢做個正人君子!!  

不過我好好彩, 阿仔學期初拍了兩三個月拖之後就散左啦, 這樣反而令他專心了讀書!  他亦不會太想再拍拖, 怕煩!

文章分享--------- 兒女心事------- 襄 父  

一位舊同事好友最近與我們飯聚時,又不停埋怨她的女兒這樣那樣。
  「她最近忽然常對我說,覺得自己樣子不漂亮,又說自己不夠聰明;激死我!想那麼多有甚麼用,我叫她不如俾心機勤力些讀書,考試拿個好成績回來,不要再胡思亂想!」

同事的反應我和妻子當然不以為然,她的女兒其實已發出警號:她原來並不喜歡自己;更開始感到自卑。發展下去,對她的成長會有極大障礙,這個觀點在早兩期〈我愛自己〉一文中已有詳細敘述,這裏就不多說了!
  而舊同事最錯的是以為這只是女兒一時的「胡思亂想」,不當一回事之餘,又回到她日夜提在口邊的老生常談:俾心機勤力讀書考好成績。
  並非說勤力讀書不重要,但解決好女兒成長路上的心魔於此時應該更為重要;而且,舊同事明顯表現出對女兒的心事不看重,直接的說,舊同事其實已錯過了一個與女兒拉近關係的機會,可以想見,未來的日子中,她的女兒必會愈來愈不願把自己的內心世界,向舊同事即是她的媽媽披露,事關說出來之後不會得到正面回應,而換來的永遠只是同樣一句:俾心機勤力讀書。
  而我更幾可肯定,兩三年後,這位舊同事又會向我和妻子哭訴:我的女兒甚麼也不肯告訴我,我問她是否有男朋友,她只說我無聊更要我不要理她!當然這不是百分百傳真情況,但大略情景不會偏離事實太遠。
  事實上如何可以讓子女樂於向你傾訴心事?這是不少同輩朋友常常討論探討的問題。而我和妻子在這方面,算是在朋輩中口碑不錯,朋友均認為我和妻子與我們的19歲大女兒及快16歲小女兒相處甚歡,更無所不談。更曾有人謙稱要向我們請教如何可以做到。
  就以常常成為禁忌話題的男女情愛問題為例。我和妻子覺得首要其實是「尊重」,而其次是「實效」。
  何謂「尊重」?譬如面對子女的異性朋友,先不要諸多批評,到底這是子女所選,應先心中了解子女心頭所好;當然還不要立刻潑冷水,說甚麼「小朋友玩玩下不可當真」的說話;只有你尊重這段「情」,才可以得到子女真心傾訴。
  其次便是「實效」;即是你要能夠給予子女實際有效的意見,假如女兒問你覺得她的男友如何?你必須有客觀而有深度的答案,更要藉此幫助女兒去考較評估男友的質素及份量,假若父母的意見冇料到,那又怎可期望子女有心內疑難時,會再向你傾訴討教?其實一理通百理明,只要掌握這兩大心法,子女又怎會向父母築起一度圍牆,關閉起自己的內心世界?

做人父母真係十分為難,我認為此情況愈阻攔,反抗力愈大
‹ 上一主題|下一主題