用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF 中学那間比較上冇咁多人報?
go

ESF 中学那間比較上冇咁多人報? [複製鏈接]

想由柴灣搬去荃灣住,但又担心ESF中学学位唔知那間比較上冇咁多人報, 請問有冇人有資料可以講下

1. Southern Island school
2. Shatin college
   0    0    0    0

hi JarJarBin,

South Island School 係南區,荃灣去南區都幾遠。香港仔/鴨利洲就好近。

另外,Shatin College 主要收 Shatin Junior School 直升既學生,加上 catchment area 好大,應該幾大競爭。

PS : 我的小朋友正在 P2, 請問你小朋友讀緊第幾班?

原帖由 JarJarBin 於 10-5-10 13:33 發表
想由柴灣搬去荃灣住,但又担心ESF中学学位唔知那間比較上冇咁多人報, 請問有冇人有資料可以講下

1. Southern Island school
2. Shatin college

My boy is in P1 now and going to be P2 in this coming Sept in KCIS.  I would like to let him study at ESF secondary. Actually, if not for studying in KCIS primary, I would like to move to 荃灣 this year.  So I hope that I can proceed my plan when he is in secondary school.  But another thing to worry is the competiton of ESF secondary school.  I don't know which one has lower competition.

原帖由 Yau_Cheung 於 10-5-10 13:46 發表
hi JarJarBin,

South Island School 係南區,荃灣去南區都幾遠。香港仔/鴨利洲就好近。

另外,Shatin College 主要收 Shatin Junior School 直升既學生,加上 catchment area 好大,應該幾大競爭。

PS : 我的小朋友正在 P ...

醒目開學勳章

我估港島區真係會少d
因為有好幾間esf呀

唉! 唔通等到中学都都搬唔成, 冇心机

原帖由 crystalpui 於 10-5-10 14:04 發表
我估港島區真係會少d
因為有好幾間esf呀

"another thing to worry is the competiton of ESF secondary school" - 完全同意!始終 ESF primary 係直升 ESF secondary,加上我哋又係 Cat 2;不過到中學大部份 IS 既學生都會陸續離港讀書,可能 vacancy 又會多啲。

原帖由 JarJarBin 於 10-5-10 13:58 發表
My boy is in P1 now and going to be P2 in this coming Sept in KCIS.  I would like to let him study at ESF secondary. Actually, if not for studying in KCIS primary, I would like to move to 荃灣 this ye ...

但係港島區始終機會大啲。

原帖由 JarJarBin 於 10-5-10 14:09 發表
唉! 唔通等到中学都都搬唔成, 冇心机

醒目開學勳章

原帖由 Yau_Cheung 於 10-5-10 14:18 發表

agree......

唉! 咁睇黎我都係要死左條心, 要等到佢入大学先有得諗, 到時都唔知乜野世界啦!  其實我都知港島机會大D格勒, 只係希望我係錯姐

原帖由 Yau_Cheung 於 10-5-10 14:18 發表

原帖由 JarJarBin 於 10-5-10 14:44 發表
唉! 咁睇黎我都係要死左條心, 要等到佢入大学先有得諗, 到時都唔知乜野世界啦!  其實我都知港島机會大D格勒, 只係希望我係錯姐

You may line up to go to ESF primary since ESF primary students are guaranteed to have a place in ESF secondary.

唔好比人嚇窒, 好多人讀完 YEAR 9 就去英國美國, YEAR 10 或之後插班係最易的, 有 D LOCAL SCHOOL (唔係名校) 都係咁轉過黎

謝謝資料!

原帖由 nintendo 於 10-5-11 12:29 發表
唔好比人嚇窒, 好多人讀完 YEAR 9 就去英國美國, YEAR 10 或之後插班係最易的, 有 D LOCAL SCHOOL (唔係名校) 都係咁轉過黎

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

我住柴灣, 係 South ISLAND SCHOOL播, 怕搬左去荃湾, 又入唔到沙田嗰間,

原帖由 reneeleung 於 10-5-24 11:04 發表
荃灣去港島區好快啫. 如ISLAND SCHOOL.

佢可以搭東涌綫响香港站搭小巴.45MINS OK.

我的朋友的女兒都是由九龍站去ISLAND SCH. 中學生OK LA.

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題