用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今年要報K1的家長入嚟傾傾啦!
樓主: kcheng1328
go

今年要報K1的家長入嚟傾傾啦! [複製鏈接]

回覆 2# kcheng1328 的文章

Thanks for your advice !

原帖由 yingtsun 於 10-5-19 18:34 發表
我囡囡今年入讀K1,去年考試情况激烈、爭崩頭,我估今年都差不多。我見議您們報名時考慮一下pm class 為優先,收咗後再要求轉上午,因為太多家長要求am class 但學額不足,雖然小朋友當天表現好,但一山還有一山高,到最後都被"Rej ...

亞仔吾係好肯講野,見到陌生人又縮埋,都吾知點算好, what questions will be interviewed for K1?

大家知唔知有冇邊間幼稚園有開放日俾我地去參觀/認識多d間學校呢?而家可以做既,只係等...到9月就拎form囉....但係咪會有限咁派form呢?

考好學校真的不容易

原帖由 ho_yan2406 於 10-7-10 20:54 發表
大家知唔知有冇邊間幼稚園有開放日俾我地去參觀/認識多d間學校呢?而家可以做既,只係等...到9月就拎form囉....但係咪會有限咁派form呢?

係度見到你呀!! =)

我呢排開始打去學校問下, 收學卷的大多都係母語學校, 得幾堂英文咁...

請問有無啲學校又收學卷, 又以英語為主要教授語文呢??

原帖由 chowhui97 於 10-7-14 09:23 發表
我呢排開始打去學校問下, 收學卷的大多都係母語學校, 得幾堂英文咁...

無,因為唔可以咁做,收得學券就要跟隨教統局的指引去做。

開始報名時間越來越近我就越擔心.雖然我仔仔是0801大仔但佢到以架仲未講嘢.雖然樣樣都明樣樣都好快學到(佢以架老師講架)但未講嘢都一定大打折扣!!之前報左二間都唔收只有芳芳收下午但我冇接..五月俾佢番以架呢度但是私人開唔是連所,專教一些難教學生所以是1:3.但佢學的好好進步好快可能人手比例好但唔轉出去普通幼稚園的幼兒園又擔心佢好難IN到幼稚園....煩爆...以架只望佢能在10前突然懂講話!!求主賜佢奇蹟

原帖由 anlywan 於 10-7-14 14:47 發表
開始報名時間越來越近我就越擔心.雖然我仔仔是0801大仔但佢到以架仲未講嘢.雖然樣樣都明樣樣都好快學到(佢以架老師講架)但未講嘢都一定大打折扣!!之前報左二間都唔收只有芳芳收下午但我冇接..五月俾佢番以架呢度但是 ...

咁你又唔駛咁担心, 我個女今年in n1, 佢識講好多嘢, 但又唔肯講, 所以都唔多學校收or收佢入下午班...... 激c人!

原帖由 B.B.BaBa 於 10-7-14 12:45 發表

無,因為唔可以咁做,收得學券就要跟隨教統局的指引去做。

咁想佢學好啲英文就唔駛諗有學卷嗰啲啦! :<

原帖由 chowhui97 於 10-7-14 09:23 發表

邊有咁so...所以我都係報d冇學卷既學校為主.

原帖由 anlywan 於 10-7-14 14:47 發表
開始報名時間越來越近我就越擔心.雖然我仔仔是0801大仔但佢到以架仲未講嘢.雖然樣樣都明樣樣都好快學到(佢以架老師講架)但未講嘢都一定大打折扣!!之前報左二間都唔收只有芳芳收下午但我冇接..五月俾佢番以架呢度但是 ...

都唔到我地擔心,順其自然la~~我個仔勁多野講,心情好時自動同人hello,byebye,但可以無lala唔知做乜懶係怕羞/扮cool唔望人....所以..我可以做既咪就只係幫佢報好d既學校,但入唔入到就睇個天點安排la~~有好既k收固然開心,但真係冇k收佢,咪是但讀屋村新開o個間囉,唔駛錢添呀~~haha

原帖由 chowhui97 於 10-7-14 16:01 發表

咁想佢學好啲英文就唔駛諗有學卷嗰啲啦! :

冇錯~~~!其實再出去學英文,咪又係一條數,所以如果真係想BB學好d英文,搵間有net做班主任好d
不過你有工人,你d英文又咁叻,唔駛學校都可以教到個女識講英文,所以你讀有學卷既都ok呀~~

原帖由 ho_yan2406 於 10-7-14 17:18 發表

邊有咁so...所以我都係報d冇學卷既學校為主.

祟真國際班(即英普班)是可以用學卷的.

原帖由 ho_yan2406 於 10-7-14 17:24 發表

冇錯~~~!其實再出去學英文,咪又係一條數,所以如果真係想BB學好d英文,搵間有net做班主任好d
不過你有工人,你d英文又咁叻,唔駛學校都可以教到個女識講英文,所以你讀有學卷既都ok呀~~ ...

thanks... 我都唔覺我英文叻......

過講真我同工人啲accents都唔係好正中, 而且有啲幼稚園會開始學phonics啦, 咁對佢將來讀音同讀書都有幫助呀!

原帖由 porporwong 於 10-7-14 22:01 發表

祟真國際班(即英普班)是可以用學卷的.

係咩??? 佢好似有埋小學同中學係咪呀?? 等我留意下先! thanks!!

我個仔個情況都一樣, 唔肯講嘢, 佢係0802大仔, 下個月先返n1... 我都好希望佢返學之後快d講嘢, 如果唔係都唔知點去考k1.

HI,
我囡囡係細B, 0810
11月先返英藝N1 o向元朗,
6月1日報o左元朗既萊茵,
依家開始諗報埋九龍塘o的k1.

coz 係新手, 真係好煩呀~~
My Love, My Soul mate~~
‹ 上一主題|下一主題