用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今年要報K1的家長入嚟傾傾啦!
樓主: kcheng1328
go

今年要報K1的家長入嚟傾傾啦! [複製鏈接]

原帖由 chowhui97 於 10-7-18 00:22 發表

電腦有啲問題send唔到pm... 你pm我, 我再覆你啦!

我個b會讀調景嶺 boxhill international.  如果你近的話我地就有機會做同學仔啦!!

WAH~呢間貴野黎喎~~

原帖由 vic6 於 10-7-17 21:58 發表
i see.....我會報 KV, 培正, YORK, 迦南(x2), SC, MAN SANG....等. 是暫時的LIST, 可能o念o念下,會加d tim. 因為唔知囝囝的表現得唔得.

青衣學之園是否會上INTERNATIONAL SCHOOL多? 多數入邊間小學? ...

青衣學之園都唔係上INTERNATIONAL SCHOOL多呀,我睇佢升上去d小學,有傳統名牌小學,亦有唔駛俾學費既青衣區小學...

原帖由 deen 於 10-7-18 07:27 發表
我阿b係0608都係今年要找K1,加上第二胎在十二月出世,怕同唔到佢去interview,都有DD擔心
之前in N班,報左都好多間,最後得兩間收,咁就讀上午校囉!想起interview都覺得又辛苦,又慘!
其實讀幼稚園與小學無咩關係,只係怕 ...

你報o個4間都係比較受歡迎既k喎,你唔怕萬一....?

原帖由 jo@pong 於 10-7-18 04:00 發表
大家有無Re-search埋入変間小学??
本身我覚得K1可以簡単開心地返学便算不想個女太辛苦,不過我又驚到時好難入到好的小学...我覚得小学就要認真小小去簡...大家有0羊意見?? ...

都有d關係架,如果你想讀直資/私校,某d k既小朋友可能會受歡迎d,升上去都冇咁辛苦

原帖由 Harebellv 於 10-7-20 00:31 發表
你以下想報的幼稚園都是有PN CLASS, 這些學校做法是會先留位給PN生, 放出來的位沒有K1-K3學校多.  所以建議你報多幾間沒有PN CLASS 的KG, 收生人數比例會多些 o架!

...

um..係呀....thanks~

原帖由 audreymok 於 10-7-20 15:57 發表
Hello, 我囡囡係0806baby.  我會幫佢報10間左右, 好似有點crazy
KV, SC, Heep Yunn, Good Hope, St Heart, St. Paul, York, LH, Soka, Victoria

全部都係名校喎.....勁~~!

St Heart = 聖心, Good Hope= 德望, 兩間都係一條龍女校

原帖由 ho_yan2406 於 10-7-21 00:04 發表

WAH~呢間貴野黎喎~~

係真係好貴呀! 不過佢交11期學費, 而且包點心費同書簿費, 又係我樓下, 咁車費又save少少咁啦!

都無計啦, 唔係都唔知俾佢係邊讀!

你報的學之園都成4千個大洋呀.......... 好似交12期tim, 你要check下!

仲有間學校師生比例係1:9, 比起好多學校少! 而且因為新校未full, 所以師生比例會仲低啲tim! :)

原帖由 chowhui97 於 10-7-21 15:00 發表

係真係好貴呀! 不過佢交11期學費, 而且包點心費同書簿費, 又係我樓下, 咁車費又save少少咁啦!

都無計啦, 唔係都唔知俾佢係邊讀!

你報的學之園都成4千個大洋呀.......... 好似交12期tim, 你要check下!

仲有間學 ...

係呀...所以咪唔報n1囉,慳返幾萬..haha~~不過報都未必有得in la~~
我都話我心水k之中最貴係佢囉,不過讀得到都好,我湊完佢返學可以返阿媽度,但機會好細囉~~~如果讀其他地方我都唔知去邊度hea好~~~

原帖由 ho_yan2406 於 10-7-21 18:20 發表

係呀...所以咪唔報n1囉,慳返幾萬..haha~~不過報都未必有得in la~~
我都話我心水k之中最貴係佢囉,不過讀得到都好,我湊完佢返學可以返阿媽度,但機會好細囉~~~如果讀其他地方我都唔知去邊度hea好~~~ ...

hehe.. 不過幾萬對於養一個b來講又唔算係好多啫!

你個b學講嘢學得咁快, 俾佢返多啲學學下英文都好呀!

不過我個係怕醜 b, 唔俾佢見多啲人考k1又衰多幾次!

你中間的時間可以考慮上門教琴呀! 教完再去買餸, 然後咪接bb放學law! :)

唔知各位媽咪有冇留意以架是唔是有幼稚園開始接受報名..

原帖由 chowhui97 於 10-7-23 09:27 發表

你中間的時間可以考慮上門教琴呀! 教完再去買餸, 然後 ...

原帖由 chowhui97 於 10-7-23 09:27 發表

你中間的時間可以考慮上門教琴呀! 教完再去買餸, 然後 ...

o個幾萬蚊我留返黎讀小學好過囉(如果考到直g小學既話).....haha~~我又唔捨得佢咁快要讀書嘛,想佢玩埋呢年做個開心bb,而且我多時間陪佢,唔同你地要返成日工嘛,同埋我o個邊少n班,所以都未必讀到既~
我阿媽都係叫我到時搵幾個學生教下...不過邊有咁易搵丫~~haha~~

原帖由 anlywan 於 10-7-23 16:57 發表
唔知各位媽咪有冇留意以架是唔是有幼稚園開始接受報名..

聽blog友講太陽島可以報喇...我自己心儀o個d就未開始

原帖由 ho_yan2406 於 10-7-24 00:58 發表

o個幾萬蚊我留返黎讀小學好過囉(如果考到直g小學既話).....haha~~我又唔捨得佢咁快要讀書嘛,想佢玩埋呢年做個開心bb,而且我多時間陪佢,唔同你地要返成日工嘛,同埋我o個邊少n班,所以都未必讀到既~
我阿媽都係叫我到 ...

我自己如果係FULL TIME MAMI, 我諗我都會送佢出去讀書, 咁自己可以休息下....... WAKAKA!!!

同埋都想佢出去學下嘢, 講多啲英文, 第時INTERVIEW希望佢肯出下聲, 開金口... 希望見多啲小朋友無咁怕醜!!

原帖由 chowhui97 於 10-7-24 17:52 發表

我自己如果係FULL TIME MAMI, 我諗我都會送佢出去讀書, 咁自己可以休息下....... WAKAKA!!!

同埋都想佢出去學下嘢, 講多啲英文, 第時INTERVIEW希望佢肯出下聲, 開金口... 希望見多啲小朋友無咁怕醜!! ...

可能我成日帶佢出街,所以佢冇怕醜,不過有時心情唔靚唔睬人haha~~~

回覆 35# myfirstbaby 的文章

hi, 雖然我好遲先睇,可否也pm 我你個timetable? Tks

hi, 你地搵幼稚園搵成點呀?

8月到啦, 陸陸續續要開始加緊睇info啦... 好快又到罰抄(填個人資料)的時候...

回覆 24# vic6 的文章

請問迦南幼兒園(九龍塘) 課程深定淺 ?上小學會不會跟不上?

My son (0811) is very active and started talking already. Which Kindergarten may be more suitable for him? Since PN will not start until Dec 2010, how should I train him up for interviews?

我都係度開始留意心儀幼稚園幾時開始報名.  但發現校網講如何取報名表方法 同坊間講如何攞表方法唔同. 睇嚟要打電話去每間問. 唔知依家幼稚園有冇人聽 ?

原帖由 chowhui97 於 10-7-18 00:22 發表

電腦有啲問題send唔到pm... 你pm我, 我再覆你啦!

我個b會讀調景嶺 boxhill international.  如果你近的話我地就有機會做同學仔啦!!

調景嶺 boxhill 幾時開學? 我個仔讀火炭Boxhill, 不過10月先返學
‹ 上一主題|下一主題