用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今年要報K1的家長入嚟傾傾啦!
樓主: kcheng1328
go

今年要報K1的家長入嚟傾傾啦! [複製鏈接]

原帖由 porporwong 於 10-7-14 22:01 發表

祟真國際班(即英普班)是可以用學卷的.

但呢間好隔涉,我又唔想BB搭校車,所以冇諗住報呢間..
係呢,國際班升上去係咪要讀國際小學架?

今次真係唔懶得, 細b已冇運行, 準備k1又報, N1又報... 最少8-10間, 再讀定間勁playgp照一照; 覺得自己好crazy, 但真係冇辦法... 上次好小小0既學校連in都冇得in... 有得In都係waiting List, 真係唔識講

hi名位我囝係0801, 都頭痛緊今年報邊間幼稚園, 想問祟真呢間係咪好ga? 我住大圍如果出九龍讀都係會搭校車...想問問仲有邊間好呀?

原帖由 5941 於 10-7-16 15:18 發表
今次真係唔懶得, 細b已冇運行, 準備k1又報, N1又報... 最少8-10間, 再讀定間勁playgp照一照; 覺得自己好crazy, 但真係冇辦法... 上次好小小0既學校連in都冇得in... 有得In都係waiting List, 真係唔識講 ...

你個b幾細呀? 我上次n1報咗5間, 有一間話細b in都無得in, 一間唔收, 二間ok but 下午班, 另一間收上午就決定讀呢間lu.. 我報的好多都唔係特別出名, 唔收其實係因為囡囡表現太差, 唔肯講嘢又唔理人, 激c!!

你今年唔讀n1啦? 我樓下間新開, 貴少少, 不過仲有位喎!

多謝你chowhui97, 我b係1108, 我最後都有一間在亞媽屋企樓下收, 不過非常之唔近, Taxi都要過百... pls pm me yr school, and see if any better, tks

hi, 我 囝囝是0804BB, 他一見d UNCLE & AUNTIE 就 COOL COOL地, 有時又怕羞, 唔肯叫人, 有時心情好才會同人SAY BYE BYE. 但問他問題時, 經常話唔係呀! 唔係呀! 有時好大脾氣.....真怕他到考學校時唔知會點.
我會今年先同他報K1,有無suggestion?

原帖由 ho_yan2406 於 10-7-14 17:22 發表

都唔到我地擔心,順其自然la~~我個仔勁多野講,心情好時自動同人hello,byebye,但可以無lala唔知做乜懶係怕羞/扮cool唔望人....所以..我可以做既咪就只係幫佢報好d既學校,但入唔入到就睇個天點安排la~~有好既k收固然開 ...

原帖由 vic6 於 10-7-16 21:10 發表
hi, 我 囝囝是0804BB, 他一見d UNCLE & AUNTIE 就 COOL COOL地, 有時又怕羞, 唔肯叫人, 有時心情好才會同人SAY BYE BYE. 但問他問題時, 經常話唔係呀! 唔係呀! 有時好大脾氣.....真怕他到考學校時唔知會點.
我會今年 ...

咁似我個仔既..haha~~~咁你有冇報過n呀?我冇報過,佢完全未試過interview,所以年尾interview時唔知佢會係乜樣la~~我會隱陣d報返幾間唔係心儀但係近既~

係??? 我都無報n, 今年9月開始要報多幾間, 怕他會shy,真係有d worry, 有時仲大脾氣! 囝囝太有中氣 hehe!!!
你會報邊間?

原帖由 ho_yan2406 於 10-7-16 21:42 發表

咁似我個仔既..haha~~~咁你有冇報過n呀?我冇報過,佢完全未試過interview,所以年尾interview時唔知佢會係乜樣la~~我會隱陣d報返幾間唔係心儀但係近既~

原帖由 vic6 於 10-7-16 23:21 發表
係??? 我都無報n, 今年9月開始要報多幾間, 怕他會shy,真係有d worry, 有時仲大脾氣! 囝囝太有中氣 hehe!!!
你會報邊間?

我最想佢讀青衣學之園,近我阿媽,但呢間係我個list入面最貴既一間,不過如果讀到就慳好多時間..
另外會報康傑,choice,另外宏福仲諗緊...但呢幾間都要o係mtr行10-15mins先到
仲會報1,2間屋村o個d做後備,我諗o個d唔難入掛....

i see.....我會報 KV, 培正, YORK, 迦南(x2), SC, MAN SANG....等. 是暫時的LIST, 可能o念o念下,會加d tim. 因為唔知囝囝的表現得唔得.

青衣學之園是否會上INTERNATIONAL SCHOOL多? 多數入邊間小學?

原帖由 5941 於 10-7-16 18:41 發表
多謝你chowhui97, 我b係1108, 我最後都有一間在亞媽屋企樓下收, 不過非常之唔近, Taxi都要過百... pls pm me yr school, and see if any better, tks

電腦有啲問題send唔到pm... 你pm我, 我再覆你啦!

我個b會讀調景嶺 boxhill international.  如果你近的話我地就有機會做同學仔啦!!

大家有無Re-search埋入変間小学??
本身我覚得K1可以簡単開心地返学便算不想個女太辛苦,不過我又驚到時好難入到好的小学...我覚得小学就要認真小小去簡...大家有0羊意見??
● 知足常樂 ☆ 一家和樂 ●

我阿b係0608都係今年要找K1,加上第二胎在十二月出世,怕同唔到佢去interview,都有DD擔心
之前in N班,報左都好多間,最後得兩間收,咁就讀上午校囉!想起interview都覺得又辛苦,又慘!
其實讀幼稚園與小學無咩關係,只係怕佢讀太happy的幼稚園上小學會跟唔到!
我會報SC, KV, 迦南,崇真四間就算了,真係唔想interview得咁辛苦。

迦南邊間? 我都會幫囝囝報, 都是kowloon tong.你有無同囝囝玩playgroup...現在讀n班在邊間讀呀?

原帖由 deen 於 10-7-18 07:27 發表
我阿b係0608都係今年要找K1,加上第二胎在十二月出世,怕同唔到佢去interview,都有DD擔心
之前in N班,報左都好多間,最後得兩間收,咁就讀上午校囉!想起interview都覺得又辛苦,又慘!
其實讀幼稚園與小學無咩關係,只係怕 ...

九龍區有那間學校有英普班呢?
我知的:
st cath
樂基
學之園

但你都好啦!起碼都算有學校收左佢讀N班我個仔都冇人收..以架都唔知是唔是想講嘢添成日指住啲嘢"啊啊"聲話俾我聽佢見到咩但是要我解呢!!!

原帖由 wendycyp 於 10-7-15 13:38 發表
我個仔個情況都一樣, 唔肯講嘢, 佢係0802大仔, 下個月先返n1... 我都好希望佢返學之後快d講嘢, 如果唔係都唔知點去考k1.

醒目開學勳章

hello. 我女女是 0811 bb. 想佢小學讀國際學校. 請問 k1 有什麼選擇? (我 1st 選擇係ESF, 但係又驚唔收, 想報多幾間新界/九龍區). thanks.

你以下想報的幼稚園都是有PN CLASS, 這些學校做法是會先留位給PN生, 放出來的位沒有K1-K3學校多.  所以建議你報多幾間沒有PN CLASS 的KG, 收生人數比例會多些 o架!

原帖由 ho_yan2406 於 10-7-17 21:32 發表

我最想佢讀青衣學之園,近我阿媽,但呢間係我個list入面最貴既一間,不過如果讀到就慳好多時間..
另外會報康傑,choice,另外宏福仲諗緊...但呢幾間都要o係mtr行10-15mins先到
仲會報1,2間屋村o個d做後備,我諗o個d唔難入 ...

Hello, 我囡囡係0806baby.  我會幫佢報10間左右, 好似有點crazy
KV, SC, Heep Yunn, Good Hope, St Heart, St. Paul, York, LH, Soka, Victoria

Good Hope, St Heart即係邊間?
‹ 上一主題|下一主題