用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今年要報K1的家長入嚟傾傾啦!
樓主: kcheng1328
go

今年要報K1的家長入嚟傾傾啦! [複製鏈接]

如在九龍塘禮賢會讀幼稚園, 是否只是方便直升他們的小學, 對叩門其他學校是否都有利? 他們的課程是否偏深?

HKPS announces the form collection date will be on 6 Nov from 9-12noon, can go to its website for more info.

原帖由 audreymok 於 10-8-6 14:36 發表
HKPS announces the form collection date will be on 6 Nov from 9-12noon, can go to its website for more info.

Is HKPS a good one?  Which primary sch will the students usually go to?

HKPS is very famous. They have nursery (they call playgroup) course and many of the nursery kids will continue k1 (they call nursery). So it is very hard to get in. Many of the graduates will go to good local schools.

My daughter was interviewed for nursery last year. I don't like the school very much. The principle is not very nice to kids.

原帖由 chowhui97 於 10-8-9 08:50 發表

Is HKPS a good one?  Which primary sch will the students usually go to?

anyone know Kowloon Tong kindergarten open day?

升小學不是要看居住地區的嗎?
咁,邊間幼稚園對派位有甚麼影響?

原帖由 Kiumummum 於 10-8-10 16:19 發表
升小學不是要看居住地區的嗎?
咁,邊間幼稚園對派位有甚麼影響?

直資/私立學校不需要跟地區
另外第一round 既計分入小學(自行收生)都唔洗跟地區
係第2round大抽獎先要跟地區

Thanks!真的多你的回答。

第一round 計分的學位多唔多呢?
因為我住北角,但想小B入灣仔區的學校網。
現在正想是否要就讀銅鑼灣的幼稚園。

原帖由 NICOLE123 於 10-8-10 16:21 發表

直資/私立學校不需要跟地區
另外第一round 既計分入小學(自行收生)都唔洗跟地區
係第2round大抽獎先要跟地區

原帖由 Kiumummum 於 10-8-10 17:55 發表
Thanks!真的多你的回答。

第一round 計分的學位多唔多呢?
因為我住北角,但想小B入灣仔區的學校網。
現在正想是否要就讀銅鑼灣的幼稚園。

計分就係計你小朋友有幾多分.同幼稚園無關
如果你只有15分入一d多人選既學校就好難了
點計分.你要再做下功課. 上教育局個網睇下喇即係同宗教有5分, 大仔加5分,適齡有10分. 父母係舊生有5分,......etc

呢度睇完你會清楚d http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/2010lftc.pdf

唔好意思, 我係路過, 但都想講小小:

嚴格來說, 幼稚園收生係唔 consider 你地址是否同區, 但據我所知, 個別幼稚園 (名稱不便透露, sorry), 你報的地址是有影響的, 特別是沒有連繫小學的 KG & 小學主要係升官小 & 津小 i.e. 要大抽獎 (即非直資 & 私小) ... 因為長遠計你的地址會影響三年後該校的派位成績 ..... 而且有些 KG 主張小朋友應該係屋企附近返學 .... 誇區交通時間相對會長 ....

原帖由 ahnew 於 10-8-10 18:22 發表
唔好意思, 我係路過, 但都想講小小:

嚴格來說, 幼稚園收生係唔 consider 你地址是否同區, 但據我所知, 個別幼稚園 (名稱不便透露, sorry), 你報的地址是有影響的, 特別是沒有連繫小學的 KG & 小學主要係升官小 & 津 ...

我都覺得地址有少少影響... 尤其係名校tim... 見到你住啲有錢同無錢地區我諗個results都唔同!!  見你(父母)係名校畢業生又有唔同啦! :(
‹ 上一主題|下一主題