用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

將來的路?! [複製鏈接]

我好想個仔入讀類似漢華呢一類活動教學既學校, 好希望佢可以開開心心咁讀書, 但係有一個疑問, 入左漢華, 直上中學, 咁跟住入大學會唔會好難呢?  

如果出國留學, 咁係漢華得到巴基礎, 足唔足夠考認可既公開試而被外國好學校收呢?

想問下大家有無諗呢方面既出路, 我唔係要挑剔學校呀, 相反真係好認同漢華既教學理念, 只係好想知出路問題, 希望有人可以分享下你地既諗法, 謝謝!!
   1    0    0    0

原帖由 amyamy 於 10-5-8 23:16 發表
我好想個仔入讀類似漢華呢一類活動教學既學校, 好希望佢可以開開心心咁讀書, 但係有一個疑問, 入左漢華, 直上中學, 咁跟住入大學會唔會好難呢?  

如果出國留學, 咁係漢華得到巴基礎, 足唔足夠考認可既公開試而被外 ...

最近學校派回通告,通知各家長,現在有1間澳洲大學和兩間澳洲大專將會接受校內成績,作為入學資格,只要校內成績附合,就可申請入讀。

我個仔現在係漢華讀緊小一,我覺得"漢華"不是全活動教學,只可稱得上是半活動教學,上課時可能比傳統學校多些活動的教材,每天回家都會有功課要做,但不會很多,一年級下學期才開始有中、英文默書,而且很多時都會有評估,所以我又唔覺他會成績追不上,而我見學校都好關注中學生上大學的問題,我想學校都會努力為學生鋪排入大學的路。

我也很認同CAROL88的說法, 漢華應屬於半活動教學的學校, 但我就是喜歡這類"中庸"的辦學模式, 有傳統的嚴格+活學的靈活, 加上他們提倡的一生一體藝和英語及普通話語境日, 都令我覺得很放心給我仔仔入讀, 出席了兩年的簡介會之後, 發現出席家長人數比去年多, 希望佢面試能一TAKE過, 順利過關啦!

想問此間小學是否跟港大同小學差唔多架, 都係要比學費嗎? 本人有去聽港大同小學簡介會, 聽完係覺得好正呀, 真係可以好輕鬆去返學.......but如題想到呢D問題就好怕, 因為始終佢地辦學時間唔係長, 重未睇到佢地高中之後出路係點. 呢間係米都係一樣架, 佢地辦學幾年啦, 是否已有第一批高中的出左黎啦?
‹ 上一主題|下一主題