用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 葵涌仁立 和 九龍塘宣道
go

葵涌仁立 和 九龍塘宣道 [複製鏈接]

讀邊間好d ?
有個細佬
Thanks!

0    0    0    0

Haha咁啱o既,我都係住葵涌,第一輪揀仁立,而我兩個囡都係讀宣道,我就梗係話宣道好啦啱啱舊年中一派位全級一百六十幾人全部都入英中,而仁立就五十幾%,唔計錢o既話,就一定宣道,不過就算收咗個大,係唔包收埋個細。

請問葵涌大約幾點上校車呀 ?
宣道係咪一定要學一樣樂器 ?
課程係咪好深 ?
唔包收細佬, 幾年後都幾頭痕 !

原帖由 haloha818 於 10-5-8 11:21 發表
Haha咁啱o既,我都係住葵涌,第一輪揀仁立,而我兩個囡都係讀宣道,我就梗係話宣道好啦啱啱舊年中一派位全級一百六十幾人全部都入英中,而仁立就五十幾%,唔計錢o既話,就一定宣道,不過就算收咗個大,係唔包收埋個細。 ...

yes, learning instrument is a must and you can't make the choice of which instrument you would like to learn.

原帖由 奀皮仔 於 10-5-8 13:23 發表
請問葵涌大約幾點上校車呀 ?
宣道係咪一定要學一樣樂器 ?
課程係咪好深 ?
唔包收細佬, 幾年後都幾頭痕 !

我住大窩口頭站6點7上車,7點5返到學校,放學就尾站3點半落車,如果放學要上興趣班搭第二輪車就5點半落車。

小一有學小提琴,小二就無學,其實學唔學樂器最直接o既講法係會唔會影響成績,答案係會,計音樂考試分,低年級佔十分(無論喺學校定出面學都計,學琴都計,我就係學琴嗰個喇)高年級佔五分,當然你想入樂團就梗係要學啦,因為入樂團又會多五分。

課程唔深考試深,中文同出面一年班一樣,到一年班下學期課文會用普通話,英文教得快教得淺考得深,無書,用reader同worksheet教,reader就快一年(P.1教level 2, P.2教level 3) worksheet功課唔深要識運用,所以考得深,guided writing 上到P.2出面學校要求寫30字,而宣小要求功課60字,考試就80字,數學快1/4個學期,一年班下學期會教2Ao既書,常識分中、英(即係Science)我覺得最難係sci.每年上學期做常識Project,下學期做Sci. Project搜集資料仲要present當然sci. Present 就梗係用英文啦!至於考試聽聞出年會將考試改為三次,如果終期試主科中、英、數求其一科唔合格或者閒科(常識、Science、普通話、聖聖、音樂、體育、視覺藝術)求其兩科唔合格就要留班。P.S. 我大囡小一嗰年有人因為普通話同音樂唔合格都真係要留班。

至於細佬,學校無話包入,因為唔係津校嘛,其實好多都入,我細囡九月都入宣小,只不過我聽我大囡講佢嗰班個同學o既細佬唔入啫 。

有問題再問吖!(漏咗中文作文小二要寫一百字)

請問音樂低年級計10分, 係幾多分佔0既10分 ?
Many Thanks!

原帖由 haloha818 於 10-5-9 07:39 發表
我住大窩口頭站6點7上車,7點5返到學校,放學就尾站3點半落車,如果放學要上興趣班搭第二輪車就5點半落車。

小一有學小提琴,小二就無學,其實學唔學樂器最直接o既講法係會唔會影響成績,答案係會,計音樂考試分,低年級佔十分(無論 ...

係100分裡面佔10分,不過如果跟學校o既導師學樂器又會多5分,即100分裏面佔15分

如果小一小組時跟學校請的導師,而小二單對單時不跟學校的導師,是否會比小一少5分?咁味局住要跟學校請的導師?
原帖由 haloha818 於 10-5-16 23:39 發表
係100分裡面佔10分,不過如果跟學校o既導師學樂器又會多5分,即100分裏面佔15分

Lamb2003:
全對,你o既譬如就同我o既現實一樣的確比小一少5分

原帖由 lamb2003 於 10-5-17 12:42 發表
如果小一小組時跟學校請的導師,而小二單對單時不跟學校的導師,是否會比小一少5分?咁味局住要跟學校請的導師?

如果是學校的樂器訓練班、詩班和校際合唱的成員,就不用任何證明文件,都可取得樂器訓練的分數。

如果跟導師或校外音樂機構學樂器,那就請導師在音樂報告上簽署証明,就可取得樂器訓練的分數。

簡單的說,就是不會少了那5分。

參加樂團的分數和樂器訓練分數是分開計算的。每參加一個樂團,就在音樂科總分上額外加5分,而音樂科總分上限是100分,例如音樂科成績有94分,參加一個樂團,就變成99分,但如果音樂科有97分,參加了2個樂團,分數就會是上限的100分。

原帖由 ChiChiPaPa 於 10-5-17 23:27 發表

如果是學校的樂器訓練班、詩班和校際合唱的成員,就不用任何證明文件,都可取得樂器訓練的分數。

如果跟導師或校外音樂機構學樂器,那就請導師在音樂報告上簽署証明,就可取得樂器訓練的分數。

簡單的說,就是不會少了那5 ...

學校音樂計分好複雜.  

各位家長,  音樂對學習和個人發展有十分正面影響.  唯一就是學費貴.   學音樂就不要計校內成績, 低年級只影響名次, 呈分試時音樂比重X2.  中英數各X9.  以學音樂時間溫習或做多些數學, 測考時多做對一條5分或10分的文字題, X9 就多45或90分.  多參加一隊樂團才多得5分, X2 計得10分.  花在樂團時間, 如計分計用在練數高效得多.  不過, 音樂是長線有益, 終身受用.  不適也不可用短期學分量計.

囝囝爸:
十分認同你o既講法,音樂科嗰5分不算得係好緊要,喺成績表度只不過佔5/16之嘛

ChiChiPaPa:
可唔可以分享吓高年班o既課程同學習情況,謝謝!
‹ 上一主題|下一主題