用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 7月份適應班
樓主: ck07hk
go

7月份適應班 [複製鏈接]

正常反應。我囡囡初時讀N1時,最初都係一提番學就話唔番學,要留O係屋企。我估可能係一諗起要番學,佢地就要同媽咪分開,有分離既情緒。

就算我囡囡已經番左半年N1, 有時早上起床都會話唔番學,扭完一輪去到學校門口都會bye bye,其實佢番學好開心,好enjoy。只係有時鬧下情緒 (即係好似我地番工咁,朝早都好唔想起身番工!!! 呵呵~~~)

原帖由 rosebud 於 10-7-22 14:20 發表
請問各位:你地小朋友有無返到屋企都勁扭計呀 ?  我囡囡返完第二日之後,連續兩晚一提學校/返學就喊到收唔到聲,話「唔要返學呀」...攪到我想問佢學校情況都問唔到,好擔心。 ...

咁你認住我o係樂年上車喎!!!! 我囡囡好少頭髮,頭髮咖啡色。

原帖由 mokstick 於 10-7-22 16:03 發表

係呀係呀,我仔著橙色波鞋ga,好易認,到時見la...

醒目開學勳章

原帖由 babycreamy 於 10-7-23 10:04 發表

rosebud, 我阿囡今朝話唔返學呀. 爸爸話佢係車到講咗幾次話唔返, 最後係學校miss同佢入去, 佢就喊. 不過阿女平時係屋冇野, 仲成日叫我扮老帥tim....又話返學開心...希望佢返多兩日會習慣啦... ...
babycreamy, 原來你囡囡都係咁,咁我都放心小小, 我以為係我囡先會咁扭法。

醒目開學勳章

原帖由 ck07hk 於 10-7-23 10:46 發表
我女女返PN 班嗰時都咸左一個星期, 都係會話唔要返學, 一個星期之後便沒事了, 還很開心可以返學, 所以你地唔需要咁擔心, 初初係會唔慣, 比多小小時間小寶寶啦! ...
 真係要比d時間佢,我昨晚已專登在書展買了幾本唔同嘅”小寶寶上學去” 密集式輔導佢,話佢聽返學好開心架,但佢一見到小朋友排隊同放學搭校巴果幾頁,又開始扭計話唔返學。

好彩今日老師話佢上堂好乖,冇扭計,放學時仲冇喊,希望星期一都keep住係咁就好了。 

醒目開學勳章

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-7-23 13:56 發表
正常反應。我囡囡初時讀N1時,最初都係一提番學就話唔番學,要留O係屋企。我估可能係一諗起要番學,佢地就要同媽咪分開,有分離既情緒。

就算我囡囡已經番左半年N1, 有時早上起床都會話唔番學,扭完一輪去到學校門口都會bye b ...
都好唔想起身番工> 又係喎。

聽你說你的小寶貝已有進步, 而老師的評語也很好, 我相信問題不大吧, 放心吧, 你也不要給自己太大壓力吧, 這是人生必經階段, 我們和寶寶也要學習適應哩!

原帖由 rosebud 於 10-7-23 15:24 發表
 真係要比d時間佢,我昨晚已專登在書展買了幾本唔同嘅”小寶寶上學去” 密集式輔導佢,話佢聽返學好開心架,但佢一見到小朋友排隊同放學搭校巴果幾頁,又開始扭計話唔返學。

好彩今日老師話佢上堂好乖,冇扭計,放學時仲冇 ...

原帖由 rosebud 於 10-7-23 15:25 發表
都好唔想起身番工> 又係喎。

我今日又見到你囡囡la...

醒目開學勳章

原帖由 mokstick 於 10-7-23 23:25 發表

我今日又見到你囡囡la...
哈哈...我昨天都見到你囝囝...他的波鞋好易認。

醒目開學勳章

講開茶點,昨天同老師傾了一陣,原來老師見我囡囡袋裡有茶點,以為不希望食學校茶點所以一直無比學校茶點我囡囡。

原帖由 rosebud 於 10-7-27 10:37 發表

你琴日係味著黑色3,白色crocs?

醒目開學勳章

原帖由 mokstick 於 10-7-27 10:57 發表

你琴日係味著黑色3,白色crocs?
係呀係呀^_^!
你係咪著黑白間條?我怕自己認錯人,唔好意思行埋去你度打招呼。

原帖由 rosebud 於 10-7-27 10:37 發表

mokstick, 我尋日都見到個小朋友著住橙色波鞋, 不過係到同老師傾緊計. 唔知係唔知你呢?

原帖由 rosebud 於 10-7-27 11:26 發表
係呀係呀^_^!
你係咪著黑白間條?我怕自己認錯人,唔好意思行埋去你度打招呼。

下次我地應該約埋, 唔洗估估下...

醒目開學勳章

原帖由 babycreamy 於 10-7-27 12:05 發表

下次我地應該約埋, 唔洗估估下...
好呀!不過我囡囡多數都係daddy湊放學(佢工作時間同我比較,佢較為flexible)所以你地日後會見到我老公多過見到我 ^_^ 遲d正式返學,大家再交流交流。

原帖由 rosebud 於 10-7-27 15:56 發表
好呀!不過我囡囡多數都係daddy湊放學(佢工作時間同我比較,佢較為flexible)所以你地日後會見到我老公多過見到我 ^_^ 遲d正式返學,大家再交流交流。 ...

HAHAHA,無錯,rosebud & babycreamy ,你地見到個個就係我la,我monday係著黑白間條係classroom門口同老師傾左好耐,呢排唔知做咩,呀仔番學又走去喊番,第1,2個星期都好地地,但佢一放學又變番開心,但番左學之後痴身左...

原帖由 mokstick 於 10-7-27 23:40 發表

HAHAHA,無錯,rosebud & babycreamy ,你地見到個個就係我la,我monday係著黑白間條係classroom門口同老師傾左好耐,呢排唔知做咩,呀仔番學又走去喊番,第1,2個星期都好地地,但佢一放學又變番開心,但番左學之後痴身左... ...

我阿女都係monday冇事, miss仲話佢開始講多d野, 但尋日就喊到嘔. 因為尋日唔係我接放學, 都問唔到老師why. 我諗都要多d 時間適應. 我擔心呢個班完咗, 要等到8/11開學, 到時佢地又唔記得咗返學係點....仲要自己搭校車tim.

你講開我都覺得阿女好似係痴身咗喎, 可能佢地掛住我地啦....

醒目開學勳章

原帖由 mokstick 於 10-7-27 23:40 發表

HAHAHA,無錯,rosebud & babycreamy ,你地見到個個就係我la,我monday係著黑白間條係classroom門口同老師傾左好耐,呢排唔知做咩,呀仔番學又走去喊番,第1,2個星期都好地地,但佢一放學又變番開心,但番左學之後痴身左... ...
我都覺我囡囡返左學之後痴身左,多左乍嬌...宜家返學搭的士,一去到九龍塘就叫唔返學...8月1至8月10,10日唔駛返學,之後再重新開始,我諗好難適應。

醒目開學勳章

原帖由 babycreamy 於 10-7-28 10:03 發表

我阿女都係monday冇事, miss仲話佢開始講多d野, 但尋日就喊到嘔. 因為尋日唔係我接放學, 都問唔到老師why. 我諗都要多d 時間適應. 我擔心呢個班完咗, 要等到8/11開學, 到時佢地又唔記得咗返學係點....仲要自己搭校 ...
係呢,babycreamy,你囡囡咩特徵?響學校又可以認下你地。

原帖由 rosebud 於 10-7-28 10:42 發表
係呢,babycreamy,你囡囡咩特徵?響學校又可以認下你地。

我阿女會揹粉紅色my melody既背囊, 髮型係剛過了膊頭既冬姑頭....哈哈...冇乜特別, 瘦瘦地既...

原帖由 rosebud 於 10-7-28 10:41 發表
我都覺我囡囡返左學之後痴身左,多左乍嬌...宜家返學搭的士,一去到九龍塘就叫唔返學...8月1至8月10,10日唔駛返學,之後再重新開始,我諗好難適應。 ...

我個仔一樣,老公車佢番學,係車到大笑大叫,一去到金x倫道就變臉,落車要樹熊daddy,去到學校門口又死死地氣自己排隊番學校...
‹ 上一主題|下一主題