用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 7月份適應班
樓主: ck07hk
go

7月份適應班 [複製鏈接]

我頭先再問阿女今日做D 乜, 佢話用拍手個D SHAKER 唱歌,唱打開雪櫃。然後佢話同學食餅做茶點,但因為佢自己帶咗餅, 咁老師就冇比茶點佢喎!(咁都有既, 又話係小休時先食自己既茶點,咁佢咪慳返唔洗比我阿女?)

仲有, 老師教咗佢地張個背包掛係椅背。因為佢頭先擺唔到, 叫我幫佢。

原帖由 babycreamy 於 10-7-20 01:12 發表
我頭先再問阿女今日做D 乜, 佢話用拍手個D SHAKER 唱歌,唱打開雪櫃。然後佢話同學食餅做茶點,但因為佢自己帶咗餅, 咁老師就冇比茶點佢喎!(咁都有既, 又話係小休時先食自己既茶點,咁佢咪慳返唔洗比我阿女?)

仲有, 老師教咗佢地 ...

其實我無比餅呀仔番學,茶點又食餅,小休又食餅,好熱氣呀!老師話最緊要jacket,多一條'富'仔預防痾濕,老師話水都可以5洗,因為佢地會俾小朋友用杯飲,但我都有攞定枝水俾呀仔放學飲...
小禮物係一份'切切'個d玩具,真係'小禮物',俾佢開心下咁lor...

醒目開學勳章

原帖由 poon小朋友 於 10-7-19 13:39 發表
慘啦...我個仔去到已經話唔返學...返到屋企播隻碟比佢睇,睇完都話唔返學.但佢有同MISS,嬸嬸  HI 同 BYE
我個囡尋日仲古怪, 明明放學時問佢, 佢話開心, 點知夜晚開始扭計 (佢平時好少扭計架), 成晚話唔要去老師度, 唔開心 (第一次知佢識講唔開心), 要留響屋企....唉

醒目開學勳章

原帖由 babycreamy 於 10-7-20 01:12 發表

仲有, 老師教咗佢地 ...
我問我囡囡返學做過咩, 佢話排隊去wewe....有冇唱歌, 有 ~, 有冇reading, 冇 ~, 食左咩snack, 佢話餅餅 (我見佢個食物盒d餅餅食左8成), 問佢有冇食其他野, 冇 ~ .....咁...我仲帶唔帶餅餅比小朋友食好呢 ?....

醒目開學勳章

原帖由 mokstick 於 10-7-20 10:09 發表

其實我無比餅呀仔番學,茶點又食餅,小休又食餅,好熱氣呀!老師話最緊要jacket,多一條'富'仔預防痾濕,老師話水都可以5洗,因為佢地會俾小朋友用杯飲,但我都有攞定枝水俾呀仔放學飲...
小禮物係一份'切切'個d玩具,真係' ...
我入去接我囡時佢冇著jacket, 其他小朋友我都唔覺有著...中途有冇著就唔知。我個囡書包入面杯水飲左50ml。

原帖由 rosebud 於 10-7-20 10:22 發表
我個囡尋日仲古怪, 明明放學時問佢, 佢話開心, 點知夜晚開始扭計 (佢平時好少扭計架), 成晚話唔要去老師度, 唔開心 (第一次知佢識講唔開心), 要留響屋企....唉 ...

haha,番多幾日我諗佢就5會咁...
5洗餅la,太多餅la...

我都有問女女茶點食咩.. 佢每日都話餅餅.... 都幾悶..

醒目開學勳章

原帖由 mokstick 於 10-7-20 10:31 發表

如果老師果d又係餅....咁我聽日開始唔再帶餅了, 可能入d cheese snack 入去。

醒目開學勳章

原帖由 mokstick 於 10-7-20 10:31 發表

mokstick, 你囝囝係咪已經習慣左返學嘞 ?

原帖由 rosebud 於 10-7-20 11:00 發表
mokstick, 你囝囝係咪已經習慣左返學嘞 ?

習慣左la,一個week就ok 架la,琴日老師叫我攞杯碟濕毛巾番學俾佢習慣下用...

醒目開學勳章

原帖由 mokstick 於 10-7-20 11:07 發表

習慣左la,一個week就ok 架la,琴日老師叫我攞杯碟濕毛巾番學俾佢習慣下用...

你囝囝好叻呀 !  我記得你囝囝同我囡囡都係0710細b, 希望我囡快d習慣啦。

杯碟濕毛巾係咪即係學校訂果一set ?

我好少用濕毛巾, 局住在盒會發臭, 所以冇用過...

原帖由 rosebud 於 10-7-20 11:12 發表

你囝囝好叻呀 !  我記得你囝囝同我囡囡都係0710細b, 希望我囡快d習慣啦。

杯碟濕毛巾係咪即係學校訂果一set ?

我好少用濕毛巾, 局住在盒會發臭, 所以冇用過... ...

老師話用學校or自己個d都得,我就用學校個d...
我想問你搭校車?幾時開始搭?

醒目開學勳章

原帖由 mokstick 於 10-7-20 11:16 發表

老師話用學校or自己個d都得,我就用學校個d...
我想問你搭校車?幾時開始搭?
我8月開始搭嘞, 但第一日, 應該會自己帶, 第2日先開始坐車...好擔心...咁細個, 我尋日在york門口見到所有校車d安全帶, 全部都係腰果隻, 唔知o 唔ok........

原帖由 rosebud 於 10-7-20 11:20 發表
我8月開始搭嘞, 但第一日, 應該會自己帶, 第2日先開始坐車...好擔心...咁細個, 我尋日在york門口見到所有校車d安全帶, 全部都係腰果隻, 唔知o 唔ok........

我都改左8月搭,你邊頭上車呀,我湊放學la...cu

咁我tmr 都唔比餅佢喇...不過唔知食咩好喎? 咁熱好似都冇咩好帶喎?? cheese 會唔會溶同壞呀?

原帖由 rosebud 於 10-7-20 10:58 發表
如果老師果d又係餅....咁我聽日開始唔再帶餅了, 可能入d cheese snack 入去。

醒目開學勳章

原帖由 mokstick 於 10-7-20 11:23 發表

我都改左8月搭,你邊頭上車呀,我湊放學la...cu
我在藍田上車呀, 你呢?

醒目開學勳章

原帖由 babycreamy 於 10-7-20 11:40 發表
咁我tmr 都唔比餅佢喇...不過唔知食咩好喎? 咁熱好似都冇咩好帶喎?? cheese 會唔會溶同壞呀?
cheese係好細條硬身snack果一隻, 唔易熔, 朝早搭的士, 到課室又有冷氣, 應該ok掛....

原帖由 rosebud 於 10-7-20 11:46 發表
我在藍田上車呀, 你呢?

我長沙灣上!你囡囡係味叫y.t呀?老師話呀仔5講野,佢成日都好怕差,5知幾時先肯開佢把金口!:(

醒目開學勳章

原帖由 mokstick 於 10-7-20 13:17 發表

我長沙灣上!你囡囡係味叫y.t呀?老師話呀仔5講野,佢成日都好怕差,5知幾時先肯開佢把金口!:(
係呀係呀 !你點知架  

佢b3架, 係咪同你囝囝一班 ?

我囡囡屋企成日講野, 出到去又係唔肯開聲架, 都唔知要幾耐先攪得掂.....

醒目開學勳章

今日落堂我老公問左老師上堂情況 (唔知老師係咪叫miss chung, 我在電話聽得唔清楚), 佢好nice, 又有耐性, 唔知會唔會係之後嘅班主任。
‹ 上一主題|下一主題