用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一中文作文技巧書本, 請介紹
go

小一中文作文技巧書本, 請介紹 [複製鏈接]

tkssssssssssssssssssssss
   0    0    0    0

原帖由 bbkh 於 10-5-6 12:41 發表
tkssssssssssssssssssssss

有 d 故事書後面有教作文,不過我可以分享小小,就是先學習描述某動物,例如大象的耳、長鼻子、尾巴。

One can start by writing a short sentence, then writing a longer sentence and increase to a small paragraph and so on. If you have picture, that would help.

回覆 4# bbkh 的文章

“伴我兒寫作”, 我剛剛看完這本書, 覺得呢本書幾好, 特別適合初小的小朋友家長, 書內教小朋友怎様觀察事物, 使句子和文章更豐富. 我覺得女兒的作文在這年紀不算太差, 但句子太簡單, 要學好寫作, 除了看課外書外増加識字庫外, 也要鼓勵小朋友多觀察, 多寫, 自然就會進步.

女兒現在小一, 本來打算暑期參加一些寫作班, 但看完這書後, 想試試自己親算教她.

原帖由 MayAh 於 10-5-10 14:03 發表
“伴我兒寫作”, 我剛剛看完這本書, 覺得呢本書幾好, 特別適合初小的小朋友家長, 書內教小朋友怎様觀察事物, 使句子和文章更豐富. 我覺得女兒的作文在這年紀不算太差, 但句子太簡單, 要學好寫作, 除了看課外書外増加 ...

妳在那麼買到這書?好似唔係周圍有得賣
8-)

同意,小一先學寫句。
看圖造句,多練習三素句和四素句,三素句即包含時間人物地點事情其中三樣,四素即加上心情。
句子可以了,可看圖作段,提示每段段意,提供難字。

平時多看書,多留意口語和書面語分別。

原帖由 chansm8 於 10-5-6 13:30 發表
小一都未開始作文, 緊系無人回答你啦.

回覆 2# anitawong21 的文章

本書係我個女學校書展買的, 是"家庭基建"出版的, 你可以打電話去問問Tel: 27892380.

我個女小一下學期測驗開始要一篇短文, 字數60字以上.  通常題目都是我的好朋友, 我最愛的....等, 都是圍繞小朋友的生活, 愛好等.

宜家陪子女讀書, 家長都要備課, 5係真係唔識教, 仲慘過自己讀書   連我都要開始睇書...最慘我d 中文又唔多好, c6 果d 中文仲 c!!

AGREED, 有時覺得好似自己考試咁

小一多做重組句子對作文有幫助的.

原帖由 dorchiu 於 10-5-24 11:34 發表
宜家陪子女讀書, 家長都要備課, 5係真係唔識教, 仲慘過自己讀書   連我都要開始睇書...最慘我d 中文又唔多好, c6 果d 中文仲 c!!
‹ 上一主題|下一主題