用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV vs 培正
go

KV vs 培正 [複製鏈接]

大家會點揀 ?
thanks.

ps. 仲有個囝囝 3 年後又要考過幼稚園......

到底 one dragon 就算, or 入 kv 打好個底好呢 ?
   0    0    0    0

if not 100% statisfy with PC primary, why not work hard at KV and take a challenge later?

打好底是否一定能入一間好的小學?(睇你住邊度…)
但培正就係一間又好又一條龍嘅學…當然,到小學時你就要放棄去抽一d更好又唔使交學費嘅學校…
豬年小朋有超多,唔想到時徬徨,咁就培正啦!
雖然唔捨得,但我都放棄左KV,揀培正…

me 2! Give up KV.

原帖由 sheffield 於 10-5-6 12:47 發表
但培正就係一間又好又一條龍嘅學…當然,到小學時你就要放棄去抽一d更好又唔使交學費嘅學校…
雖然唔捨得,但我都放棄左KV,揀培正… ...

醒目開學勳章

me 3 (一鳥在手勝過百鳥在林呀 ^^)

原帖由 BBG1 於 10-5-6 13:02 發表
me 2! Give up KV.

棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

"更好又唔使交學費嘅學校" 的確好吸引... 因為過多幾年有 2 個讀書, 培小私校學費係 double...

又有人話 pc 的英文可能無咁 strong, 將來上中學甚至大學可能無咁著數....

真係唔知點好....

原帖由 sheffield 於 10-5-6 12:47 發表
雖然唔捨得,但我都放棄左KV,揀培正… ...

可考慮這點:如果家姐/哥哥讀PC小學,將來細佬都可讀PC小學。

我覺得英文唔係concern,雖然冇英文中學咁好,但都唔會太差,比上下足,比下有餘囉!
但因為你有兩個,咁就要諗。如能負擔,只是想慳d,咁就都係比錢買個保險!如真的負擔唔到,咁就睇下兩個都博搞珠定係弟弟/妹妹等搞珠…
現實一點,又好d又唔使比錢嘅唔易入,而且大部份都係6年後又要搞一次,除非小朋友成績好好咁就叩邊間間都會收…
雖然PC primary上secondary都唔係一修龍,但機會總比搞到間好的中學大囉…(當然,都係睇下你係邊個網)…
我身邊好多有弟弟妹妹的都恨入PC,因將來弟弟定妹妹都可以跟住…

原帖由 PallasChu 於 10-5-6 16:39 發表
"更好又唔使交學費嘅學校" 的確好吸引... 因為過多幾年有 2 個讀書, 培小私校學費係 double...

又有人話 pc 的英文可能無咁 strong, 將來上中學甚至大學可能無咁著數....

真係唔知點好....

...

基於KV 同 培正教導方式差唔多, 又有個細佬, 我會prefer 培正多d

原帖由 PallasChu 於 10-5-6 16:39 發表

真係唔知點好....

...

我同你Situation 一樣.  但Choose PC.

1.)  好嘅中小學.  呢個係最主要reason.  身邊有太多KV/St Cat 嘅朋友去唔到好嘅Primary School.   一條龍呢樣有$都買唔到.

2.) 自已有去PC 120 年 Open day.  覺得啲小朋友English very good.  一定好過賓賓.

3.)  曾經諗過AM PC/ PM KV.  但怕小朋友太tired.  Unless 你有私家車+Full Time Mother.

I gave up KV and chose PC last year...and in fact PC is a very good school.

原帖由 airforce1 於 10-5-11 21:19 發表

1.)  好嘅中小學.  呢個係最主要reason.  身邊有太多KV/St Cat 嘅朋友去唔到好嘅Primary School.   一條龍呢樣有$都買唔到.

2.) 自已有去PC 120 年 Open day.  覺得啲小朋 ...

估唔到你最後都同我一樣決定入PC

最近好多人都問我點解GIVE UP KV / ST CAT / MS
好似我係怪物咁..
我唔知我有無錯.不過我都唔想再解釋太多了.
希望大家加油!証明比大家睇我地係無錯

我都係幫細佬選了PC & give up KV.

醒目開學勳章

KV is a good kindergarten without a doubt.  But consider the increase of competition for primary schools, one-dragon to primary would be a "safer" option.

Just to clarify, younger siblings of PC students are not guaranteed of admissions.  I remember there were cases where young ones are not admitted.

醒目開學勳章

Hi airforce1,

We also thought of attending both PC(am) and KV(pm) at the same time last year.  It sounds like a good combination, isn't it?

Ian

原帖由 airforce1 於 10-5-11 21:19 發表

2.) 自已有去PC 120 年 Open day.  覺得啲小朋 ...

原帖由 NICOLE123 於 10-5-12 00:07 發表

估唔到你最後都同我一樣決定入PC

最近好多人都問我點解GIVE UP KV / ST CAT / MS
好似我係怪物咁..
我唔知我有無錯.不過我都唔想再解釋太多了.
希望大家加油!証明比大家睇我地係無錯 ...

Agree, 冇需埋人點睇, 要相信自已 決定.  其實小學先係真正決定性.    我寧願俾佢AM PC/PM KV.  

相反.  我會覺得其它人好似"怪物".   唔明點解冒咁大個險.  需知 DBS 嗰批小學不是gurantee.  除非家長真係大把$.   同係社會有頭有面.

家長需知道你嘅籌碼係小朋友一生學業與成就.
‹ 上一主題|下一主題