用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 好煩啊~~是否應該為了仔仔放棄自己事業??? ...
樓主: luiflora
go

好煩啊~~是否應該為了仔仔放棄自己事業??? [複製鏈接]

原帖由 kfy 於 10-5-7 08:51 發表
我自己宜家都係 FTM。我當時選擇做 FTM 的原因係因為 0-6 歲對小朋友最重要,我係佢身邊的 Value 會比較大。我可以親自帶佢上 Playgroup, 去 Theme Park,去郊外,去 Library,去 Museum, 可以陪佢玩,陪佢讀書,lee D 都係 FTM  ...

我同你好似....有係唔做之後去學車,諗住可以接送放學,但我而家都唔係好敢渣..

我想做個潮媽多d

簽名被屏蔽

屋企人可以幫手照顧既話可以考慮2樣架
唔一定是旦一樣

醒目開學勳章

what's ur job? 介紹俾我呀?
我放完產假好可能要轉工..

it's really worth if economically avalible

原帖由 yamgie 於 10-5-16 18:30 發表
小朋友今年小六, 有時同佢傾開, 原來佢對小時候(尤其六歲前)發生過的事, 記憶都模糊, 多數都無印象或者唔記得!
所以我認為, 小朋友六歲前, 可以盡量返工搵多一些儲備, 到小朋友開始讀小學時, 才考慮是否轉做FTM. ...

yamgie,雖然小朋友大左未必記得細個時的一點一滴,
但幼兒期的階段真是影響好深遠的.
應該是最不能察覺的影響,影響左你都唔知.
發生過的事不是最重要,最重要是經歷過的事會影響小朋友很多.
對我來說,最理想是在阿仔返幼稚園的期間都全職take care, 佢第時返小學都要全日la,到時都不必要我whole day take care la !
一d根本性的行為,一定要由阿媽帶先可以糾正或改善的.
大左就改唔到ga la !
我個仔1歲前我仲係有返工,請我媽媽幫手帶
但原來不行的. 不是我媽不行,而是眼見好多行為問題,我媽不懂得去糾正他.
於是我忍心quit 左份工,全職帶baby, 效果真是十分之不同.
不過勸告各位媽媽, 全職帶需要無限EQ+無限眼界,唔好將眼光只放在小朋友身上!鑽牛角尖唔識放手我覺得是大忌!
‹ 上一主題|下一主題