用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果派得唔好, 想報直資(後備), 哪一間會收"叩門" ...
go

如果派得唔好, 想報直資(後備), 哪一間會收"叩門" [複製鏈接]

如題, 已打印了全港直資學校之資料出來, 但哪一間會在7月頭, 派位後, 還會有"叩門"位? 每間學校打電話去問嗎? 有沒有 "好招數/ 經驗" 可分享一下. 老實說, 我住個區一間直資都無, 真係派了間 band 3 才會考慮, 但妳地明 D 亞媽會擔心D嘜, 重有 2個月擔心, 請指教.  
   0    0    0    0

其實間間直資都有叩門"位,只要填好form交去,有得見會call 你...再唔係學校網頁都會寫收生日期,跟住做就得....

原帖由 Joe媽媽 於 10-5-4 14:01 發表
如題, 已打印了全港直資學校之資料出來, 但哪一間會在7月頭, 派位後, 還會有"叩門"位? 每間學校打電話去問嗎? 有沒有 "好招數/ 經驗" 可分享一下. 老實說, 我住個區一間直資都無, 真係派了間 band 3 才會考慮, 但妳 ...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

真的 ?  等我都找定學校, 上校網 download 個 form 填好交定去先.

原帖由 motherlau 於 10-5-4 16:41 發表
其實間間直資都有叩門"位,只要填好form交去,有得見會call 你...再唔係學校網頁都會寫收生日期,跟住做就得....

真既.....我當年一交完派位表,就跟手入form 申請直資.

所以可以試下, even 今次唔收,放榜後都可以再入form..

原帖由 epang 於 10-5-4 17:51 發表
真的 ?  等我都找定學校, 上校網 download 個 form 填好交定去先.

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

原帖由 motherlau 於 10-5-4 22:07 發表
真既.....我當年一交完派位表,就跟手入form 申請直資.

所以可以試下, even 今次唔收,放榜後都可以再入form..

是的, 資料一定要取定, 放榜後立即打電話去問就最安全

chansuifong,
咁即係你妹妹e+讀緊聖瑪加利呀? 可否講多d關於哩間學校既情況呀,學生ok嘛? 校風又如何? 課程會否好深好難跟上呢?
唔好意思咁多問題!!!

原帖由 chansuifong 於 10-5-7 23:29 發表
上年我妹妹個女派得吾好才去叩門, 其實只有直資會收生, 因為每間叩門位只得5-10個競爭仲大過攪珠, 跟住即刻去左深水埗聖瑪加利即刻收, 1800元學費, 校舍就細小小不過算英, 程度不是太深, 我地已經是放榜後第四天才去 ...

chansuifong
中學有沒有校車?地點都稍離地鐵和巴士站

原帖由 chansuifong 於 10-5-8 20:48 發表
佢在九龍城一小學下午校考全級約50名,但我細妹幫她選了黃芴南第一志願, 可能她應該是第2組別的學生所以派了一間沒有選的學校, 跟住叩門去左2間中中都吾得, 便立即去左聖瑪加利面試, 校長都有即時話收說她國語講得好, 但 ...

chansuifong,
唔該晒你既資料,咁你細妹的成績都唔差喎

原帖由 chansuifong 於 10-5-8 20:48 發表
佢在九龍城一小學下午校考全級約50名,但我細妹幫她選了黃芴南第一志願, 可能她應該是第2組別的學生所以派了一間沒有選的學校, 跟住叩門去左2間中中都吾得, 便立即去左聖瑪加利面試, 校長都有即時話收說她國語講得好, 但 ...

請問學校游泳出色嗎?

呢間中學都唔錯!!

‹ 上一主題|下一主題