用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 臻美幼稚園
go

臻美幼稚園 [複製鏈接]

臻美幼稚園

收到通知信未呀??

Re: 臻美幼稚園

剛剛打去問過佢地要下星期先至寄出取錄信  

zoezoeiou

請問你報了多少間幼稚園?  你是否有大仔或女已就讀臻美小學?

EYUNG 寫道:
zoezoeiou

請問你報了多少間幼稚園?  你是否有大仔或女已就讀臻美小學?

1) 報了5間 ,但最希望入臻美.

2) BB 是獨女.

3) 你呢? 又報了多少間?

zoezoeiou

我的女兒已是在臻美K2學生. 當年我只是報了一間, 由於臻美比其他幼稚園早收生, Bingo了便開心到不得了, 因為不用再interview.

我覺得只要父母表現誠懇, 認同及清楚臻美的教育理念, 大致不會有問題. 相反是家長選擇多, 最後可能會放棄了入讀臻美.

我亦於6/11 in.了小學, 同樣地等信回覆. 希望大家都能收到好消息!

Eyung
我想問K1 有多少班? 淨得上午班嗎? 有幾多人一班?

点解K2就考小学, 乜唔係K3先考?

zoezoeiou

今年的K1上午班有兩班, 每班14人, 下午班應是一樣. K1 與K2同一班房, 兩位老師.  教學會分開, 茶點及唱歌會一齊 (這是我女兒講的), K2可學習照顧K1. K2及K3有一班全日班, 每班約13-14人, 亦同一班房上堂. 每天都會全部一齊集會做早操.

K2就見小一, 我都很奇怪, 不知上年是一樣! 不過很多直資學校都會搶先在中央派位前收生.

我記得你報了5間幼稚園, 是否全是活動教學? 你心想的小學模式是傳統或是活動? 你有沒有立定主意?  

今日收到信收左我個囝, 上午班 :wink:  

唔知大家有無留意臻美幼稚園的校長是誰及其人過往的背景呢?

billyyanst 寫道:
今日收到信收左我個囝, 上午班 :wink:  

me too,  好開心

幾個月來,日日都計邊間KG好, 呢間点,個間ヌ点.

請假交表, 請假找位置, 請假interview.....

交了表, in 完,收你, 又想想好吾好交留位費......

今曰是big day, 收了zoe, 哈哈哈......好想立刻交留位費, 哈哈哈.....如中mark six 一樣...哈哈哈.

原來考到心儀KG会如此開心哈哈哈.....

(crazy mama)

今日also收到信收左我個囝, 上午班

But I'm quite puzzled.  During the interview, my son started crying once I left the classroom.  And he kept on crying non-stop for about 5 minutes only and the staff took him back to me.  

On my side, during the parents' meeting, I needed to hold my son and clam him down, so didn't speak much actually.  We left once the meeting was ended.  I didn't even attempt to ask the staff to interview my son again as he was already sleeping at that time.  So I was very surprised when I received the admission letter.  

Claudeema,

你交唔交留位費呀?

我問過現校D Mama, 佢地話最重要係parent  有否讚同佢地的理念, 所以interview 我地係main point. ka. 所以佢叫我要講吓BB的衰嘢,但又要話番点改变BB的衰嘢,

My Baby 有哭,但好快冇事,坐係我處,

我估佢一日in o甘多人,或多或少都要運氣..

我倆公婆真係好....

zoezoeiou

恭喜,一如所願,加入我們,共同為小朋友作出最大的努力。

一班只有兩三歲的小朋友,相信不容易在他們之間找出很大差異。臻美其中一個理念就是強調家校合作,相信家長的支持、合作及配合,足以令小朋友在學校愉快地學習,健康地發展及成長。

因此面見時,家長的誠意、認同及支持,較小朋友的表現為重要。

我都收到幼稚園入學信.......... K1上午班
我會交留位費(不知可否找奶奶去交,因為已經請左好多假呢)

Dear all

小囡小一亦已被取錄, 不過都是預料中, 所以 Interview 亦是一人應戰, 有好幾位同學家長都是隻身.

反而有興趣知道有沒有人是 [不取錄] ???
小學 or 幼稚園 , 請報料 !

EYUNG

我都收到信,收囡囡讀 K1上午班    

小囡現讀幼兒園全日,覺得自理方便好有進步,而且好不容易習慣學校全日生活, 因為最初她不肯在學校午睡, 如果明年轉入臻美讀K1半日,又要重頭開始識應, 再過一年K2又讀全日,
不知對小朋友會否有影響,  我覺得好難取捨, 有無家長有這方面經驗分享

上午班
----------
Amy
billyyanst
zoezoeiou
dleelm
Claudeema

AMY,

我同你情況差不多, 我囡都讀緊n1, 返得幾好, 已經習慣返全日, 而且我都好鍾意間nursery, 其實我亦有考慮k2先插班讀全日,不過又驚入唔到.  若果返半日,你會有咩安排?
‹ 上一主題|下一主題