用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎新朋友加入 ! (Part 6) ...
樓主: Elona
go

快樂升中交流區 - 歡迎新朋友加入 ! (Part 6) [複製鏈接]

Deleted

原帖由 RoEcMa 於 10-5-6 12:33 AM 發表
今日比阿女激c 我

呢幾日已經話佢做嘢咪咪麼麼. 尋晚沖涼 + 洗頭再 + 吹頭總共用咗 1 小時, 昨晚即時話咗佢再加上今日放學通電話又提佢要做事快手快腳.(因有好多事情等著佢做.)佢仲應我"唔".
點知今晚沖涼 ...

Tomorrow is better

Deleted....

醒目開學勳章

原帖由 ytpeople1 於 10-5-6 09:29 發表
潛水?誇張d喎…

你同佢咁講,佢知你只係嚇佢咋!  

一d都冇誇張, 佢真係開滿缸水潛係缸底.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

原帖由 rfmc 於 10-5-6 11:10 發表

嘩, 我都超鍾意BREAD PUDDING啊!

如果開焗友大會, 受唔受我玩 (我學野咋) ? 不過我得個光波 ops:" />

yt, rfmc,

其實我好鍾意儲食譜架, 尢其係麵包餅仔果d, 成個書櫃都係食譜. 所以得閒就會跟黎整下啦. 不過唔叻架, 玩下咁囉. 有機會一齊玩下啦.

醒目開學勳章

原帖由 rfmc 於 10-5-6 11:21 發表

我覺得真係好難HELP, 因為我個只都係咁.
我通常收工打電話給她, 叫她溫書做功課她就"唔唔...."咁, 但如果問她野, 她也是"唔唔...." 就知道她根本沒聽我講咩啦

大家真係要好小心家居安全啊! 特別老人 ...

咁伯母依家係屋企有冇人照顧呀? 希望佢快d好返啦.

呢排成日都濕漉漉, 真係行步路都要慢d.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 10-5-6 12:36 發表
RoEcMa 真係家家有本難諗私經,  唔好勞氣, 呢度應該有好多同道中人, 我自己係個心急人, 所以都唔知點對付mi more既人….或者帶囡囡去睇吓佢既行為, 對其他人既影響, 令佢多d顧及人地既感受

照理你囡囡係其他方面都 ...

AI, 你呃POST牙? 一出出幾個........

我又呃一個先.....

最近BK唔知做咩, D POST成日出左要等一陣先會見到. 我有時用IPHONE仲慢, 出埋下一個POST都未見我之前果一個.

原帖由 veronna 於 10-5-6 13:21 發表

咁伯母依家係屋企有冇人照顧呀? 希望佢快d好返啦.

呢排成日都濕漉漉, 真係行步路都要慢d.

有心, 多謝晒!
咪我阿爸在家囉, 两個都係老人家, 沒辦法.

預祝各位靓媽咪母親節快樂先!

英式麵包布甸!! My favourite !!

原帖由 mansonwai 於 10-5-6 01:21 AM 發表
roecma

goodnight

我都要閃啦

應承左 manson 大少爺 2日啦
要整英式麵包布甸比佢做早餐

我家吓要開工去焗包啦  

希望整到啦 (因為無整過 )  ...

Veronna 憶子成狂既唔只你一個, 仲有我陪你…..

原帖由 veronna 於 10-5-6 09:09 AM 發表
攪到我都好想整早餐牛仔食添. 平時佢係度就買麵包俾佢算數, 依家唔係度又想整俾佢

我就黎憶子成狂架喇. 仲有兩日牛仔先返黎

真係唔好彩, 祝伯有早日康復, 可以建步如飛

原帖由 rfmc 於 10-5-6 11:21 AM 發表

我覺得真係好難HELP, 因為我個只都係咁.
我通常收工打電話給她, 叫她溫書做功課她就"唔唔...."咁, 但如果問她野, 她也是"唔唔...." 就知道她根本沒聽我講咩啦

大家真係要好小心家居安全啊! 特別老人 ...

我見唔到有update, 以為冇出到post 囖, 都話我係個心急人落….

原帖由 veronna 於 10-5-6 01:25 PM 發表

AI, 你呃POST牙? 一出出幾個........

我又呃一個先.....

最近BK唔知做咩, D POST成日出左要等一陣先會見到. 我有時用IPHONE仲慢, 出埋下一個POST都未見我之前果一個. ...

Elona,
唔使喊呀…有我陪你!
原帖由 Elona 於 10-5-6 12:28 發表
Mandy 你就好啦, 印象中我好似從未收過母親節禮物…

RoEcMa

呢點我都知
我個仔好鐘意我整野比佢食
仲鐘意佢林到食咩而我整到比佢食 tim

講真....
佢 6:15am 起身
如果煮湯粉烏冬之類又要預時間攤凍
即係要 4:45am 起身煮...

仲要 manson 生性準時起身有足夠時間食
唔係就求其 2啖就算

不過, 我真係支持唔到
4:45起身, 煮完當 5:15am 再去訓 (唔知可否即刻訓到)
之後又要 7:15am 起身整2個細既返學

我寧願 manson 食包算
唔係見佢食左 幾日包
而又有請求....
我都唔會整比佢食 :  
原帖由 RoEcMa 於 10-5-6 01:22 發表

Mandy,

我諗 manson 鍾意吃妳做的愛心早餐多D

ytpeople1

鬼咩...亞仔出到聲話想再食現成買既包:cry:
無計啦.

有時, 都要用呢 d 感動佢既行動黎 lum 吓佢

原帖由 ytpeople1 於 10-5-6 01:42 發表
Mandy,

你之前兩日失自由,今晚仲漏夜預備聽朝早餐,真係佩

服你喇!

嘩!你地咁多post....追C 我la....

1)  多謝各位祝母親節快樂.....大家咁話la....

2)  英式麵包布甸... 我上星期見到個食譜就好想整 但驚自己個爐太細整唔到 我上次整個日式芝士蛋糕..........失敗左,好硬 唔食得.........

3) yuk hei mum....唔好怒氣la.....男人係咁架la...

4) 我呢個禮拜好黑呀!炒比油"彈"親.........煲湯比湯"淥"親.....尋日坐mtr返屋企....就比扶手電梯"介"親...我依家無 la  la  多左條生命線係手掌 好痛呀!!

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

veronna

ok 啦....味道幾好可惜唔夠甜
我見佢要落 6湯匙糖
我覺得太多啦
所以落左 3匙咋

所以同出面黃色甜方包既甜度差不多

我問亞仔整成點
佢都話 ok...
我整左 6小片 (1開2)
manson 食左 3小片

我昨日死蠢...
應該先整焗麵包布甸先
但我去整左芝士火腿飛碟先 (比細佬&細妹早餐)
之後, 焗完布甸先煩緊要攤凍
因為驚com 蓋會有倒汗水
打開又驚有曱由
放出廳又驚 d 倉鼠毛飛落去
final 要呆等多半個鐘先有得訓

下次焗友大會都好呀
我屋企有2個焗爐 + 1個光波爐

原帖由 veronna 於 10-5-6 09:03 發表

整成點呀? 大少爺實好鍾意喇. 我牛仔都好鍾意麵包布丁架, 成日都要我留返d麵包皮整俾佢食.

不如下次有機會開個焗友大會囉? motherlau, tinetine焗野都 ...

veronna

哈哈...我係限 manson 時間 10分鐘內攪掂
唔係我就會熄熱水爐

原帖由 veronna 於 10-5-6 09:05 發表

牛仔有時沖涼都超耐架, 佢開成缸水係度潛水. 我成日都同佢講, 再係咁佢就要負責交煤氣費同水費.

ytpeople1

我都有用呢個方法
但都唔係叫獎勵

其實 manson 每日會有一定零用錢
因為唔想佢恨人地有 $$ 買野食 / 買野而無 $$

不過, 我地要佢有禮貌 & 係屋企有規矩先有全數
例如 : 每日 $10
放學無叫 : 媽咪我放學啦  (-$1)
食飯無叫 : 媽咪食飯 (-$1)
攪細佬妹喊 / 其他 (每項 - $1)

總之, 佢想攞足 每日 $10
就要有規有矩

原帖由 ytpeople1 於 10-5-6 11:54 發表
我用錢獎勵係加強佢動機,我女由小五開始,朝朝起身舖好床鋪,初初都係用錢獎勵訓練出架!不過陣講明獎佢三個月咋!

醒目開學勳章

原帖由 motherlau 於 10-5-6 21:23 發表
嘩!你地咁多post....追C 我la....

1)  多謝各位祝母親節快樂.....大家咁話la....

2)  英式麵包布甸... 我上星期見到個食譜就好想整 但驚自己個爐太細整唔到 我上次整個日式芝士蛋糕........ ...

日式芝士蛋糕? 呢個我曉喎, 你點整呀? 講黎聽下, 睇下邊度出錯.

醒目開學勳章

點介親架? 扶手電梯邊度可以介到
‹ 上一主題|下一主題