用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎新朋友加入 ! (Part 6) ...
樓主: Elona
go

快樂升中交流區 - 歡迎新朋友加入 ! (Part 6) [複製鏈接]

人要向好個方面諗....要有希望嗎?

同樣我當日都唔知幾時先會完...........但自己同自己講,只要問心無愧,第日佢地要點就點.....可是做就做哂!好唔好唔係我控制到.....補習唔代表成績會好左,要心態配合先得.........唔係就冇用,因為個細路都未ready.....

唔好做"常哦" 乜野都係講一兩次就算.......慢慢來la..

支持你呀!!

原帖由 yeegi 於 10-5-4 14:12 發表
Thanks all mothers.  系呢處可以發洩下確是樂事.    motherlau, 幾時可以天x, 就唔知等多久!!!

記得1st term 考試後, 有一次跟她等車回校, 後面跟著她的同學, 她們談及已派的成績, 大約都是有好有壞, 好彩都合格,  ...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

嘻!返左學就乜都唔記得la..太投入......
唔好唔開心 笑返.....

原帖由 veronna 於 10-5-4 13:14 發表
個臭豬, 我係出面幫佢攪咁多野, 佢居然尋晚冇打電話俾我.

諗同做兩回事...........

原帖由 樂樂 於 10-5-4 15:09 發表

MOTHERLAU

我覺得唔知係唔係女仔關係,你個女幾識諗囉,都好呀,佢肯自己去搵,我果個唔知佢想點,仲係傻下傻下.

唔好唔開心啦, 牛仔生平第一次享受自由, 自然係冇王管架啦, 調轉係我隻臭豬, 應該都係差唔多….

原帖由 veronna 於 10-5-4 01:14 PM 發表
個臭豬, 我係出面幫佢攪咁多野, 佢居然尋晚冇打電話俾我.
Tomorrow is better

yeegi 我都好明白你既心情, 而家正一係皇帝唔急太監急, 我囝囝表面都係對分數都係不在乎, 但以我既觀察, 佢心裡其實都希望有好成績, 奈何唔夠努力同認真…所以成績麻麻地….

你雖然好緊張囡囡既成績 , 但效果似唔乎係太理想,不如試吓轉吓其他方法… 而家做父母必需要有無限既愛心同耐性….我地支持你….繼續努力 !!

原帖由 yeegi 於 10-5-4 02:12 PM 發表
Thanks all mothers.  系呢處可以發洩下確是樂事.    motherlau, 幾時可以天x, 就唔知等多久!!!

記得1st term 考試後, 有一次跟她等車回校, 後面跟著她的同學, 她們談及已派的成績, 大約都是有好有壞, 好彩都合格,  ...
Tomorrow is better

多謝各位"歡迎"我 ^^

我阿女今年中1, 同樣問題多多, 日日新鮮.
我發現她剛開學好像好興奮, 交朋友讀書也OK. 但現在過左半學期, 她好像PIE晒, 成績唔在講, 連同學仔的電話都少好多. 剛同我講想轉校, 又喊

我都明呢個時期由小朋友轉少年, 心理情緒都會大上大落. 無奈不會做心理輔導, 唯有將話題轉輕鬆 :cry:

原帖由 樂樂 於 10-5-4 15:02 發表

可能佢功課忙唔記得左啦,

係呀,千奇唔好比ID正本佢帶呀,COPY 得架啦,
我大仔E + 會考緊先帶正本咋.

YES啊, 我也剛沒收左阿女張身分證, 比她猛問"點解?"
哈哈, 她大頭蝦慣, 試過連續唔見銀包 - -||

原帖由 motherlau 於 10-5-2 22:11 發表
我同我個fd都最鐘意咁教........責任一定比返佢地責 做人要分清楚是非嗎?唔好成日張d責任比左人地,就永遠唔關自己事.............

絕對同意, 但係我個只幾時先可以有少少責任心啊啊啊啊!!!

咁唔係講笑.........要認真處理一下....

方便講多d黎聽下......大家比d意見好bor....

原帖由 rfmc 於 10-5-4 17:02 發表

我發現她剛開學好像好興奮, 交朋友讀書也OK. 但現在過左半學期, 她好像PIE晒, 成績唔在講, 連同學仔的電話都少好多. 剛同我講想轉校, 又喊 ...

hi ,

我暫時都未比過呀女(F.1)自己keep身份證!
原帖由 rfmc 於 10-5-4 17:08 發表

YES啊, 我也剛沒收左阿女張身分證, 比她猛問"點解?"
哈哈, 她大頭蝦慣, 試過連續唔見銀包 - -||

你有冇問呀女想轉校原因啊?

我發現她剛開學好像好興奮, 交朋友讀書也OK. 但現在過左半學期, 她好像PIE晒, 成績唔在講, 連同學仔的電話都少好多. 剛同我講想轉校, 又喊 ...

醒目開學勳章

原帖由 yeegi 於 10-5-4 14:12 發表

BTW升中後第一次考試多數都係唔係幾好, 因為好多野都仲係適應緊, 牛仔第一次考試可以唔記得帶HEADSET, 成份卷零分.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

原帖由 ytpeople1 於 10-5-4 15:14 發表
veronna,

香港遺失證件有保險claim?
個plan幾多錢一年/1個月啊?
你有冇向八達通發card公司報失八達通啊?佢地會比番餘額你架!

係我既家居保黎架. 我同個鐘點買勞保既時候, 保險公司SELL我買家居保, 一齊買會抵D. 咪買左囉, 兩個保險加埋108蚊一個月. 我都係記得早排自由果邊講過家居保原來好多野都包. 好深刻印象佢地話連打GOLF一捍入洞(傳統要萬歲, 請在場所有人飲野.)都係意外 , 都可以CLAIM你個萬歲D錢. 所以咪打去問下囉, 點知佢話可以CLAIM返D補領證件費用.

醒目開學勳章

原帖由 motherlau 於 10-5-4 15:45 發表
唔好做"常哦" 乜野都係講一兩次就算.......慢慢來la..

支持你呀!!

唔係既話佢地會開啟""阿媽一講野, 耳朵自動關閉""功能.

醒目開學勳章

原帖由 motherlau 於 10-5-4 15:47 發表
嘻!返左學就乜都唔記得la..太投入......
唔好唔開心 笑返.....

好想快D到六月尾呀, 到時就可以日日見到佢喇.

醒目開學勳章

會唔會同同學仔哎左交呀?

veronna 岩我呀!!我大小姐成日唔見野 等我幫補下都好........

原帖由 veronna 於 10-5-4 19:57 發表

係我既家居保黎架. 我同個鐘點買勞保既時候, 保險公司SELL我買家居保, 一齊買會抵D. 咪買左囉, 兩個保險加埋108蚊一個月. 我都係記得早排自由果邊講過家居保原來好多野都包. 好深刻印象佢地話連打GOLF一捍入洞(傳 ...

嘩!呢個功能"正"呀!!

原帖由 veronna 於 10-5-4 20:02 發表

唔係既話佢地會開啟""阿媽一講野, 耳朵自動關閉""功能.

就快到la......放心放心

原帖由 veronna 於 10-5-4 20:05 發表

好想快D到六月尾呀, 到時就可以日日見到佢喇.

原來家居保連街唔見證件都可以claim返咁好!
原帖由 veronna 於 10-5-4 19:57 發表

係我既家居保黎架. 我同個鐘點買勞保既時候, 保險公司SELL我買家居保, 一齊買會抵D. 咪買左囉, 兩個保險加埋108蚊一個月. 我都係記得早排自由果邊講過家居保原來好多野都包. 好深刻印象佢地話連打GOLF一捍入洞(傳 ...
‹ 上一主題|下一主題