用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎新朋友加入 ! (Part 6) ...
樓主: Elona
go

快樂升中交流區 - 歡迎新朋友加入 ! (Part 6) [複製鏈接]

歡迎 !   

你嗰位係囝囝定囡囡呀 ??

原帖由 rfmc 於 10-5-3 03:01 PM 發表
Hello, 各位, 我呢個"新"人入來8下先. :)
Tomorrow is better

醒目開學勳章

hi,

welcome!!

yuk hei mum
原帖由 rfmc 於 10-5-3 15:01 發表

Thank!!

原帖由 IVANYOYOMA 於 10-5-2 22:45 發表

祝大小姐,成心所願 ! Good  night!!
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

Hi yeegi....

其實個個都怒氣架 不過我地係呢到大家互相鼓勵下,過左到氣咪算law.........你都係呀

回想呀女小學到初中都同你講既差唔多日日吵吵鬧鬧 都唔知 幾多次,想搵人傾 但...........真係好辛苦先過去 依家總算ok  la....

努力呀!!明天會更好

原帖由 yeegi 於 10-5-3 11:54 發表
見到個主題, 有感而發, 借位發洩下.  自亞囡升了中一, 都未快樂過, 每日都為了她的學業, 態度大吵大閙, 星六同亞囡溫習UT, 又難逃命運, 還要比上某層閙我糟, 唔好發癲 ---> 好瘀   

一直想放手, 但你見佢1st  ...

食得唔好"side"

原帖由 ytpeople1 於 10-5-3 01:28 發表
化腐朽為神奇啊!  

Hi rfmc,

要"新"心都入埋黎8先得 我地實左太多野8 la .....

原帖由 rfmc 於 10-5-3 15:01 發表

嘻!簡單la.....只要張d野改過又長又好聽既名.. 咁就變得好好食架 la........

原帖由 rfmc 於 10-5-3 15:07 發表

嘩, 多謝你的煮野IDEA, 雖然未必有能力跟!

醒目開學勳章

愈來愈多人喇.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

尋日好驚驚呀

咁大個女, 第一次自己一個人踏日差館.終於都幫牛仔攪好d報失同補領. 剩返id card咋. 攪好晒就可以claim保險喇. 唔知d cash同八達嘟既餘額有冇得claim呢? 希望可以claim齊啦.

今次攞完id, 幾大都沒收左佢, 唔會俾正本佢拎, 印張copy俾佢算.

醒目開學勳章

個臭豬, 我係出面幫佢攪咁多野, 佢居然尋晚冇打電話俾我.

Thanks all mothers.  系呢處可以發洩下確是樂事.    motherlau, 幾時可以天x, 就唔知等多久!!!

記得1st term 考試後, 有一次跟她等車回校, 後面跟著她的同學, 她們談及已派的成績, 大約都是有好有壞, 好彩都合格, 有D 還7X 彧 8X,  當時亞囡沒回應, 我就有D 唔自在, 成績當時未派曬, 但已知紅了一半.  當晚回家, 我問亞囡對同學的談話, 她的成績有何看法, 她回答是無感覺, 要時間適應S1, 唔合格沒有什麼, veronna 你話佢點睇自己第一次既考試成績?  其實唔好唔緊要, 要有心追上去, 做亞媽的一定幫.

佢讀的中學並非名校, 中學的課目確比小學多, 但 S1內容多環繞小六的知識, 把他細分了, 加強了,  小學背下書, 成績應沒問題, 但中學既然範疇多了, 複雜了, 就不能單靠背誦, 要耐心點消化內容, 考試或日後才可輕易運用出來.  我想亞囡停留在小學模式,唔想改變, 要變就會有好多工作.  我越要她應該什樣做, 她就越抗拒.  Elona, 我少不免已破壞了我倆之間既感情!  什麼算了!

yeegi,

歡迎你入傾計啊!

你有幾多個仔女啊?
d細路係有時咁架喇…你叫佢行東,佢就要行西。你呀女未升中前,你同佢有冇計傾架?

原帖由 yeegi 於 10-5-4 14:12 發表
我越要她應該什樣做, 她就越抗拒.  Elona, 我少不免已破壞了我倆之間既感情!  什麼算了!

原帖由 yeegi 於 10-5-4 14:12 發表
Thanks all mothers.  系呢處可以發洩下確是樂事.    motherlau, 幾時可以天x, 就唔知等多久!!!

記得1st term 考試後, 有一次跟她等車回校, 後面跟著她的同學, 她們談及已派的成績, 大約都是有好有壞, 好彩都合格,  ...

yeegi

我細仔都係中一, 開學以來,每次考試測驗都有幾科唔合格,可能我要求唔高啦,我見佢唔係包尾都算啦,我最怕佢包尾唔冇心機咋,全級180人佢排120左右,
我e + 同佢講緊數叫佢補習,希望佢肯去補習啦.

原帖由 veronna 於 10-5-4 13:14 發表
個臭豬, 我係出面幫佢攪咁多野, 佢居然尋晚冇打電話俾我.

可能佢功課忙唔記得左啦,

係呀,千奇唔好比ID正本佢帶呀,COPY 得架啦,
我大仔E + 會考緊先帶正本咋.

樂樂

請 睇 pm!(有兩個)
原帖由 樂樂 於 10-5-4 14:58 發表

yeegi

我細仔都係中一, 開學以來,每次考試測驗都有幾科唔合格,可能我要求唔高啦,我見佢唔係包尾都算啦,我最怕佢包尾唔冇心機咋,全級180人佢排120左右,
我e + 同佢講緊數叫佢補習,希望佢肯去補習啦. ...

原帖由 motherlau 於 10-5-2 21:17 發表
樂樂,

呀女話會搵 summer job,但未知搵唔搵到........搵唔到就會返中心幫手, but no pay .........

其實佢舊年 summer 因為整見左契媽部相機 ,佢唔第一次架la,契媽要佢搵 part time 做,搵:mone ...

MOTHERLAU

我覺得唔知係唔係女仔關係,你個女幾識諗囉,都好呀,佢肯自己去搵,我果個唔知佢想點,仲係傻下傻下.

veronna,

香港遺失證件有保險claim?
個plan幾多錢一年/1個月啊?
你有冇向八達通發card公司報失八達通啊?佢地會比番餘額你架!
原帖由 veronna 於 10-5-4 13:12 發表
尋日好驚驚呀

咁大個女, 第一次自己一個人踏日差館.終於都幫牛仔攪好d報失同補領. 剩返id card咋. 攪好晒就可以claim保險喇. 唔知d cash同八達嘟既餘額有冇得claim呢? 希望可以claim齊啦.

今次攞完id,  ...

原帖由 RoEcMa 於 10-5-1 01:07 發表
樂樂,
唉……邊有咁多暑期工做呵!
阿仔考完試我會安排他去做義工可以接觸下出面既社會.
我又放咗聲氣睇下有冇公司需要D助手做下野(唔係淨出街), 係唔收人工個種都想阿仔去見識吓.

去做m ...

roecma

你地d 工作見識會多d ,我都認同你講法,
有咩路數,義工又好,咩都好,總之有野學得架啦,
可唔可以報下料,

原帖由 veronna 於 10-5-4 13:06 發表
愈來愈多人喇.

唔洗驚.......大個女la.....

有保險claim 都冇咁溶.......

原帖由 veronna 於 10-5-4 13:12 發表
尋日好驚驚呀

今次攞完id,  ...

‹ 上一主題|下一主題