用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 名校中等生, 次一級學校則名列前茅?
go

名校中等生, 次一級學校則名列前茅?

聽好多人講,小朋友讀名校時, 成績一般或不合格, 但轉到其他次一級的學校, 則名列前茅。是否真的?

但次一級的學校, 其升學出路是否會比名校弱?作為家長, 你會怎樣為小孩子選擇?

我朋友個囡在 A 小學全級考第四, 朋友講, 她囡囡在補習社做過 隣近 B 小學的舊考卷, 結果科科只得8X 分, 如果她的囡囡轉到 B 校, 一定不會考到頭十名。

我親戚為要小朋友拾回自信, 轉到一間較差較淺小學, 結果班中排名中間。

原帖由 dixon24861 於 10-4-30 10:08 發表
聽好多人講,小朋友讀名校時, 成績一般或不合格, 但轉到其他次一級的學校, 則名列前茅。是否真的?

醒目開學勳章

就好似在A校 1-100名都是 BAND ONE生,
而B校 只有 1-20才名是 BAND ONE一樣

醒目開學勳章

就好似A校 1-100名是BAND ONE 生,而B校只有1-20名是BAND ONE一樣吧

情況就等於一個四或五年級生走去考三年級的卷.

原帖由 beywat496 於 10-4-30 10:15 發表
我朋友個囡在 A 小學全級考第四, 朋友講, 她囡囡在補習社做過 隣近 B 小學的舊考卷, 結果科科只得8X 分, 如果她的囡囡轉到 B 校, 一定不會考到頭十名。

我親戚為要小朋友拾回自信, 轉到一間較差較淺小學, 結果班中 ...
無知是福

也有可能間間學校教的內容有快慢或唔同教科書.
如果小朋友有好的學習能力,去到B校,適應咗該校既教學模式,
話唔定都可以名列前茅.
原帖由 beywat496 於 10-4-30 10:15 發表

我親戚為要小朋友拾回自信, 轉到一間較差較淺小學, 結果班中 ...

醒目開學勳章

簽名被屏蔽