用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田選校問題
樓主: joannayyc
go

沙田選校問題 [複製鏈接]

原帖由 pineapple0983 於 10-5-7 10:11 發表

你可唔可以講多少少 KCC 有乜好呀?

你咁講, 好似唔同意我的講法, 是否對KCC有什麼看法,不妨直說,指教一下。

之前我都講過,我Like LMC & PYC, But 亞仔唔贊成,佢話唔想咁辛苦,學牛咪咪所講,佢才是用家,我會尊重佢的意願,咁咪聽佢話選了KCC law     

原帖由 joannayyc 於 10-5-7 00:35 發表

係呀,佢都係数學小老師來的,不過不是比賽組,而鋼琴7級,校際比賽四,五年班時曾囉第1及第2,电腦3D動畫比賽又代表學校取了苐二名,佢的成績中、英、數、常,都囉A,但又不算最特出那些。佢課外活動就好多,都係周身刀無張 ...

照這樣看來,自行一定已經收了,希望培英收你在先,咁咪唔駛煩,不過你大抽獎點排位??   

原帖由 正能量 於 10-5-8 16:05 發表

你咁講, 好似唔同意我的講法, 是否對KCC有什麼看法,不妨直說,指教一下。

之前我都講過,我Like LMC & PYC, But 亞仔唔贊成,佢話唔想咁辛苦,學牛咪咪所講,佢才是用家,我會尊重佢的意願,咁咪聽佢話選了KCC law      ...

唔係呀,可能我問得唔好啦;我去過KCC,亦見過個副校,可能我唔識欣賞,或者時間太短啦;所以希望由你個角度認識多D厘間學校之嘛;我一D都冇唔Like KCC架。

其實小朋友意願都好緊要, 我今日問亞女辛吾辛苦, 佢話OK, 辛苦都係自己鍾意WO, 只要都係BANL 1, 排位前同後差少少, 都係俾返小朋友CHOICE好D,
原帖由 pineapple0983 於 10-5-8 19:01 發表

唔係呀,可能我問得唔好啦;我去過KCC,亦見過個副校,可能我唔識欣賞,或者時間太短啦;所以希望由你個角度認識多D厘間學校之嘛;我一D都冇唔Like KCC架。 ...

原帖由 pineapple0983 於 10-5-8 19:01 發表

唔係呀,可能我問得唔好啦;我去過KCC,亦見過個副校,可能我唔識欣賞,或者時間太短啦;所以希望由你個角度認識多D厘間學校之嘛;我一D都冇唔Like KCC架。 ...

我同阿仔去過kcc幾次,次次都見到正校長,(反而唔知邊個係副校),正校長仲同我地握過好多次手。感覺上,佢係一個好nice,好開明同全無架子的校長。我地參觀過學校同睇過學生0既英語話劇和舞蹈,學校0既活動好多元化,再加上係普通話教學,真的不失為一間好學校。
 只係略嫌校舍有d舊而已

原帖由 牛咪咪 於 10-5-8 23:46 發表
其實小朋友意願都好緊要, 我今日問亞女辛吾辛苦, 佢話OK, 辛苦都係自己鍾意WO, 只要都係BANL 1, 排位前同後差少少, 都係俾返小朋友CHOICE好D,   

所以結果我都係choice左kcc,我只係唔想阿仔唔開心,希望佢0既中學生涯能夠愉快學習,更希望佢明白媽咪的心意。

回覆 1# 正能量 的文章

吾緊要啦, 校舍一般都係舊d, 不過最緊要係軟件呀ma, 係咪, 祝您以願如賞

我小朋友學校分析選培英及沙崇做第二及三志願而中的機會很微, 若果你第一志願唔得, 好大機會落到第四或五志願嗃 ! 不過以你小朋友成績, 好可能自行都已經入咗

原帖由 joannayyc 於 10-5-10 21:17 發表

派位大抽獎

我打算
1 呂明才 2 培英 3 沙崇 4蘇浙 5 林漢光 6 聖心 7 鄭榮之
8 郭得勝

這樣安排危險嗎?
其實都唔知有危險冇揀錯,請指教,因為我唔熟沙田D學校 ...

原帖由 claudiaho 於 10-5-11 09:32 發表
我小朋友學校分析選培英及沙崇做第二及三志願而中的機會很微, 若果你第一志願唔得, 好大機會落到第四或五志願嗃 ! 不過以你小朋友成績, 好可能自行都已經入咗

...

同意。
如果係Band1頭填e份嘢只係循例動作,係自行好大機會已經收左;但係如果係Band1 中/尾而自行又冇收嘅話,咁填法如果隨機冧把唔靚我估一係LMC,一係LHK同IHMC。

原帖由 牛咪咪 於 10-5-10 08:38 發表
吾緊要啦, 校舍一般都係舊d, 不過最緊要係軟件呀ma, 係咪, 祝您以願如賞

多謝你0既祝福,希望7月6日有好消息話比你知,餘下0既時間會同阿仔作最後衝刺!!!(期終考試),所以不會經常在這裹出現,有時間再傾過la。

原帖由 joannayyc 於 10-5-10 21:17 發表

派位大抽獎

我打算
1 呂明才 2 培英 3 沙崇 4蘇浙 5 林漢光 6 聖心 7 鄭榮之
8 郭得勝

這樣安排危險嗎?
其實都唔知有危險冇揀錯,請指教,因為我唔熟沙田D學校 ...

乜你仲未交表格咩?5月頭應該已經交哂。乜你唔係一心諗住考培英咩,點解又會擺左呂明才第一?早知如此,你應該自行時去考,以你0既成績好大機會收。

聽說昨晚0既新聞報導,有講kcc 申請撥款投放資源在英文科,如果申請到就好l啦!今天的東方日報亦都咁啱介紹這間學校,看來他們的中學生活真係多姿多采,我相信我地冇選錯掛!
   你知道咁多中學資料,有冇D可以報導下,因為我昨晚冇睇電視。

原帖由 正能量 於 10-5-11 23:09 發表

聽說昨晚0既新聞報導,有講kcc 申請撥款投放資源在英文科,如果申請到就好l啦!今天的東方日報亦都咁啱介紹這間學校,看來他們的中學生活真係多姿多采,我相信我地冇選錯掛!
   你知道咁多中學資料,有冇D可以報導下,因為我昨 ...

我唔係好明呀,點解佢哋要再"投放"資源落英文科度?同埋凈係英文科咋?我凈知將來OLE度D中學會駛好多錢咋。
我搵唔到段新聞呀。

睇情況,如果不幸培英唔收,咁王肇枝都一定已經收左,咁唯有盡最後努力去叩門,機會我諗都有0既,Don' t Give Up!

原帖由 pineapple0983 於 10-5-12 11:55 發表

我唔係好明呀,點解佢哋要再"投放"資源落英文科度?同埋凈係英文科咋?我凈知將來OLE度D中學會駛好多錢咋。
我搵唔到段新聞呀。

其實我都冇睇到,我都係聽同事講,kcc係其中一間學校向政府申請一百萬,加強對學生0既培訓(英文科),我都好努力嘗試搵報紙,但係都係搵唔到,我好多同事都睇到電視,仲話kcc正啊!

原帖由 正能量 於 10-5-12 22:34 發表

其實我都冇睇到,我都係聽同事講,kcc係其中一間學校向政府申請一百萬,加強對學生0既培訓(英文科),我都好努力嘗試搵報紙,但係都係搵唔到,我好多同事都睇到電視,仲話kcc正啊! ...

其實最重要係自已覺得舒服,人地點講唔駛咁介懷。

My son got around 30 /140 and the teacher said he is in the middle of Band One or a bit above of it.
We have applied STMC and LKM.
Any Comments on this?
Thanks!!!
‹ 上一主題|下一主題