用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田選校問題
go

沙田選校問題 [複製鏈接]

1    0    0    0

ok, 呢個choice無問題, very good

原帖由 joannayyc 於 10-4-29 22:30 發表

我打算
1 呂明才 2 培英 3 沙崇 4蘇浙 5 林漢光 6 聖心 7 郭得勝 8 鄭榮之

沙崇排第三會浪費機會.

我會咁排:  
1 呂明才 2 培英 3蘇浙(或者林裘謀) 4 林漢光  5聖心 6郭得勝 7鄭榮之

不過你仔仔屬BAND 1 頭至中, 自行培英可能收咗.

請問你小朋友讀那間小學 ?

我覺得你自行收生揀了王肇枝有小小失策, 因為睇排位你小朋友好大機會係Band 1 頭, 無需要揀王肇枝, 該校有退步的跡像, 中二就有放牛班, 會好大機會收你個仔, 北區跨區大埔嘅學生唔揀柏雨及MST的話, 都揀恩主教少揀王肇枝 。

如果自行比人收咗就無得大抽獎, 希望培英收你個仔先 (假設小朋友係自行收生嘅第一志願)

原帖由 joannayyc 於 10-4-29 22:30 發表
想請教你意見

小兒成績BAND 1 頭至中, 學校在粉嶺區,三次呈分試後全級28/149,36/149,19/149,自行分配時保守選了培英和王肇枝,但現以(住址網) 沙田網 參加統一派位大抽獎,而且又是跟隨機编号,是否可進取些?

我打算 ...

牛咪咪

我記得你, 你囡囡是讀培英,(因我一直有留意沙田中學家長留言) 想請教一班有多少個女生, 聽說女生比例佔多數, 因我在比較蘇浙和培英, 我幫仔仔自行選了蘇浙, 現在十五十六, 想問你意見, 2間學校的校風如何, 為何每年都是培英報讀的人數比較多,煩請各家長俾意見!! 另呂中是否真的如想像中程度深和很谷學生, 請如有呂中家長俾意見, 謝謝

介唔介意講小朋友讀邊間小學?因為要留意在Fanling band 1, 來到沙田有機會降band, 咁分分鐘連叩門都唔收, 所以一定要清楚自己的banding

回覆 5# 正能量 的文章

我個女個班20女18男, band 1中學d家長都係話女多男少, 因為女仔發肓得快d, 男仔有d係小學未開腦wo, kcc 同pyc校風都ok, 差吾多, kcc就重普通話多d, 但係當年亞女超like培英, 而家都仲係, 所以佢係用家, 最緊要佢讀得投入, 成績係40/200到, 初初升中真係好辛苦, 目佢做功課到12:00幾, 而家好好多啦, 希望以上資料可以幚到您啦

原帖由 牛咪咪 於 10-5-4 08:45 發表
我個女個班20女18男, band 1中學d家長都係話女多男少, 因為女仔發肓得快d, 男仔有d係小學未開腦wo, kcc 同pyc校風都ok, 差吾多, kcc就重普通話多d, 但係當年亞女超like培英, 而家都仲係, 所以佢係用家, 最緊要佢讀得 ...

小學D女仔成績多數好過D男仔,可能係D男仔多數鐘意玩卦;所以D中學係自行、叩門度都會收番多D男仔,平衡番個比例;一上到中學,D男仔一開竅,係理科科目度,D女仔會落後D架。

牛咪咪

謝謝你的資料, 很有用, 但我再想問PYC有沒有精英班,程度是否深??
我始終不明白PYC & KCC 都是BAND 1 英中, 位置又在隔鄰, 為什麼PYC 好像遠比KCC受歡迎, 也很小家長提及, 有朋友說KCC 校風
麻麻,令我有點担心,牛咪咪你是否經常出入禾輋,有沒有見到不乖的學生??  

PYC沒有精英班, 但係F.1的普通話班即係精英班, 有兩班小人D, 輔導班希望照顧得好D, KCC我有朋友個D小朋友係到讀, 都讀得好開心呀, 每間學校都有FANS的, 禾輋係老人村, 吾會好複雜, 我都有時接佢放學同食LUNCH, 吾好甘擔心心, 每間學校都有好同吾好學生的, 自己留意多D自己小朋友加以輔導下, 中學要溝通下, 關係會好D, 我都學緊, 有問題再搵我呀
原帖由 正能量 於 10-5-4 21:21 發表
牛咪咪

謝謝你的資料, 很有用, 但我再想問PYC有沒有精英班,程度是否深??
我始終不明白PYC & KCC 都是BAND 1 英中, 位置又在隔鄰, 為什麼PYC 好像遠比KCC受歡迎, 也很小家長提及, 有朋友說KCC 校風
麻麻,令我有點担心 ...

回覆 11# 牛咪咪 的文章

普通話班是否每級得1班?
輔導班又是否每級2班?
課程深不深?你囡囡要不要補習?
不過佢都好叻女, 好多初中生因為不適應, 成績會大倒退, 考全級40, 真的不錯呀!!
佢有無參加學校的課外活動??
課外活動是否多選擇??
唔好意思, 好多問題‧

粉嶺嘉福荣真小學是粉嶺不錯的小學, 我記得好幾年前, 出過一個奧數比賽冠軍。
你孩子除了成績外, 有沒有其他突出表現?否則培英唔收, 真係好大機會王收了

回覆 14# 正能量 的文章

To: 正能量

What are the choices of your 自行 for your son?

回覆 15# RS 的文章

KCC. This is my son's choice.
As I like LMC , PYC & TTS most.
But after we visit KCC for several time, I also think that this is really a good school.

原帖由 正能量 於 10-5-6 20:19 發表
KCC. This is my son's choice.
As I like LMC , PYC & TTS most.
But after we visit KCC for several time, I also think that this is really a good school.

你可唔可以講多少少 KCC 有乜好呀?

沙崇其實真係間好學校
入面有好多支援, 拔尖班+補底班...
對該年公開考試既學生支援充足

BTW, 學校年尾就搬去新校舍啦

原帖由 正能量 於 10-5-5 22:39 發表
普通話班是否每級得1班?今年係, 要睇多吾多小朋友CHOICE
輔導班又是否每級2班?YES
課程深不深?你囡囡要不要補習?都OK, 無補習住
不過佢都好叻女, 好多初中生因為不適應, 成績會大倒退, 考全級40, 真的不錯呀!!
佢有無參加學校的課外活動??有, 女子籃球
課外活動是否多選擇??都係好多,
唔好 ...
家政都好鍾意
‹ 上一主題|下一主題