用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒的情緒問題
go

資優兒的情緒問題 [複製鏈接]

我呀女的情緒好敏感,平時情緒好似好穩定,但一有事就經常會為左好少事就狂哭,以前以為佢係任性,經測試後原來佢係資優,幫佢做test既兒童心理學家話好多資優兒都有情緒敏感問題。

一來我唔識處理佢既情緒,二來呢個問題令佢交友有困難,我可以點做黎幫佢呢?有乜野機構或者課程我可以尋求協助?

唔該哂咁多位。
   1    0    0    0

回覆 1# mother904 的文章

有無資優兒verbal,non-verbal part是有差別的??
e.g.verbal part: 130 or above
non-verbal part: 120-129
我女兒在保良局做評估,HOW ABOUTYOU?
EP話這些小孩有些問題, 大些會好的,但可找職業治療師,或參加小組訓練,我女兒參加了一些課程,我覺得不錯,你可給多些資料給機構,看那兒適合好

我女兒便是這類,verbal part:144, non-verbal part:125,我是在私人兒童心理學家那裡做test的。

因為她比同齡兒童成熟,所以成日都和同學不太合得來,職業治療有用嗎?據我理解,職業治療不是治療手腳不協調或空間感不足之類的身體問題嗎?

不是的,情緒上問題,會影響日常社交和將來的生活(如找專業的可根據她的問題要給她REPORT看)了解多些才可對症下藥,我女兒現在有訓練上,你可給我電話,說詳情

回覆 1# paulineL 的文章

因這次評估,我了解女兒多些,她7ages,我想認識多些這樣的孩子,并為她找新的學校

paulineL,

請問你的小朋友在那裡接受訓練?

原帖由 mother904 於 10-4-29 14:18 發表
paulineL,

請問你的小朋友在那裡接受訓練?

保良局,私人開設(職業治療),聖雅閣,聖基道也有
所以我好想認識多些這類型小孩,而且我女兒1月做評估後,我一直也有和我的EP聯絡,再商討情況,她有跟進和給我意見,即使是我找學校的事,她真的很好!幫助我的問題

我個仔(8歲)都有情緒問題, 佢就係好易激動, 為小小事就會發癲 (人地笑佢, 用言語激佢, 應承左佢又唔做等等), 同同年齡既小朋友相處有困難.

參加過小童群益會課程, 不過都唔係太岩. 社工&老師既意見都係比多d機會佢學習同人相處, 只有在真實既情景下, 佢先至真正"學習"到. 一年來, 每次佢同人有衝突後, 都針對性教佢點下次點樣處理, 雖然慢, 但佢都進步左好多. 我好想認識多些這類型小孩. 大家多d交流下.
[url=http://www.TickerFactory.com/]

小新

我仔仔係學校都有同樣情況, 係佢言語表達慢, 唔識同人去拗, 只要每次都不是同樣的錯便有進步, 學校亦體諒. 最近和老師相討, 因為很多時候同組員意見不合而有磨擦. 所以我們建議用九型人格方式. 將他和同類性格的人同一組. 初試一個星期效果唔錯.

原帖由 小新媽媽 於 10-5-3 10:59 發表
我個仔(8歲)都有情緒問題, 佢就係好易激動, 為小小事就會發癲 (人地笑佢, 用言語激佢, 應承左佢又唔做等等), 同同年齡既小朋友相處有困難.

參加過小童群益會課程, 不過都唔係太岩. 社工&老師既意見都係 ...

wawa,可否講多些,我知道九型人格的理論,但如何應用來教導小孩子的情緒問題?

如果係相同性格的人, 爭執會小些, 你可以同你小朋友分析,父母那一方的共同點比較多, 相處一定會好. E.g. 一個完美主意的人, 同一個不完美主意, 往往會有衝突的.

原帖由 mother904 於 10-5-3 14:48 發表
wawa,可否講多些,我知道九型人格的理論,但如何應用來教導小孩子的情緒問題?

原帖由 小新媽媽 於 10-5-3 10:59 發表

參加過小童群益會課程, 不過都唔係太岩. 社工&老師既意見都係 ...

係呀,我覺得好多標榜訓練EQ、資優兒童情緒既課程,上完都冇乜實際幫助,講到尾都係要靠自己~~~

原帖由 wawa 於 10-5-3 15:32 發表
如果係相同性格的人, 爭執會小些, 你可以同你小朋友分析,父母那一方的共同點比較多, 相處一定會好. E.g. 一個完美主意的人, 同一個不完美主意, 往往會有衝突的.

...

但係佢係學校同小朋友相處,又點先知邊個同佢性格近似,小朋友唔識分析架~~~~?

在學校老師分組時可以幫到手的. 因為資優兒,在同班可以相處的人唔會多, 所以我同老師講, 唔好迫佢, 只要佢唔好再比其他人影響到佢既情緒,同學又可以安靜上課就可以.
投訴只會影響大家的關係, 找個解決的方法是最重要的.

原帖由 mother904 於 10-5-3 15:35 發表

但係佢係學校同小朋友相處,又點先知邊個同佢性格近似,小朋友唔識分析架~~~~?

想問下各位,我有個朋友個仔4yrs.各方面都很叻,有可能是資優,父母無帶佢去chech,但佢有很多資優兒的特質,其中就是情緒問題,很小事都會狂喊,狂叫,亂走,我好多機會帶我個仔(2yrs)同佢地一齊玩,常會見到佢失控,我個仔見到佢咁樣當然唔知點算,但佢平時靜下來又變回一個乖的小朋友.請問我們這些在身邊的朋友有什麼可以做?應該如何反應?或幫到這些小朋友?

原帖由 mother904 於 10-5-3 15:35 發表

我就係先問下囝囝有邊個同學同佢傾得埋d, 再同學校訓導主任溝通, 訓導主任幫手約埋果幾個同學仔一齊玩, 等囝囝識多d朋友, 學下點樣同人相處.

依家囝囝基本上有幾個岩玩既朋友仔, 就唔需要訓導主任幫忙. 同學校溝通多d, 抽時間同老師見面傾下. 學校既體諒同幫助真係好緊要.

當初囝囝因為唔識交朋友, 答訓導主任佢唔需要朋友, 自己一個人就得, 聽見真係好心痛.

[url=http://www.TickerFactory.com/]

原帖由 wan_sosin 於 10-5-4 11:34 發表
想問下各位,我有個朋友個仔4yrs.各方面都很叻,有可能是資優,父母無帶佢去chech,但佢有很多資優兒的特質,其中就是情緒問題,很小事都會狂喊,狂叫,亂走,我好多機會帶我個仔(2yrs)同佢地一齊玩,常會見到佢失控,我個仔見 ...

wan_sosin,

你好呀~ 我囡囡今年3歲半, 佢都有你囝囝既情況出現~
(很小事都會狂喊,狂叫,亂走, 同小朋友一齊玩,常會見到佢失控, 平靜下來又變返一個乖女兒) <---一模一樣

所以我都好頭痛~ 唉~~

唔好意思,其實唔係我個仔,係我朋友個仔,因為我地時時見,所以我好見到朋友個仔的情況,其實我地身邊的人都會覺得頭痛,所以都想知多D如何同這些小朋友相處,不過我見我朋友兩公婆其實已能很冷靜去處理,佢地會等個仔冷靜左再同返佢傾,話返比佢知佢自己錯了什麼.

原帖由 YML 於 10-5-5 09:45 發表

wan_sosin,

你好呀~ 我囡囡今年3歲半, 佢都有你囝囝既情況出現~
(很小事都會狂喊,狂叫,亂走, 同小朋友一齊玩,常會見到佢失控, 平靜下來又變返一個乖女兒)  ...

原帖由 wan_sosin 於 10-5-5 12:04 發表
唔好意思,其實唔係我個仔,係我朋友個仔,因為我地時時見,所以我好見到朋友個仔的情況,其實我地身邊的人都會覺得頭痛,所以都想知多D如何同這些小朋友相處,不過我見我朋友兩公婆其實已能很冷靜去處理,佢地會等個仔冷靜 ...

SORRY, 真係唔好意思, 誤會左你係囝囝添~
我都比佢攪到我亂晒大龍~
我都覺得, 佢地係受軟唔受硬...因我噚晚試左打佢 ....佢情緒反而仲差左...連掂都唔比我掂佢, 真係好硬頸~
所以今晚我要出去買d 貼紙同印仔....諗住同佢行一個"獎勵計劃"...一星期完成晒就有小禮物 / 去佢想去既地方玩~ 咩都要試下....搵方法去令佢情緒好d ~

好欣賞你們這些母親的努力,教小朋友真係試盡一切方法.我都好佩服我那個朋友.很高EQ.

原帖由 YML 於 10-5-5 13:19 發表

SORRY, 真係唔好意思, 誤會左你係囝囝添~
我都比佢攪到我亂晒大龍~
我都覺得, 佢地係受軟唔受硬...因我噚晚試左打佢 ....佢情緒反而仲差左...連掂都唔比我掂佢, 真係好硬頸~
所以今晚我要出去買d 貼紙同印仔....諗 ...
‹ 上一主題|下一主題