用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2010年決定讀九龍塘方方樂趣N1班的朋友,入黎傾下! ...
樓主: winwinchu
go

2010年決定讀九龍塘方方樂趣N1班的朋友,入黎傾下! [複製鏈接]

I have called funful today to change the time, but the staff says that the time is fixed and cannot change it.  My daughter can only go to school during the 2nd week of Sep (as she is 0809 bb), I think the parents cannot join the class with them...

唉!  好擔心囝囝到時唔適應。

原帖由 薇薇細語 於 10-5-11 22:36 發表
hi fishballbaby,
我都想早少少做, 明天打去問下可唔可以轉時間.
我問了8月10日開學, 返一個鐘, 頭兩日可以家長配, 第三日要自己返兩個鐘, 希望囡囡唔會哭啦.

...

我路過,旨在分享一下。
我囡囡正讀PN國際班,由上年8月開學一直到現在,佢好鍾意返學,而且一直在進步~
學校的老師同嬸嬸都好有愛心,而校車姨姨都好好,所以唔駛太担心。我囡囡都係兩歲返學,自已揍咗幾日就搭校車(囡囡叫B車),完全無問題!
見到你嘅留言,令我諗起一年前嘅自已,時間真係過得快~
希望你哋嘅仔囡都可以响方方有個快樂的幼稚園生活!

hi, joyce,
  很開心你的分享,我都替你女女開心,因為我們家長無特別要求,就是小孩子開心,健康和每日在進步,我從你的分享中,感到方方都是幾關心細路的. 你K1仲讀嗎?

原帖由 joyce1024 於 10-5-12 17:46 發表
我路過,旨在分享一下。
我囡囡正讀PN國際班,由上年8月開學一直到現在,佢好鍾意返學,而且一直在進步~
學校的老師同嬸嬸都好有愛心,而校車姨姨都好好,所以唔駛太担心。我囡囡都係兩歲返學,自已揍咗幾日就搭校車(囡囡叫B車),完全無 ...

看見咁多係方方讀緊嘅小朋友都咁開心同咁喜歡返學, 我就放心晒啦.

我的信件寄失了, 好在方方今日打了比我, 我5月29日的時間係早日8:30, 如果時間夾, 大家可以到時相認下先呀.

hi fishballbaby,

5月29日見啦, 今日唔該晒呀.

hi 薇薇細語

你有沒有參加6月的2歲生日party呀

Thanks for your sharing. Would you child cry during the 1st few days when taking school bus? Is the 校車姨姨 helpful ? I am now considering to let her take school bus as it's rush for me to take her to school in the morning (as i am the working mummy...)

原帖由 joyce1024 於 10-5-12 17:46 發表
我路過,旨在分享一下。
學校的老師同嬸嬸都好有愛心,而校車姨姨都好好,所以唔駛太担心。我囡囡都係兩歲返學,自已揍咗幾日就搭校車(囡囡叫B車),完全無 ...

醒目開學勳章

原帖由 winwinchu 於 10-5-13 00:17 發表
看見咁多係方方讀緊嘅小朋友都咁開心同咁喜歡返學, 我就放心晒啦.

我的信件寄失了, 好在方方今日打了比我, 我5月29日的時間係早日8:30, 如果時間夾, 大家可以到時相認下先呀. ...

me too...29/5  8:30 ar...

jack123,

Megan 暑假後會離開方方了,9月會到St. Cat讀K1, 要離開是有點不捨得。但St. Cat的名氣大,難抗拒 >_< 。不過我有另外報名Funful辦的Phonics班,如果理想,我或會繼續俾佢參加興趣班。著實小班教學,老師同學生的感情是比較親密,小朋友能夠感受到老師愛心多一點,這點對小朋友好重要。
所以到細仔要讀N1的時候, 我都會選方方。

garyfkl,

初頭都有點担心,因我囡囡未返學前是個很怕醜的人,而且很痴我。但第一天撘校車竟然沒有哭,這個我真是意想不到。我相信這是小朋友本身的性格,可能她是怕,但又不想被人看到,所以忍著不哭。
我囡囡搭的那一架是B車(他們是分A,B車),他們習叫校車做A車,B車。小朋友會掛自已的名牌外,亦有寫著A或B的牌,用來做校車識別。B車的陳姨姨很好人,好細心。所以每次囡囡見到校車到了,都好開心,即刻飛奔去上車。
所以你不用担心,就在我剛報名校車後,老師即時B車姨姨來打招呼,當時第一句她已叫我不用担心,還俾Tips教我如何處理。我想這是每個家長都一定担心的問題,以她們的經驗一定處理得到。

is there anyone knowing that class schedule in am. when does it start and finish?

Hi Joyce,
Thanks for your sharing. Do you think it's good to let the child take school bus during the 1st month or 2nd month (after she adapts to school environment). How many students in one class?

原帖由 joyce1024 於 10-5-18 14:38 發表
jack123,

Megan 暑假後會離開方方了,9月會到St. Cat讀K1, 要離開是有點不捨得。但St. Cat的名氣大,難抗拒 >_< 。不過我有另外報名Funful辦的Phonics班,如果理想,我或會繼續俾佢參加興趣班。著實小班教學,老師同學生的感 ...

hi,各位,我BB都係8月份讀方方,int'l am class....請多多指教.................

囡囡11月入學 BI pm
多多指教!

原帖由 孫夫人 於 10-5-20 15:59 發表
hi,各位,我BB都係8月份讀方方,int'l am class....請多多指教.................
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

我囝囝會10月返學

你哋會做幾多套校服呀?  
校冷需唔需要買多件呢?  因為萬一污漕咗洗唔切
運動衫一套應該OK!

原帖由 AAmother 於 10-5-20 16:06 發表
囡囡11月入學 BI pm
多多指教!

我仔仔係0810仔 . 收到信o係29號10:30am . 佢會o係8月10日開學 BI CLASS .
有咩方法可以o係29號認識各位媽媽呢 ?

[quote]原帖由 薇薇細語 於 10-4-30 12:45 發表
NAME  BIRTH  M/F    AM/PM/FULL    BI/INT'L   
花BB    0809   M       PM                   BI
Owen  0806    M      AM                   BI (winwinchu)
薇薇細語  0806  F      AM                  BI ... [/quote
Christy 0809    F      AM                   BI
hehe1018        M      AM                   BI
‹ 上一主題|下一主題