用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2010年決定讀九龍塘方方樂趣N1班的朋友,入黎傾下! ...
樓主: winwinchu
go

2010年決定讀九龍塘方方樂趣N1班的朋友,入黎傾下! [複製鏈接]

原帖由 winwinchu 於 10-9-15 00:16 發表

之前唔舒服兩天沒有上學, 今天正式坐了校車, 沒有喊. 放心晒啦. 多謝你呀! 如果你見到我阿仔, 麻煩你幫我望下我阿仔放學上校車時有沒有喊呀 謝謝! ...

OK,冇問題....

I meet the teacher when picking up my girl today, she also says that my girl doesn't need to wear  diaper (she just started school in Sep) as she is able to control herself to go "vv"...

醒目開學勳章

我個仔今日第一日正式返學呀~
不過我想問下D書係咪全部拎返學校用架?因為老師無打黎,同埋阿仔係搭校車架~所以無機會問~

果幾本書真係幾重,聽其他媽咪講SONG BOOK唔使帶呀!

今日放學書包冇咗手冊,係唔係學校會收手冊架?

原帖由 sumi5354 於 10-10-4 23:31 發表
我個仔今日第一日正式返學呀~
不過我想問下D書係咪全部拎返學校用架?因為老師無打黎,同埋阿仔係搭校車架~所以無機會問~

醒目開學勳章

原帖由 fishballbaby 於 10-10-5 17:57 發表

下...D書唔係拎返去留在學校架...都好重架wor...
我仲以為比我地睇下之後會長keep學校用架添...唔好意思因為仲未見到個仔,所以唔知有無書...
同埋你地個班主任有無打比你地講情況架?因為佢無打黎呀...唔知打唔打比佢好呢....

原帖由 fishballbaby 於 10-10-5 17:57 發表

逄星期一會派手冊,星期2收手冊

THANK YOU!

我囝囝返了四日學,他已慢慢適應。

原帖由 孫夫人 於 10-10-7 17:08 發表

逄星期一會派手冊,星期2收手冊

My girl starts the school in Sep. As we take her to school and back to home during the first month, we have chance to ask the teacher for the situation. Actually, the teacher also calls me (so far 2 times in Sep) and says that we can call her if having questions. In Oct, she starts to take school bus, she's ok but usually falls asleep when going back to home.

原帖由 sumi5354 於 10-10-5 20:48 發表

下...D書唔係拎返去留在學校架...都好重架wor...
我仲以為比我地睇下之後會長keep學校用架添...唔好意思因為仲未見到個仔,所以唔知有無書...
同埋你地個班主任有無打比你地講情況架?因為佢無打黎呀...唔知打唔打比 ...

方方家長你哋好,

我啱啱收到信10月23日interview, 想請教interview會問什麼家長問題&考bb啲咩呢? 我囡囡係11月細b, 咩都唔識 (連行都唔識), 所以有啲擔心, /thank you

原帖由 孫夫人 於 10-9-21 16:42 發表

OK,冇問題....

Thank you.

手冊逢星期五派, 記得看看裡面有沒有夾住d紙條, 有時候要帶野返去做圖工, 跟住簽埋名.  星期一比小朋友帶返去.

果4本書仔日日都要帶咖.... 因為我問過老師了.  同埋都唔知道他們幾時唱歌啦....

4本的確好重, 不過我個仔係屋企間唔間都拎出來看, 我們又拎住佢本歌書一起唱歌仔, 甘咪當他溫下學過甚麼都好咖

我囝囝返咗三個星期學了,見佢都返得好開心,我總算鬆口氣了,你哋既小朋友返成點呀?

原帖由 mrsfull 於 10-10-15 13:45 發表
手冊逢星期五派, 記得看看裡面有沒有夾住d紙條, 有時候要帶野返去做圖工, 跟住簽埋名.  星期一比小朋友帶返去.

果4本書仔日日都要帶咖.... 因為我問過老師了.  同埋都唔知道他們幾時唱歌啦....

4本的確好重, 不 ...

我想問下除咗每星期既手冊簡單表現REPORT,
係咪至今都一樣係無任何學習REPORT呢? 知唔知幾時先會有?
老師又好似無來電講下... 呢方面真係......

原帖由 fishballbaby 於 10-10-22 17:10 發表
我囝囝返咗三個星期學了,見佢都返得好開心,我總算鬆口氣了,你哋既小朋友返成點呀?

原帖由 tsangws 於 10-10-23 08:41 發表
我想問下除咗每星期既手冊簡單表現REPORT,
係咪至今都一樣係無任何學習REPORT呢? 知唔知幾時先會有?
老師又好似無來電講下... 呢方面真係......

...

手冊上每個月會有報告教咗D咩嘅詳細資料,好似係每個月最後一個星期1

想問吓你地收到冬季校服未??你地會唔會洗咗校褸先比小朋友穿??攞去乾洗定係放入洗衣機洗???我驚自己洗會洗到變型...攞出去洗又驚唔衛生...

o...但手冊果d好似只係教學內容, 唔係學生個人既學習進度或表現評估. 唔知老師最後會唔會都出1-2份學生既學習歷程檔案(有相)呢? 我有d驚連呢樣都會無..........

原帖由 孫夫人 於 10-10-23 17:06 發表

手冊上每個月會有報告教咗D咩嘅詳細資料,好似係每個月最後一個星期1

校褸脫色得好緊要,我成個洗衣機都係紅色!

我還有恤衫和運動套裝未收呀,未有貨。
校褸應該唔可以水洗喎,我驚會退色和變形,我打算平日熨開校服,舖條濕毛布向件褸上面,然後熨吓,可以吸走污漕嘢和殺菌,如有長假期,好似聖誕和新年,就拎出街乾洗。

原帖由 孫夫人 於 10-10-23 17:38 發表
想問吓你地收到冬季校服未??你地會唔會洗咗校褸先比小朋友穿??攞去乾洗定係放入洗衣機洗???我驚自己洗會洗到變型...攞出去洗又驚唔衛生...

老師都冇打電話比我,因為我是親自接送的。
學習評估好似依家d學校都流行整的,唔知方方有冇呢?  希望有喇!

原帖由 tsangws 於 10-10-23 22:44 發表
o...但手冊果d好似只係教學內容, 唔係學生個人既學習進度或表現評估. 唔知老師最後會唔會都出1-2份學生既學習歷程檔案(有相)呢? 我有d驚連呢樣都會無..........

...

原帖由 fishballbaby 於 10-10-25 17:26 發表
我還有恤衫和運動套裝未收呀,未有貨。
校褸應該唔可以水洗喎,我驚會退色和變形,我打算平日熨開校服,舖條濕毛布向件褸上面,然後熨吓,可以吸走污漕嘢和殺菌,如有長假期,好似聖誕和新年,就拎出街乾洗。

...

唔該晒...花C9,我都係未有恤衫同運動套裝,另外仲有一件灰色大褸未有,你有冇買件灰大褸??我買完先知可以唔買,太凍穿自己褸,又傻咗...有咗經驗我下次如果阿仔讀其他K1就唔會咁傻...
‹ 上一主題|下一主題