用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2010年決定讀九龍塘方方樂趣N1班的朋友,入黎傾下! ...
樓主: winwinchu
go

2010年決定讀九龍塘方方樂趣N1班的朋友,入黎傾下! [複製鏈接]

算數喇,最緊要囝囝讀得開心。

係呢,開學時老師都冇提過茶點費,你知唔知幾多錢一個月呀?

原帖由 我係女仔 於 10-8-18 09:05 發表

但人地有好多故事書架, 又有DVD, 但呢間真係得幾本,
我上次唔買英文書, 佢只係減我4X元咋, 暈左

原帖由 fishballbaby 於 10-8-18 18:22 發表
算數喇,最緊要囝囝讀得開心。

係呢,開學時老師都冇提過茶點費,你知唔知幾多錢一個月呀?

唔洗架, 學費包埋

你地下午班係咩老師呀?
我係周老師同陳老師

下午班係唔係好小人一班呢?

fishballbaby花c9,
多謝你回覆! 我個小B未返學, 都未知會唔會同你個囝囝一班呢?因都是細仔! 我心情好矛盾, 一方面又想個仔足2歲就返學, 另一方面又好擔心佢唔合作...佢真係會扭到飛起..要佢坐定定一定唔超過5分鐘...都唔知點算.
係呢, 聽其他媽咪講, 開始上堂頭幾日,都唔俾家長倍, 真係OK??  你囝囝讀RAINBOW班多唔多人一班?

SPOT

唔洗擔心, 我個仔超難搞老師都無頭訴, 咁你都可以放心...
我個仔一唔鐘意直程係訓晒地下果隻, 佢唔聽我講架, 唔比我追住佢, 死都要自由..返迎新日果兩日死都要走黎走去, 唔肯坐, 但正式自己返學果日, 老師又話佢OK喎

RAINBOW班都係周老師和陳老師呀,係唔係ICE-CREAM下午會merge埋rainbow一齊上呀?

原帖由 我係女仔 於 10-8-18 19:11 發表
你地下午班係咩老師呀?
我係周老師同陳老師

梗係唔係喇,今年收生好多,開學果day都見到有3班pm了。

原帖由 anteater 於 10-8-18 19:37 發表
下午班係唔係好小人一班呢?

rainbow班眼見10月或之前返學的,大約有20個同學仔。

如果你真係好擔心,一係你在返學前,參加一些訓練專注力既playgroup喇,我囝囝都有上過,依家定哂。

原帖由 Spot 於 10-8-18 20:43 發表
fishballbaby花c9,
多謝你回覆! 我個小B未返學, 都未知會唔會同你個囝囝一班呢?因都是細仔! 我心情好矛盾, 一方面又想個仔足2歲就返學, 另一方面又好擔心佢唔合作...佢真係會扭到飛起..要佢坐定定一定唔超過5分鐘... ...

fishballbaby
陳老師係年紀大少少既, 少許倦頭髮
周老師後生D, 直頭髮, 未到博頭

唔知係咪呢兩個呢?

我個仔訓搞好似訓到3點到既, 2個鐘

但係成日返到屋企成日發皮氣呀呢幾日, 成日掉晒玩具咁

唔知係咪返到屋企無人陪佢玩, 好悶, 我又要煮飯喎, 只可以陪佢玩一正間

會唔會返得太SHORT時間啦,佢以前返朝9晚5:30架,有時仲會延展添, 可以食埋飯, 超開心架佢,  而家好早放學, 可能佢唔慣

請問是什麼playgroup?我果個百厭到頂點!想佢定定就難!
原帖由 fishballbaby 於 10-8-19 00:27 發表
rainbow班眼見10月或之前返學的,大約有20個同學仔。

如果你真係好擔心,一係你在返學前,參加一些訓練專注力既playgroup喇,我囝囝都有上過,依家定哂。

...

知道係理工大學會有一個幼兒學前班,訓練兒童的專注力及安坐能力.如有興趣,可以給你參考.

can you please PM me. Thanks

原帖由 smart_bb 於 10-8-19 12:22 發表
知道係理工大學會有一個幼兒學前班,訓練兒童的專注力及安坐能力.如有興趣,可以給你參考.

應該就係依兩個老師了。

原帖由 我係女仔 於 10-8-19 00:57 發表
fishballbaby
陳老師係年紀大少少既, 少許倦頭髮
周老師後生D, 直頭髮, 未到博頭

唔知係咪呢兩個呢?

我個仔訓搞好似訓到3點到既, 2個鐘

我囝囝就係上過理工既學前預備班,係FOR能力較弱的小朋友,1.5-3YRS,佢哋會要求小朋友坐定定,做好多桌上既小手肌訓練,從而改善專注力,另有小食時段和自由活動時間,所以我囝囝返得好開心。

我囝囝的問題是專注力和安坐能力,他有兩個同學仔是語言發展慢,一個同學仔樣樣都OK,唔覺有什麼問題,但是有一位同學仔是有自閉的,情緒方面真的會大上大落。

原帖由 karanica 於 10-8-19 11:21 發表
請問是什麼playgroup?我果個百厭到頂點!想佢定定就難!

請問接送返學的情況是怎樣的?  是在學校大門等接送,還是在課室門口呢?  流程是怎樣的?

原帖由 fishballbaby 於 10-8-19 14:11 發表
我囝囝就係上過理工既學前預備班,係FOR能力較弱的小朋友,1.5-3YRS,佢哋會要求小朋友坐定定,做好多桌上既小手肌訓練,從而改善專注力,另有小食時段和自由活動時間,所以我囝囝返得好開心。

我囝囝的問題是專注力和安坐能力,他 ...

原帖由 smart_bb 於 10-8-19 12:22 發表

可否PM我,謝謝!

原帖由 fishballbaby 於 10-8-19 14:02 發表
應該就係依兩個老師了。

好耐無同你通電話啦,你bb都就快返學了,緊張嗎?

我仔仔10號已經開學了。

我囝囝依家KEEP住MON-FRI都返PLAYGROUP,好期待10月返方方呀,我覺得小朋友每天返學,生活變得好充實和開心,响屋企,我真的覺得他好悶呢!

原帖由 winwinchu 於 10-8-19 15:23 發表

好耐無同你通電話啦,你bb都就快返學了,緊張嗎?

我仔仔10號已經開學了。
‹ 上一主題|下一主題