用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 保良局馮晴 vs 宣基
go

保良局馮晴 vs 宣基 [複製鏈接]

小女將於2011年9月讀小一,請問如只有15分入馮晴機會大D還是宣基? 馮晴我相信會比較多世襲,但宣基又會有宗教背景嘅人爭。。。
   0    0    0    0

醒目開學勳章

2間一樣只有20%學額在第一輪給計分的申請者,餘下到是給了世襲生(根據之前的收生)
如果單以上年世襲生的數量來說,宣基更多,要佔用了第2輪的學額
但馮晴的申請人多,但可以拿額外分的應該不多,計來計去,只有那些哥姊是畢業生的
因就算第1年入讀的才則20診出頭,沒有可能有小朋友可拿父母係畢業生的10分
宣基也一樣,計來計去最多是20分,1是兄姊是畢業生,2係宗教分加第一個小朋友
如果單以邏輯來說,
馮晴得1個可能可以拿20分,而宣基卻有2個可能
留給15分位應該以馮晴較多
起碼抽籤的都有機會

原帖由 DeeDee媽 於 10-4-28 22:15 發表
小女將於2011年9月讀小一,請問如只有15分入馮晴機會大D還是宣基? 馮晴我相信會比較多世襲,但宣基又會有宗教背景嘅人爭。。。

Nice to meet you ziyi daddy! 多謝你嘅分析,我都唔識諗到咁詳細,但本身鍾情宣基多d,聽你咁講我都係choose馮晴啦!  其實表哥表姐都喺馮晴讀,睇佢哋都ok。

我知你都報咗真道,我都報咗,希望入到啦!

醒目開學勳章

No welcome, 這是推論而已,也有變數的,要看自行申請人的數量, 例:

每1個額外10分的可能性是8個位

馮晴 - 20分的有8個, 15分的有300個, 而自行學額只有25個位(按照之前世襲生的)
那15分的機會是5.6%

而宣基的是 - 20分有16個,15分的100個, 那15分的機會是9%

但一直以來都沒有公布申請的數量, 如果照95網的申請學生數目等於供應學位減教育局網頁的西貢區空缺額(2625-134)=2491
再扣減自行獲分配的915個,那申請了學校而因自行位不足的共有1576,這1576個是申請那間?
再看自行收足額的共有10間,如果平均下來即,即除了收足的學額外,每一間有150位申請不成功的,那合共最少有210位左右申請
而馮晴是大熱門學校,宣基比較下較少,但都係熱門
那用統計學的stand dev.來估,

馮晴應該超過300個申請,宣基也應逐超過250人申請
所以最終的機會率是差不多,而15分來說我想馮晴可能高零點幾百分率吧

而我就希望我的DSS/private申請成功啦,我願意付錢好過頭痛

原帖由 DeeDee媽 於 10-4-29 09:05 發表
Nice to meet you ziyi daddy! 多謝你嘅分析,我都唔識諗到咁詳細,但本身鍾情宣基多d,聽你咁講我都係choose馮晴啦!  其實表哥表姐都喺馮晴讀,睇佢哋都ok。

我知你都報咗真道,我都報咗,希望入到啦! ...

好多謝你呀,感激不盡! 我相信我都係會選馮晴。

當然希望佢可以入到直資或私校,但實在太多人爭信心不大。
‹ 上一主題|下一主題