用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請分享小三至小六同學多數看甚麼英文課外書? ...
go

請分享小三至小六同學多數看甚麼英文課外書? [複製鏈接]

15    0    0    0

醒目開學勳章

我女小四看rainbow magic, tiara club,
小五看roald dahl
小六, 依家看Mitch Albom, 最緊看緊tuesday with morris

同埋, 小六開始, 已經好雜亂無章甘看, 有時去到library, 自己順手就拿本, 無話特定看一個作者or series

係有時, 我去開教協, 會買d 上影過的西片的書比佢, 好似Alice in Wonderland 同埋51外星人呢d

佢話看完tuesday with morris, 會開始看harry potter

回覆 1# CrabPincers 的文章

CrabPincers

我都係睇緊 "tuesday with morris", 我以為係俾成人睇, 因為內容有d 傷感, 嘩! 你個女咁叻, 小六已經睇.... 勁。

醒目開學勳章

原帖由 lam.mammy 於 10-4-28 13:29 發表
CrabPincers

我都係睇緊 "tuesday with morris", 我以為係俾成人睇, 因為內容有d 傷感, 嘩! 你個女咁叻, 小六已經睇.... 勁。

其實係我買黎自己看.......放左係書架, 佢自己拿黎看.......

for one more day 同埋 the five people you meet in heaven 佢已經看完, 我個女既老師都初初以為佢吾會明(見佢拿返學校看), 但問佢內容, 佢又答得出

但佢就看得好慢, 我估佢真係要慢慢理解

同埋我女係比較早熟果種, 但我覺得深層次的理解佢未必會明, 只係明個story 講乜

A Series of Unfortunate Event, Narnia and Roald Dalh of course.

醒目開學勳章 王國長老

我女都係跟學校"syllabus"
舊年(小3)睇dr seuss, 今年小4睇roald dohl
女仔小3,4都係睇rainbow magic, tiara club果d

我想介紹佢睇harry potter, 但佢覺得我一口氣睇完7本"字典"係發神經

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-28 14:51 發表
我女都係跟學校"syllabus"
舊年(小3)睇dr seuss, 今年小4睇roald dohl
女仔小3,4都係睇rainbow magic, tiara club果d

我想介紹佢睇harry potter, 但佢覺得我一口氣睇完7本"字典"係發神經 ...

wahaa 果七本字典, 都好金下, 尤其係half blood prince, 真係幾悶, 但Deathly Hallows 又好緊張........

醒目開學勳章

原帖由 Y2KChild 於 10-4-28 16:02 發表
有沒有適合男仔但又不恐怖的英文故事系列可推介, 但不想是漫畫?

magic tree house?
我女好似有幾本係科幻, 但吾記得書名, 今晚返屋企看下

A to Z Mysteries 都唔錯

原帖由 Y2KChild 於 10-4-28 16:02 發表
有沒有適合男仔但又不恐怖的英文故事系列可推介, 但不想是漫畫?

回覆 9# Y2KChild 的文章

Horrid Henry.  My son's favourite.

我仔唔鍾意Mr. Midnight, 反而Goosebump就ok, 而且呢位作家係入左健力士最暢銷作家, 有好多套精彩既書都值得睇.

A to Z Mysteries 同 magic tree house一樣講2位小朋友既偵探歷程, 一d都唔恐怖, 不過本書幾淺易, 我認為較適合剛睇chapter books既小一, 二學生. 如果有小四以上程度, 應該有能力睇Harry Potter Junior version. 如果喜愛classic, 可以睇 Treasure Island, The adventures of Tom sawyer, etc....

原帖由 Y2KChild 於 10-4-28 16:41 發表
是否與Mr. Midnight 由同一個新架坡作者寫的?

Mr. Midnight有些恐怖,A to Z Mysteries 是否也有些恐怖嗎?

醒目開學勳章 王國長老

我自己就覺得mr midnight好悶........
原帖由 overview 於 10-4-28 06:04 PM 發表
我仔唔鍾意Mr. Midnight, 反而Goosebump就ok, 而且呢位作家係入左健力士最暢銷作家, 有好多套精彩既書都值得睇.

A to Z Mysteries 同 magic tree house一樣講2位小朋友既偵探歷程, 一d都唔恐怖, 不過本書幾淺易, 我 ...

唔係書名叫Harry Potter Junior version, 但好似Harry Potter and the Chamber of Secrets都係2百幾頁, 唔似其他成本電話簿咁厚.

原帖由 Y2KChild 於 10-4-28 21:14 發表
我未聽過有 Harry Potter Junior version?

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題